Dnes je 30. 04. 2025
svátek má Blahoslav

GADO – GADO DENGAN SAMBAL PETJET

Archiv


1/4 zelí 1/2 kětáku
hrst fazolek trochu špenátu
1 hlávka salátu 1/2 menší salátové okurky
svazek ředkviček i jiné zeleninové kombinace 3 natvrdo vařená vejce


Arašídová omáčka: 100g arašídů
2 stroužky česneku
3 chilli papričky
1/2 lžičky cukru
2 lžičky citrónové šťávy
1 cm sardelové pasty
sůl

Zeleninu (zelí, květák, fazolky, špenát) uvaříme, nakrájíme na středně velké kousky (zelí lépe na nudličky) a narovnáme na mísu spolu s hlávkovým salátem, na plátky nakrájenou okurkou, ředkvičkami a natvrdo uvařenými vejci. Můžeme přidat i rajčata. Zvlášť připravíme omáčku „Sambal petjet“: Najemno rozemleté arašídy smícháme s rozemletými chilli papričkami, se solí utřeným česnekem, cukrem a sardelovou pastou. Přidáme trochu citrónové šťávy a všechno zalijeme horkou vodou nebo masovým vývarem, aby vznikla hustá omáčka. Podáváme s rýží.