Dnes je 03. 07. 2025
svátek má Radomír

Šustovo pekařství

náhledový obrázek

Je úžasné, když i dnes může vzniknout něco bohulibého z čiré lidské potřeby a touhy. Tak se zrodilo naše pekařství. Tři odlišní lidé s různými příběhy si dokázali společně splnit svůj sen.

Pekař Míra – mistr svého oboru. Nesmírně zodpovědný a pečlivý. Svou obětavostí vedl již několik pekařství, ale nikdy své vlastní. A to se šťastně propojilo s touhou a plány dalších dvou společníků – Květy, která si přála, aby právě voňavé pekařství bylo tím pravým využitím pro prodejní prostory v přízemí jejího domu v Moskevské ulici v České Lípě, kde bydlí se svou rodinou. Nějaký čas už se snažila prostory nabídnout k  pronájmu existujícím pekařstvím v  okolních městech, ale bezvýsledně. Bylo potřeba, aby tomu nazrál čas. Může to znít paradoxně, ale hodně tomu nahrál covid a  doba restrikcí kolem něj, která některé z  nás posunula k většímu přemýšlení o tom, jak být více samostatní a soběstační v zajištění základní obživy. Ale zároveň to umět poskytnout i druhým, kteří to cítí podobně. A tak třetí z nás, Michal, začal usilovně přesvědčovat svou ženu, že by měli najít nějakého pekaře, se kterým by založili řemeslné pekařství – když v Lípě nic takového není. To přece musí fungovat. Za dobrým pečivem určitě lidé přijdou. A tak se podařilo propojit Míru s Michalem a Květou. Představy a filozofie, jak to celé má vypadat, si úžasně sedly a podané ruce odstartovaly proces, který začal být realitou.

Než se otevřely dveře pro první zákazníky, čekal nás ještě rok práce: založení obchodní společnosti, množství schůzek a  zařizování, stavební úpravy prostoru pro pekařství tak, aby vyhovoval všem úředním předpisům. Plánovala se výroba i prodej. Proces, o kterém jsme si mysleli, že bude trvat pár měsíců, nakonec trval téměř rok. Ale cíl byl jasný a přípravy pokračovaly, přestože měl každý z  nás pracovní povinnosti ve svých dosavadních oborech. Už bylo potřeba řešit i důležité a radostné otázky – třeba jak se bude naše pekařství jmenovat? Z archivní rešerše se ukázalo, že všechna pekařství, která existovala ve městě v 19. a první polovině 20. století, nesla jméno mistra pekaře. Ten dává podniku své jméno, on svým uměním garantuje kvalitu všech produktů. Tak tedy: Šustovo pekařství. Místo, kde vzniká vůně ranního pečiva, chleba s  dokonalou kůrkou a máslové koláče se žmolenkou jako od babičky.

Dnes jsme tu – malý tým složený, vedle majitelů, z dalšího pekaře, tří pomocných pekařek a dvou prodavaček – a pracujeme pro všechny, kterým naše pečivo chutná. Bez vytrvalé podpory a nadšení našich zákazníků bychom neexistovali. Jen díky vám jsme již mohli upéct 146 491 rohlíků, 9 166 Dobráků a 51 431 kecaných máslových koláčů. Věříme v  poctivé suroviny, jednoduchost a  opravdovou chuť. Věříme, že když se sejdou správní lidé, vznikne něco výjimečného. A přesně tak chutná i náš chleba.

Vítejte v Šustově pekařství.

alt
alt
alt
alt