10. výročí od povodní

Erasmáci v Lípě #12: Česká zabijačka vs. španělská La Matanza

Verze pro tisk |

Co se dělo nejen ve světě erasmáckých dobrovolníků Farní charity Česká Lípa v posledních sedmi dnech? U všech jednoznačně zvítězily dojmy z návštěvy zabijačky! 

Pro některé byla zabijačka šok, jelikož jim příšlo zvláštní ono českého nadšení při zpracování vepře. Pro některé, tedy spíše pro statečnou menšinu, pak bylo náročnou zkušeností ochutnávka zabijačkového menu a pro některé pak litry dobrého piva!

„Bylo to úžasnější, než jsem si dovedl představit,“ řekl k zabijačce Španěl José.

„Nejlepším momentem celé akce byl závěr, když jsme společně popíjeli a tančili.“ Právě jediný mužský zástupce z řad zahraničních dobrovolníků vydržel až do konce. Dal si zabijačkový guláš i ovar. Jitrnici ochutnal také, ale hodil si ji na pánev, lehce prohřál a strčil mezi dva chleby se zeleninou a dochucovadly. I tak ale z chuti nadšený nebyl.

José (vpravo) užívající si pozabijačkové oslavy

Děvčata si zabijačku užila z trochu jiného pohledu. Jelikož na zabijačce nesmí chybět sladké pochutiny pro vyvážení chutí, zajímaly je spíše koláče, bábovka a zákusky. To bylo pro naše dobrovolnice to pravé. 

„Nechtěla jsem se jít do kuchyně ani podívat, jak se jídlo připravuje. Bylo tam na mě příliš krve," řekla Španělka Patrície. 

Jediná Sally se odvážila ochutnat i masité pokrmy. Dle náhledové fotky k článku je patrné, že prasečí krev jí rozhodně nevadila.
 
Zahraniční dobrovolníci José, Natalie, Patrície, Máša a Sally v areálu Svojkovské zahrady, kde se konala zabijačka.
 
Ovšem je omyl myslet si, že zabijačka je čistě česká záležitost. Jak nám řekl José, i ve Španělsku se konají podobné oslavy na festivalu nazývaném La Matanza (anglicky obdobně označovány jako The Killing Day tedy Den zabíjení).

„Celá akce začíná, když se sejdou rodiny a společně vyrazí na býčí zápasy, jednu z nejtypičtějších akcí ve Španělsku. Pak torero, člověk který býka zabije, začne svou práci. Z býčího masa vyrobí chutné pokrmy jako třeba Rabo de Toro o Caldereta," vypráví José. Býčí oháňka s jamónem, tedy sušenou šunkou z bílého vepře, vařená v kořenové zelenině na víně patří k nejtradičnějším pokrmům v Cordóbě.
 
"Na La Matanza jsem jednou byla, a to i přesto, že torero je také po zabití býka celý od krve. Je to však náš národní svátek a účastní se jej mnoho lidí a má to krásnou atmosféru,“ dodala Patrície.
 
Je možné, že kdyby řezník před zabitím vepře tančil a celé se to odehrávalo v Lesním divadle ve Sloupu, měla by zabijačka hnedle vyšší grády. Proč si to neumíme udělat taky tak pěkné? Původně pouhé zpracování masa postupně přešlo k folklórní tradici. Proč bychom to nyní nemohli ještě povýšit? Jenže co ten chudák pašík? Raději to nechme tak, jak jsme zvyklí. 

A právě s národním svátkem La Matanza nás José seznámí v jednom z příštích dílů našeho seriálu. 
 
 
Více o životě v našem městě na volunteering.cz nebo na facebooku EVS Without the Borders. Informace o Farní charitě Česká Lípa naleznete zde.
 
