Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Verze pro tisk |

Vážení čtenáři, ale hlavně přispěvatelé,

ať už patříte či nepatříte k příznivcům Lípy Musicy, Vaše příspěvky mě motivují k tomu, abych se Vám pokusil odpovědět na Vaše otázky. Hlavně bych rád přispěl k objasnění domněnek, které jsou dost často odtržené od jakékoli reality. Stalo se v této zemi nepsaným pravidlem, že se často vypouští z úst něco, co je nepodložené a co postrádá reálný základ. Myslím tím prohlášení typu: "Lípa Musica má netransparentní financování", "jedná se o rodinný podnik", "je to podpora soukromé podnikatelské aktivity" ad. Spousty domněnek si my lidé vytváříme, protože nemáme dostatek informací. Těm z Vás, kterým skutečně jde o to, aby se dozvěděli o Lípě Musice co nejvíce a skutečně je zajímá zákulisí z příprav festivalu, rád odpovím v následujícím textu.

MHF Lípa Musica jsem založil v roce 2000 jako sedmadvacetiletý kluk /tehdy Festival duchovní hudby/, který se rozhodl udělat něco pro své město a naplnit si tak své sny o kulturnosti místa, kde žiji. Začal jsem jako živnostník, posléze živnostník plátce DPH. Nikdo si neumí představit, co je to za dřinu prošlapat tuto cestu, naučit úředníky, co je kulturní podnikání, v čem to spočívá atd. Zkrátka vybudovat něco, co bude mít svou hodnotu, bude to těšit nejen mě, ale bude to přínosné i pro ostatní. Prostě prošlapat cestu něčemu tak málo pravděpodobnému, jako je festival špičkového umění v kraji bývalých Sudet, kraji dělníků uranového průmyslu, v kraji, který tolik potřebuje něco pozitivního.

Časem jsem zjistil, že už nemůžu déle nést tak velkou odpovědnost jako fyzická osoba a založil jsem obchodní společnost. Ukázalo se, že naše společnost není připravena přijmout, že nositelem kultury může být s.r.o., i když s nekomerčním podnikáním. Své dlouholeté úsilí jsem tedy transformoval do spolku Arbor, který se stává od letošního roku hlavním pořadatelem Lípy Musicy. Za dobu 14 let mi tedy zbývá jediné, dobrý pocit z nainvestované energie do společnosti a víra v to, že to má smysl.

Jako zakladatel festivalu nadále řídím festival a zároveň předsedám spolku. Pojďme se podívat na tento rodinný podnik trochu podrobněji. Místopředsedou spolku Arbor je pan Rudolf Živec, dále patří do spolku paní Ing. Marta Knauerová, MgA. Marek Šulc, a ak.mal. Atila Vörös. Produkčním festivalu je pan Martin Kučera a managerkou PR a marketingu Ing. Lucie Johanovská, o německé partnery se nám pomáhá starat Mgr. Roman Klinger a k festivalu dále patří fotograf Lukáš Pelech. Ano, to je má rodina, rodina Lípy Musicy a jsem na to pyšný.

Takto velký kolos, jakým Lípa Musica v současnosti je, se nedá připravit během 5 měsíců. Vyžaduje celoroční úsilí 4 lidí s tím, že v době festivalu zaměstnáváme více jak dalších 10 kolegů. Festival, který má 24 projektů na 16 různých místech, je totiž i v rámci celorepublikového měřítka něco výjimečného. Má za cíl jediné, zprostředkovávat svým posluchačů špičkové umění a poukázat na krásy zdejší krajiny a míst, kde festival představuje své umělce. Je to běh na dlouhou trať a teprve historie ukáže, jaký význam a vliv to na naši společnost mělo. Každému, kdo polemizuje nad smyslem našeho počínání, dodávám, děkuji za jeho názor, vážím si ho, posunuje nás to dál. Každý máme přeci stejnou možnost, přestat jen povídat a kritizovat, ale přidat ruku k dílu a přispět tak svým umem k povznesení naší společnosti. Já miluji umění, hudbu, a proto dělám Lípu Musicu.

