25/2016

Verze pro tisk |

Pokračování čůráčkové aféry. Má i Lípa svou Mrencovou? Žebříček z debaty kandidátů na hejtmana či hejtmanku. Začala Lípa Musica. Bacha na zápřednici!

Pondělí

Neutichá čůráčková aféra. Hodí se asi oběma stranám sporu – ANO i ČSSD.

I z billboardů je zřejmé, že ANO nemá co nabídnout a stejně jako minule všude cpe omlazeného Babiše a jeho hrátky s čísly. ČSSD zase může být ráda, že se řeší jen věta o čůráčkovi, případně Pavel Císař chovající se ve sportovní příspěvkové organizaci jako slon v porcelánu. (Zde je nějaké počtení.) Takhle si věcnou diskusi před volbami nepředstavuji. Obzvlášť stran, které třeba budou muset po volbách najít společnou řeč.

Úterý

Škoda, že nevím, kde mám zahrabané naše první rodinné album, dal bych sem obrázek zápřednice jedovaté – pavouka, co děsí Doksy a vůbec celé okolí Máchova jezera. Někdy v roce 1991 jsem ho vyfotil v Rakousku, kousek od českých hranic, to se mu ještě říkalo zápředník.

Každý rok se mě někdo ve škole ptá, jestli u nás žijí jedovatí pavouci, i letos už se to stalo. Odpovídám, že všichni pavouci jsou jedovatí, ale jen někteří dokážou prokousnout lidskou pokožku. Zmiňuji právě zápřednici nebo vodoucha stříbřitého. A někdy vzpomenu příběh, který vyprávěl docent Hajer. Cestoval po Austrálii a hledal jednoho z nejjedovatějších pavouků světa. Přebýval v emigrantské rodině, postěžoval si, že ho nemůže nikde objevit. Když jim ho popsal, otočil chlápek křeslo a zeptal se, jestli to není náhodou on. A byl.

U nás žije poměrně málo nebezpečných živočichů, o to více hysterčíme, když už se nějaký objeví. Zde je článek na oficiálních stránkách Doks, který vybízí obyvatele k likvidaci těchto pavouků.  

Středa

Odstartovala Lípa Musica. Aspoň pár postřehů z úvodního koncertu.

Na začátku vystoupili jako řečníci starostka Žatecká a hejtman Půta. Oba vyjádřili hrdost a přislíbili podporu. Vřelejšího přijetí se dostalo hejtmanovi, ale to se není co divit, když se všude rozmazávají tahanice o peníze z městského rozpočtu. Město nakonec přispělo nemalou částkou, buďme rádi.

Potěšila informace, že se dirigent souboru Česká Sinfonietta - Radek Baborák – stane jakýmsi uměleckým garantem celého festivalu a jeho ansámbl festivalovou stálicí.

Ostudou bylo, když se Radek Baborák v průběhu interpretace Mozarta otočil k divákům v bazilice a požádal je, aby si je nefotili bleskem anebo raději vůbec. V nastalém tichu začal někomu dlouze vyhrávat mobil, muzikanti s ironickými úsměvy čekali, až tato neplánovaná hudební vložka skončí.

Nedokáži posoudit uměleckou úroveň, na to jsem malý znalec, ale koncert postupně gradoval. Beethoven je přeci jen údernější, i několik minut vytleskávaný přídavek byl nakonec z jeho dílny. Rozhodně mě úvodní zážitek naladil na nějaký další. Bohužel jeden z vyhlédnutých koncertů je vyprodaný. Raději neotálejte.

Čtvrtek

Kvůli třídním schůzkám jsem ve škole uvízl až do sedmi hodin. Kromě ochutnání letošního burčáku, který prý je skutečně burčákem, jsem již více aktivit nestihl.

Pátek

Občas vlezu na stránky Českolipské drbny. Stydím se být jejím pravidelným odběratelem. Zkrátka nemám bulvár rád a inklinuji k tomu zastávat se lidí, které se snaží poškozovat, třeba i starostky. Na druhou stranu se mi nelíbí, že město pravděpodobně platilo z veřejných peněz někoho, kdo ho na sociálních sítích chválí do nebes a případně napadá nejhlasitější opoziční odpůrce – Zdeňka Ježáka, Tomáše Vlčka či Petra Skokana. Hovoří se o komunistce Radce Kotoučkové z Jablonce. Bude zajímavé sledovat, kam se tato kauza posune, protože se do ní vložil Petr Jeník. Na svých stránkách k tomu napsal: „Krajský úřad mi dal za pravdu a město Česká Lípa v čele se starostkou Žateckou mi musí poskytnout informace o záhadné paní R. K., která dle mých informací pracuje či pracovala pro město, aniž by kdokoli věděl, co a za kolik dělá, ale podle toho, co se mi doneslo, si ji město platí za jakousi intervenci na sociálních sítích, což ve skutečnosti znamená anonymní očerňování opozice a kritiků vedení města. Odůvodnění města, že mi informace dát nemůžou, nazval právník z krajského úřadu doslova za pouhý pokus o právní úvahu."

