
Jak vznikl nápad založit pivovar Born a proč právě v Novém Boru? Proč název Born? Má nějaký speciální význam nebo příběh? Malé řemeslné pivovary jsme před vznikem Bornu poctivě navštěvovali na kole i vlakem, velmi nás zaujala pestrost a kvalita některých z nich. Tehdy v Novém Boru ani v České Lípě žádný nebyl. Jsme sice původní profesí zcela z jiného oboru, ale ta myšlenka se postupně tak zavrtávala, až se zhmotnila. Nový Bor má podle nás velký potenciál a jeden menší si určitě zaslouží. Born je přesmyčkou názvu Nový Bor a zároveň anglický výraz "zrozen" odhaluje, že zde žádný pivovar před námi nebyl.
Čím se pivovar Born liší od ostatních? Je možné u vás pořádat společenské akce, případně nabízíte i něco jiného? Každý pivovar má svůj rukopis, historii a zřejmě i pojetí slova řemeslný a poctivý. Snažíme se dělat práci skutečně poctivě, to je jediná cesta ke kvalitnímu výsledku. Ano, rádi nabízíme prostory pro firemní i soukromé akce. Lze je obohatit o degustace z ležáckých tanků, poznávacími testy piv nebo třeba rauty a jinou gastronomickou nabídkou.
Odkud čerpáte inspiraci pro nové druhy piv – cestování, historie, poptávka zákazníků? Používáte při výrobě piva i lokální suroviny? Jak důležitý je pro vás regionální kontext? Inspirují nás pivní festivaly, setkání se spřátelenými pivovary, ale důraz klademe na místní poptávku. Snažíme se dodržovat principy lokálního podniku. Tam, kde to jde, využíváme regionální suroviny.
Spolupracujete s místními podniky nebo akcemi (např. kulturními festivaly)? Velmi rádi se zapojujeme do všech akcí, které máme v dosahu. A je to, pevně věřím, oboustranně prospěšné. Místní podniky tvoří povětšinou místní lidé nebo pracují pro místní region. Spolupráce je velmi vítána.
Co říkají na vaše pivo místní – a liší se chutě místních od turistů? Máme radost, že velmi převažují pozitivní ohlasy. Všímáme si, že "pivní" turisté a gurmáni, kteří už něco v pivovarech zažili, jsou velmi nadšení. Ale ze širší veřejností se objevují i názory, že je málo hořké, moc hořké, málo navoněné a moc aromatické :) Evidentně platí rčení, sto lidí – sto chutí.
S jakými výzvami se dnes malý pivovar nejčastěji potýká? Rapidně se zvedá cena surovin, energií a lidské práce, takže jedna z výzev je udržet schůdnou cenu piva. Další výzvou jsou dobré recenze, hodnocení a povědomí. Nesmí jakkoliv zakolísat kvalita, rychlost obsluhy nebo vzniknout pochybení. Obzvláště v naší zemi je zvykem vypíchnout cokoliv negativního. Čili to je také umění. Na druhou stranu se o to více musíme snažit o stabilně kvalitní a týmovou práci.
K jakému jídlu nejraději párujete vaše piva? Které vaše pivo byste doporučil někomu, kdo nemá rád pivo? Na rozdíl od vína je to trochu snazší. K mastnějším pokrmům doporučuji ležák, naopak k lehčímu jídlu nebo předkrmům se hodí pivo typu ALE. Ale není to dogma. Pro nepivaře bych u nás volil pivo Dámu nebo Jezdce. Jsou lehce citrusové a v rámci exkurzí se nám často stává, že v této skupině právě zabodují zmíněná piva. A konečně – jaké pivo si sám nejraději otevřete po náročném dni? Osobně si velmi rád otevřu navečer pivo Jezdec, není těžké a pro mě příjemně hořké a svěží.
Jak probíhá vývoj nového piva – od nápadu až po první ochutnávku zákazníků? Co vás nejvíc překvapilo, když jste se pustil do světa pivovarnictví? První druhy piv jsme vařili pod taktovkou velmi zkušeného sládka, dalo by se říct mistra sládka. Dnes už i díky zkušenostem, softwaru pro výpočty poměrů surovin a know how ladíme nové receptury sami. Před expedicí samozřejmě probíhá kontrola a degustace, poté již stáčíme do lahví a sudů. V blízké budoucnosti bychom chtěli doplnit sortiment piv měsíčně o speciální várku, která se bude vařit v menším objemu a obohatí pivní rozmanitost. Nejvíce mě překvapila skutečná řemeslnost v tomto oboru a důraz na údržbu a sanitace.
Co byste poradil někomu, kdo sní o vlastním pivovaru? Čím vás pivo ještě dokáže překvapit i po letech vaření? Poradil bych velmi důkladné rozmyšlení, od nákladů, výrobu až po reálný odbyt. Myslím, že by mnohé překvapila skutečnost, co vše to obnáší a naopak co vše to nepřináší :)
Co nejdivnějšího jste kdy zkusili do piva přidat? A prošlo to? Kávové boby z Peru nebo třeba třtinový rum. Kooperační várka tehdy nesla název Lambáda, který výstižně vystihoval stav po požití dvou kousků o stupňovitosti 22°.
Který moment vám nejvíc utkvěl – první várka, první zákazník, první průšvih? Asi od každého něco, vždy, když to má dopad na emoce. Např. se nám v létě porouchala řídící jednotka chlazení. To pak člověk skoro ani nespí. Ale také výhra ležáku Král v Libereckém kraji nebo ten správný a spokojený šum v přeplněné pivovarské restauraci. To je krásná satisfakce za úsilí.