Co se skrývá za tak populárním rčením transparentní financování či nesrovnalosti v účetnictví?
I odpověď na toto je zcela jednoduchá. I kulturní podnikání patří mezi obchodní činnosti. Je tedy zcela jasné, že spousty obchodních záležitostí jsou předmětem obchodního tajemství. To, co ovšem musíme ctít, jako všichni žadatelé, je disponování s prostředky přesně podle účelů daných dotačních titulů. Dovolte malý příklad. Lípa Musica čerpala po dobu 6 let od města Česká Lípa dotaci ve výši 1 milion korun. Ta byla přímo určená na interpretační honoráře, propagaci, technické zajištění a honoráře expertů. Bylo tedy přímo určeno, na co lze tyto prostředky použít. Na kulturním odboru či v archivu města lze tedy dohledat, jak byly peníze nejen použity, ale i vyúčtovány. Každý žadatel, aby mohl žádat další rok, musí předložit správné a řádné vyúčtování. Jinak má příští rok prostě smůlu.
Jen pro informaci: festival každoročně vyúčtovává cca 15 žádostí a nikdy nemusel žádné prostředky vracet, protože byly použity a vyúčtovány v souladu s poskytnutými dotacemi. Namátkou vybírám např. Ministerstvo kultury ČR, Česko-německý fond budoucnosti, Cíl 3, města Česká Lípa, Nový Bor, Děčín, Liberecký a Ústecký kraj, Nadace Lasvit, Život umělce, Bohemian Heritage Fund ad. Dále je Lípa Musica financována z příjmu z reklamy a z darů podnikatelů a soukromých donátorů. Dalším příjmem festivalu je asi v rozsahu 12 % rozpočtu příjem ze vstupného. To celé musí dohromady dát v případě letošního roku 3,9 mil. korun.

Téma vozového parku festivalu je také zajímavé. Dlouholetým partnerem festivalu byla společnost Gerhard Horejsek, ta od spolupráce v loňském roce odstoupila, a tak jsme oslovili různé automobilové salony s obchodní nabídkou propojení značek. Na naši nabídku pozitivně reagovala společnost BMW Cartec Liberec, která nám zapůjčila na dobu dvou měsíců vozy značky BMW, které festival využíval k propagaci a zvýšení zájmu o obě značky. Žel vozy nevlastníme, ani jsme je nezakoupili z tučných podpor. Je to pouze náš obchodní partner, na kterého jsme ovšem pyšní.

To, co však považuji za naprosto primární, je životní pokora. Pokora k tomu, že můžu být nositelem a zprostředkovatelem ušlechtilého umění, že mohu lidem zprostředkovávat mimořádné kulturní a duchovní zážitky, a pokora k lidem, kteří na festival přicházejí. Mám to velké štěstí, že dělám to, co mě skutečně baví a v co věřím. Nenechám si vzít víru v to, co děláme. Věřím v důležitost našeho poslání.

Nemyslím si, že by festival nebyl otevřen všem věkovým kategoriím a sociálním vrstvám. Průměrná cena vstupenky totiž v loňském roce nepřekročila částku 250 Kč. Namátkou vybírám tolik zmiňovaný závěrečný koncert z Nového Boru, kde vystoupila Pražská komorní filharmonie se sólistou světového renomé panem Gerhardem Oppitzem. Pro zajímavost, náklady spojené s tímto koncertem přesáhly částku 380 tisíc korun. Vstupenka stála 250 Kč? Přijde Vám to mnoho? Levněji v celé zemi takový koncert neuslyšíte, věřte mi.

Lípa Musica je doma v České Lípě. Má zde srdce, své publikum, a také to nejdůležitější: touhu našeho spolku být pro své město, kraj prospěšný.