 
A co bylo pro Josého nejúžasnějším momentem?
„Bylo to úžasnější, než jsem si dovedlo představit“ k zabijačce řekl José. 
A co bylo pro Josého nejúžasnějším momentem?
Jednoznačně závěr celé akce. ☺ „Nejlepším momentem celé akce byl závěr, když jsme společně popíjeli a tančili“. A tak José ochutnal českou tradici, pravý zabijačkový guláš i ovar. A vše zalité českým pivem !
A co děvčata? Jak ta si užila zabíjačky?
Koláče, bábovka, zákusky…. To bylo to pravé pro naše dobrovolnice.
Jediná Sally se odvážila ochutnat i masité pokrmy. A tak si pochutnala společně s námi.
Ovšem myslet si, že zabijačka je čistě česká záležitost je omyl.
Jak nám řekl José, i ve Španělsku slaví podobně. Na festivalu nazývaném La Matanza (The Killing Day).
A jak tento jejich svátek vypadá?
„Celá akce začíná, když se sejdou všechny rodiny a jdou společně na zápas býků, jednu z nejtypičtějších akcí ve Španělsku. Pak torero, člověk který býka zabije, začne svou práci. Z býčího masa vyrobí chutné pokrmy jako třeba Rabo de Toro o Caldreta.“ Dodává José.
„Bylo to úžasnější, než jsem si dovedlo představit“ k zabijačce řekl José. 
A co bylo pro Josého nejúžasnějším momentem?
Jednoznačně závěr celé akce. ☺ „Nejlepším momentem celé akce byl závěr, když jsme společně popíjeli a tančili“. A tak José ochutnal českou tradici, pravý zabijačkový guláš i ovar. A vše zalité českým pivem !
A co děvčata? Jak ta si užila zabíjačky?
Koláče, bábovka, zákusky…. To bylo to pravé pro naše dobrovolnice.
Jediná Sally se odvážila ochutnat i masité pokrmy. A tak si pochutnala společně s námi.
Ovšem myslet si, že zabijačka je čistě česká záležitost je omyl.
Jak nám řekl José, i ve Španělsku slaví podobně. Na festivalu nazývaném La Matanza (The Killing Day).
A jak tento jejich svátek vypadá?
„Celá akce začíná, když se sejdou všechny rodiny a jdou společně na zápas býků, jednu z nejtypičtějších akcí ve Španělsku. Pak torero, člověk který býka zabije, začne svou práci. Z býčího masa vyrobí chutné pokrmy jako třeba Rabo de Toro o Caldreta.“ Dodává José.
Na Svojkově nedaleko České Lípy naše hostující organizace Farní charita měla hody.
„Bylo to úžasnější, než jsem si dovedlo představit“ k zabijačce řekl José. 
A co bylo pro Josého nejúžasnějším momentem?
Jednoznačně závěr celé akce. ☺ „Nejlepším momentem celé akce byl závěr, když jsme společně popíjeli a tančili“. A tak José ochutnal českou tradici, pravý zabijačkový guláš i ovar. A vše zalité českým pivem !
A co děvčata? Jak ta si užila zabíjačky?
Koláče, bábovka, zákusky…. To bylo to pravé pro naše dobrovolnice.
Jediná Sally se odvážila ochutnat i masité pokrmy. A tak si pochutnala společně s námi.
Ovšem myslet si, že zabijačka je čistě česká záležitost je omyl.
Jak nám řekl José, i ve Španělsku slaví podobně. Na festivalu nazývaném La Matanza (The Killing Day).
A jak tento jejich svátek vypadá?
„Celá akce začíná, když se sejdou všechny rodiny a jdou společně na zápas býků, jednu z nejtypičtějších akcí ve Španělsku. Pak torero, člověk který býka zabije, začne svou práci. Z býčího masa vyrobí chutné pokrmy jako třeba Rabo de Toro o Caldreta.“ Dodává José.Na Svojkově nedaleko České Lípy naše hostující organizace Farní charita měla hody.
„Bylo to úžasnější, než jsem si dovedlo představit“ k zabijačce řekl José.
A co bylo pro Josého nejúžasnějším momentem?
Jednoznačně závěr celé akce. ☺ „Nejlepším momentem celé akce byl závěr, když jsme společně popíjeli a tančili“. A tak José ochutnal českou tradici, pravý zabijačkový guláš i ovar. A vše zalité českým pivem !
A co děvčata? Jak ta si užila zabíjačky?
Koláče, bábovka, zákusky…. To bylo to pravé pro naše dobrovolnice.
Jediná Sally se odvážila ochutnat i masité pokrmy. A tak si pochutnala společně s námi.
Ovšem myslet si, že zabijačka je čistě česká záležitost je omyl.
Jak nám řekl José, i ve Španělsku slaví podobně. Na festivalu nazývaném La Matanza (The Killing Day).
A jak tento jejich svátek vypadá?
„Celá akce začíná, když se sejdou všechny rodiny a jdou společně na zápas býků, jednu z nejtypičtějších akcí ve Španělsku. Pak torero, člověk který býka zabije, začne svou práci. Z býčího masa vyrobí chutné pokrmy jako třeba Rabo de Toro o Caldreta.“ Dodává José.
 
Nahoru