Jan Nevole - 2. část (#81)

29.4.2016 05:00 | Milan Bárta | Underground
V minulé části zmínila Ivana Honsnejmanová „modelínový film“. (Mimochodem, Iva dramaticky namluvila předehru v dokumentu o Jiřím Maškovi, který se jmenoval Kouzelník.) Jan Nevole a jeho kamarádi záhy zjistili, že svěřená kamera má posun o dvě políčka, a tak dokáže jednoduše i animovat. Nenapadlo je nic jiného, než si udělat panáčka z obyčejné modelíny a natočit příběh, který se...

Maribor s Erasmem 5

8.4.2016 18:50 | Hynek Bárta | Českolipané v tahu
Hynek Bárta pobývá v Mariboru v rámci projektu Erasmus a pravidelně nás informuje o životě ve Slovinsku.

Jan Nevole - 1. část (#80)

8.4.2016 03:00 | Milan Bárta | Underground
Sice vás s neoficiální kulturou Českolipska seznamuji už několik let já, ale i já mám své průvodce. S pochopením atmosféry šedesátých let mi nejvíce pomohl Petr König, dobou pozdější mě provází Zdeněk Jelínek. Právě u něj se v květnu konala výstava nazvaná Nostalgická vzpomínka na neoficiální výstavy neoficiálního umění v České Lípě a okolí. A mě těšilo, že aspoň trochu ho k ...

Pocta Fafejtovi (#79)

29.1.2016 11:43 | Milan Bárta | Underground
Nemuselas k zemi klesat / lepší mohl být tvůj los / kdyby tvůj hoch používal / od Fafejty Primeros

My London Adventure 15

24.10.2015 13:57 | Katka Tichá | Seriály
Dnešní výročí – Zuzka přebírá štafetu – Co jsem se naučila – Život v Londýně – Studium a studenti tady a tam – Proč jezdíme na Erasmus? – Vaše vlastní Adventure

Což takhle dát si… Míša řezy

7.10.2015 14:14 | Kateřina Živcová | Recepty
S koncem léta a nastávajícími chladnými dny je potřeba začít „bojovat“ proti špatné náladě. Docela dobře to jde někde v teple, s kávou, teplým čajem... a třeba kouskem dobrého moučníku. Právě tento je ideální, sice žádná dieta, ale zato moc dobrý.

Mařenické vzpomínky Františka Čuňase Stárka (#78)

25.9.2015 13:37 | Milan Bárta | Underground
Během svého pátrání se mi podařilo spojit s hlavním propagátorem českého undergroundu, Františkem Čuňasem Stárkem, který mimo jiné několik týdnů bydlel s Pavlem Zajíčkem v mařenické hájovně. Dokonce jsme si i potykali, jednou, dvakrát, a pak si zase stejně vykali. Je samá historka. Ještě než jsme se dostali k mým otázkám, hned jednu vytasil.

Česká Lípa v časopise Vokno - 2. část (#77)

14.8.2015 10:00 | Milan Bárta | Underground
V mezidobí od vydání předchozího dílu seriálu jsem u Zdeňka Jelínka zjišťoval, kolikrát se vlastně výstavy uskutečnily.

Česká Lípa v časopise Vokno - 1. část (#76)

31.7.2015 03:00 | Milan Bárta | Underground
Zřejmě největším počinem českolipského undergroundu byly výstavy obrazů v Pekle, Sloupu i na jiných místech Českolipska. Už jsem o nich informoval v textech o Zdeňkovi Jelínkovi, který byl jejich hlavním organizátorem (a pomáhali mu například František Barák, Jiří Špiegl nebo Pavel Kunčík). O jedné z expozic informoval i legendární časopis Vokno, časopis pro druhou i jinou kulturu.

Pavel Zajíček a jeho Mařenická kniha - 2. část (#75)

24.7.2015 02:00 | Milan Bárta | Underground
„Dobrý večer, odpovídám za tátu, Ing. Jana Loudu. Do Mařenic přišel v roce 1975 a jméno Pavla Zajíčka mu nic neříká. Hájenka neboli fořtovna je a byla v Mařenicích jen jedna. Pila byla v Mařeničkách, dodnes se tomu říká kolem Pily, je to ulička pod Mařenicema, pod kopcem. Když byste jel z Trávníka, tak před stoupáním do Mařenic se dáte vpravo, naproti odbočce k Ústavu sociální péče. Tam je také...

My London Adventure 14

21.7.2015 03:00 | Katka Tichá | Seriály
Poslední týdny v Londýně – Hokejová atmosféra – Běh na VE Day s překvapením – Sborové akce a Arts Ball – Odlet! – Státnice a magisterské přijímačky

Což takhle dát si… třešňovou bublaninu

24.6.2015 03:30 | Kateřina Živcová | Recepty
Léto je tady a s ním i úžasné jahody, rybíz a i třeba třešně... Mám tu osvědčený recept na bublaninu, kterou se zaručeně neudusíte. :-)

Což takhle dát si… thajskou polévku

11.6.2015 12:59 | Kateřina Živcová | Recepty
Dnes mám nachystaný recept na opět pikantnější pokrm a to variaci thajské polévky Tom Ka Kai. Jak říkám, je upravená podle naší chuti a výhodou je, že se do ní dá přidat to, co zrovna máte po ruce, myslím zeleninu, kdo má rád v polévce sojové výhonky nebo zelené fazolky nebo pórek a cibulku, šup tam s nimi také... A je to také výborná alternativa českého "vyprošťováku"- česnečky :-), byť...

Což takhle dát si… Caesar salát

3.6.2015 09:29 | Kateřina Živcová | Recepty
Léto je tady! A se stoupajícími teplotami můžeme směle zařadit do našeho jídelníčku lehčí jídla. Tento recept není úplně z těch dietních, ale zato skvěle chutná a oku taktéž polahodí.

Což takhle dát si… chilli rýži s kokosovým mlékem

27.5.2015 15:01 | Kateřina Živcová | Recepty
Nejenom sladkým živ je člověk a občas je potřeba si život i trochu „okořenit“, takže tentokrát jsem si přichystala lehce pikantní recept na pálivou rýži.