Váš Martin Prokeš, ředitel MHF Lípa Musica 

Nahoru

Komentáře

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Pane Prokeši děkuji za Vaši reakci, byť zde kdosi předem toto vyloučil. Je dobře, že jste se na některé otázky pokusil odpovědět. A ano souhlasím, že některé koncerty opravdu za cenu 250 jen těžko jinde navštívit. Také nechci polemizovat o drobnostech, nebo o tématu co je kultura a která je ta pravá. Ale z celého vašeho vyjádření mi vystupuje jiný problém. Obyčejný člověk přeci každý za sebe nepůjde do archivu města dohledávat vaše vyúčtování. Toto bych očekával od našich zástupců, tedy zastupitelů. Pokud ani oni nemají jasno ve financování festivalu, nemůžete se divit obyčejným lidem. Jejich prostřednictvím by mělo zaznít: pan Prokeš nám jasně doložil financování festivalu a je to vše v pořádku. Ohlasy jsou bohužel zatím spíše opačné. A snad přeci jen ještě jedna výtka. Nějaké podobné vysvětlení mohlo být na světě již dříve, i když nevěřících bude stále dost.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Já myslím, že to vůbec není o tom, že by chtěl někdo nějaké účetnictví zpochybnit. Někdo jen potřebuje hůl a s ní chce bít psa.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Mám podobný dojem.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Možná ano, ale zatím drží tu hůl zastupitelé a dokonce ji tak rozdávají veřejnosti. Proč se třeba nezastal festivalu zastupitel Vlček? Minimálně ten by přehled snad měl mít.
Také se nabízí otázka, pokud jde o kulturní festival natolik spjatý s Českou Lípou, proč se na tom nepodílí, nebo to dokonce nepořádá organizace městem k tomuto účelu zřízená?

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Zastání je jedna věc, počty hlasů v zastupitelstvu zase jiná. Zejména, když se hraje ta stará hra na My a Oni.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Děkuji panu Prokešovi za reakci, ale předpokládám, že ti, ke kterým by měla jeho vysvětlení doletět, se nebudou obtěžovat je vůbec číst. Vyvrátit pomluvy je v tomto případě prakticky nemožné, troufám si říct, že nikomu se nebude chtít hledat vyúčtování v archivu města - je to přeci jen nějaká práce a jednodušší je spolehnout se na "zaručené informace". Řev nad příspěvkem pro Lípu Musicu se nesl v minulých letech z opozice pravidelně, takže je jen logickým důsledkem, že když se z opozice stala koalice, příspěvek se zařízl. Vysvětlení je vymyšlené tak, aby budilo dojem, že koalice přeci pracuje jedině pro občany a ti mají mít všichni stejné šance (typická rétorika socialistů). Holt kdo nemá s pořádáním festivalu takového rozsahu zkušenosti, vidí jen ty peníze a reprezentativní vozidla, začne závidět a pomluva je na světě.
Za sebe přeji festivalu, aby se nemusel spoléhat na peníze z míst, kde si ho nedokáží vážit a aby přežil ještě spoustu let s tak kvalitním programem, jaký nabízel a nabízí i letos.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Nic proti socialistům, nic proti sociálním demokratům, mají můj plný respekt. Ale musí jít skutečně o sociální demokraty, ne o ty, kdo se k nim jen přidali, protože je to momentálně výhodné. Myslím, že ten vztah ke kultuře je jedním z rozlišovacích znamení.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Hezký večer všem.

V několika větvích tu probíhá diskuse na tém MHF Lípa musica. Pokusím se v tomto příspěvku přispět několika fakty ke zvážení ostatním čtenářům.

Pan Prokeš kandidoval v komunálních volbách 2010 na kandidátce Starostů pro Liberecký kraj, byl zvolen jedním ze dvou zastupitelů za tuto stranu a stal se jedním ze dvou radních města za tuto stranu. V prosinci 2010 schválilo zastupitelstvo města usnesením č. 38/2010 smlouvu - závazek poskytovat v letech 2011, 2012, 2013 a 2014 příspěvek ve výši po jednom milionu Kč (celkem tedy 4 miliony korun) panu Prokešovi na pořádání MHF.

Pro tuto smlouvu tehdy hlasovali i zastupitelé KSČM s tím, že:
- 4 roky jsou (více než dostatečný) dostatečný prostor pro získání dalších alternativních zdrojů financování MHF;
- podmínkou smlouvy je nejméně 6 akcí (koncertů) přímo v České Lípě = aby v České Lípě nebylo jen "srdce" festivalu, ale také skutečná realizace uměleckých výkonů. Na tom trváme dodnes.

Smlouva již vypršela.

Pro letošní rok zastupitelstvo Libereckého kraje, vedené koalicí v čele se Starosty pro Liberecký kraj, schválilo pro MHF dotaci 360 tisíc Kč - navýšení ze 200 tisíc v roce 2014 (osobně jsem návrh nepodpořil s tím, že na předchozím jednání klubu jsem doporučil tzv. volné hlasování).

Město Nový Bor, v jehož čele stojí Mgr. Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj) schválilo dar ve výši 300 tisíc korun pro MHF 2015.

V rozpočtu České Lípy je pro letošní rok alokována částka 400 tisíc Kč na dotaci pro kulturní akci, jejíž podmínky nemůže (v podstatě) splnit nikdo jiný než MHF.

Před několika měsíci jsem, spolu s Oldřichem Pancem, jednal s panem Prokešem o financování MHF a musím konstatovat, že pan Prokeš je, jako manažer (impresário), zcela na svém místě: firmu řídí s naprostým přehledem, umí věcně argumentovat, má připravené vypovídající podklady a ví, čeho chce dosáhnout - člověk na svém místě.

V rámci schváleného rozpočtu podpořím dotaci ve výši 400 tisíc Kč pro MHF, jeden milion korun nikoliv.

S pozdravem

F. Chot

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Myslím, že hlavním problémem současného způsobu financování je obrovská nejistota, do které festival uvrhá. Je jasné, že umělci zvučných jmen, kteří na festivalu vystupují, mají své kalendáře plné na dlouho dopředu a je nutno je nasmlouvat alespoň rok předem. A z toho důvodu je potřebné nastavit pravidla tak, aby organizátoři festivalu měli záruku, na jaké prostředky a za jakých podmínek určitě dosáhnou. Tedy město má jasně říci, kolik peněz je ochotno na festival vyčlenit a to minimálně na dobu volebního období, tak, jak tomu bylo v minulosti. Vše ostatní hraničí s hazardem. Jsem přesvědčen, že o kulturním a společenském přínosu festivalu, dnes navíc podporovaném ministerstvem, krajem i sousední obcí, již pochybuje málokdo. Město by se mělo zamyslet a najít důstojný způsob podpory, které umožní ne jen udržení tohoto nádherného svátku, ale zabezpečí jeho trvalý růst a rozvoj.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Také si myslím, že bychom měli podpořit přednostně to, co už osvědčilo svou kvalitu a co skutečně dělá městu dobré jméno a to nejen v České republice. Dobré jméno se nedá žádnými penězi zaplatit, na druhé straně ale může městu i nějaký finanční efekt přinést. Lapidárně řečeno, když se budu rozhodovat, zda si zvolím Českou Lípu za sídlo svého podniku, když budu na vážkách, může rozhodnout jedna jediná pozitivní nebo negativní informace, která ani nemusí s podnikáním přímo souviset. Třeba že Česká Lípa je již roky místem konání světoznámého hudebního festivalu. Nebo naopak, že ten festival má problémy, protože město se rozhodlo snížit mu svou podporu.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Zajímavý článek, ale také třeba o Dino servisu a panu Kulhánkovi. Druhý postřeh jest a bohužel i mimo tuto debatu, kdo je za zastupitelů nepřející gauner a kdo naopak náš.
Lipa Musica není už projekt města, ani okresu - přesahuje hranice krajů. Paralera by se mohla najít v opačném poli a to fotbalu ČL devadesátých let, nadšení, postup a pak liga, ale pro kterou nebyl silný finanční partner, doufám, že to by případ pro ponaučení, než následování.

Dobrá zpráva - pro media špatná, a když není nic po ruce, tak alespoň železniční něštěstí z Bangladeše. Ale tato negace nás postihuje jako infekce. Blbá nálada se šíří vlnou epidemie. A tak tunel Blanka je synonymem rozkrádaní ve velkém, místo hrdosti, že se taková stavba vůbec realizovala. Francouzi a Britové postavili tunel pod průlivem asi 5x předražený, který byl několikrát na hranici bankrotu, přesto není brán jako vzor panevrospké rozkrádačky. Je to i prostřeh od jinud - Vila Hrdlička - není to pěkná secese, ale je to ošklivé, protože je soukromá.

Na Lipu Musicu mám od známých - přívrženců vážné hudby i z jiných okresů velmi pozitivní ohlasy a tak jsem rád, že jsem z České Lípy. Nemám problém s přislíbeným grantem - ne podle novely již zase dotací. Ale rozpočet na kulturu není nekonečný a v Lípě není jen Lipa Musica, to také nelze zatratit.
Pěkný víkend

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Zajímavý článek, ale také třeba o Dino servisu a panu Kulhánkovi. Druhý postřeh jest a bohužel i mimo tuto debatu, kdo je za zastupitelů nepřející gauner a kdo naopak náš.
Lipa Musica není už projekt města, ani okresu - přesahuje hranice krajů. Paralera by se mohla najít v opačném poli a to fotbalu ČL devadesátých let, nadšení, postup a pak liga, ale pro kterou nebyl silný finanční partner, doufám, že to by případ pro ponaučení, než následování.

Dobrá zpráva - pro media špatná, a když není nic po ruce, tak alespoň železniční něštěstí z Bangladeše. Ale tato negace nás postihuje jako infekce. Blbá nálada se šíří vlnou epidemie. A tak tunel Blanka je synonymem rozkrádaní ve velkém, místo hrdosti, že se taková stavba vůbec realizovala. Francouzi a Britové postavili tunel pod průlivem asi 5x předražený, který byl několikrát na hranici bankrotu, přesto není brán jako vzor panevrospké rozkrádačky. Je to i prostřeh od jinud - Vila Hrdlička - není to pěkná secese, ale je to ošklivé, protože je soukromá.

Na Lipu Musicu mám od známých - přívrženců vážné hudby i z jiných okresů velmi pozitivní ohlasy a tak jsem rád, že jsem z České Lípy. Nemám problém s přislíbeným grantem - ne podle novely již zase dotací. Ale rozpočet na kulturu není nekonečný a v Lípě není jen Lipa Musica, to také nelze zatratit.
Pěkný víkend

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Pro ty, kteří nevědí nebo si neuvědomují, si dovolím podotknout několik skutečností. MHF je zkratka slov pro Mezinárodní hudební festival. Město Česká Lípa se může pyšnit jen jedním jediným a ten se jmenuje Lípa Musica. Už po 14. se letos v září a říjnu těšíme na nové kulturní zážitky, které nám může přinést a které nemají obdoby. Udržet neustále se zvyšující úroveň tak dlouhou dobu není zadarmo. Bylo to vždy možné jen díky kontinuální podpoře města Česká Lípa a sponzorů. Jedním z nejvýznamnějších byla také ČESKOLIPSKÁ TEPLÁRENSKÁ a.s.
Nejistotu, ve které se festival letos ocitá, vyvolávají nejasné postoje zástupců města v této společnosti. Jsou to v dozorčí radě MUDr. Karel Tejnora (ODS), ve sboru poradců pak Oldřich Panc (KSČM) a Jana Rychtaříková (ČSSD). Všichni skuteční příznivci festivalu však od nich očekávají dobrou, popřípadě ještě lepší zprávu. Dobrou zprávou by bylo, že festival se letos dočká nezměněné podpory. Ještě lepší zprávou pak bude, pokud pro festival získají vyšší podporu, než jejich předchůdci.

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Petře, asi na tebe leze jaro, jinak to nevidím, takže tento tvůj příspěvek beru jako poblouznění sluníčkem:-). Měj se hezky!

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Tak tohle myslíš vážně Péťo? To snad není pravda.
Při prodeji 60% akcii byla v rámci smlouvy na 10 let městu od ČLT a.s. podepsán příspěvek na kulturu ve výši jeden milión korun. Z toho příspěvku byla dotována i Lipa musica. Za minulého vedení radnice byla tato dotace přikrácena - ale ne nikým zde jmenovaným.
Proč tato smlouva o převodu akcii byla takto podepsána mohou snad říci účastníci, třeba včetně firmy Newton - která celý převod zprostředkovala, ač jakoby náhodou se zapoměnlo při ohodnocení na finanční majetek společnosti. A kdo přišel právě na firmu Newtom ? Kdopak asi ?

Nahoru

Re: Martin Prokeš: Reakce na diskuse k MHF Lípa Musica

Že akcie ČLT neměly být nikdy prodány a zvlášt ne za takových podmínek, za jakých prodány byly,
o tom nikdo nepochybuje a doplatí na to občané města - a možná už doplácí. Nicméně tohle už změnit nelze, a je zbytečné o tom dál polemizovat. Co však změnit lze, to je financování festivalu Lípa Musica tak, aby vzrůstal jeho meziregionální význam přinášel radost nám všem ještě dlouhá léta.

Nahoru