Sobota

Tak ano, přiznám se – byl jsem v kině na filmu Dítě Bridget Jonesové. Potřeboval jsem něco oddychového, neanimovaného. Bridget Jones je nostalgie stará více než deset let.  Zápletka dobrá, celý film se dá tipovat, kdo je otcem jejího dítěte (neprozradím, stejně jako recenzenti). Občas smích, že není slyšet následující scéna.  Na druhou stranu: kdyby se film zkrátil o půl hodiny, vůbec by mu to neuškodilo - jen by to pak museli promítat v sekci krátkých filmů. V jedné recenzi zaznělo, že dojem z filmu je jako pití Bridgitina oblíbeného Chardonnay - nic extra, ale ráno vás nebolí hlava.

Neděle

Masochisticky jsem si po propršeném výletu pustil Předvolební debatu České televize (zde), které se účastnili kandidáti na hejtmana Libereckého kraje.

Základními tématy bylo zdravotnictví, migrace a korupce. Vzhledem k tomu, že debatu mohli sledovat občané celé republiky, tak nejzajímavější bylo téma korupce, protože pro nezasvěceného to byla slušná fraška. Moderátorka u půlky přítomných připomněla, z čeho byli obviněni, v jaké fázi je jejich kauza atp. Pokud na někoho zapomněla, tak jí to Zuzana Kocumová ze Změny ještě připomněla. Důležitá byla otázka, s kým by jednotlivé subjekty šly do koalice.

František Gábor (TOP09): "Ctíme presumpci nevinny. Půjdeme s každým kromě KSČM."

Zuzana Kocumová kritizovala bývalou ODS a jasně vyjádřila, že nemá důvěru v hejtmana Martina Půtu. To jí hned vrátil Dan Ramzer z ODS, který uvedl, že si nedokáže představit spolupráci se Změnou a principiálně ani s KSČM.

V hlavě jsem si dělal žebříček. Tak vám ho prozradím.

1. Pavel Svoboda (ČSSD) - nerad to přiznávám, ale líbil se mi ze všech nejvíc. Nikoho nenaštval, ale přitom do každého zdravě rýpnul. Sice se hodně držel stranických not, ale jeho věty měly hlavu a patu. Třeba na závěrečný dotaz moderátorky, jestli se aktéři stýkají s byznysmeny, odpověděl: "Proč by mělo být propojení byznysu a politiky něco negativního?" Myslím si to samé: suďme korupci, ale neposílejme lidi, co nás živí, na okraj společnosti.

2. Martin Půta (Starostové) - ať chci či nikoliv, i já to stigma obvinění vidím. Jinak ale mluvil věcně, bez vytáček, se znalostí věci, nemusel vařit z vody, nemusel se držet stranických příruček.

Pak je dlouhá mezera. Kdybych se měl rozhodovat jen na základě debaty, ostatní lístky vyhazuji.

3. František Gábor (TOP09) - velmi na něm byla vidět nerozehranost, politická nezkušenost. Hodně to zkouší na své vojenské zásluhy. Na třetím místě je spíše kvůli mým sympatiím než kvůli předvedenému výkonu.

4. Stanislav Mackovík (KSČM) - z něj se stal ostřílený politik. Hodně strašil, nejprve stavem českolipské nemocnice, později možností teroristického útoku.

5. Lidie Vajnerová (Budoucnost pro Liberecký kraj) - několikrát připomněla, že je babička. Většinu ostatních oslovovala křestním jménem. Nic nenabídla, ale byla naprosto bezkonfliktní.

6. Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj) - chvílemi to vypadá, že už se naučila mluvit, ale to neustále obviňování a často i souzení ostatních mi vadí.

7. Jitka Volfová (ANO) - jen papouškuje nějaké celostátní nicneříkající informace.

8. Dan Ramzer (ODS) - nevýrazný, nejvíce zaujal svým výstupem proti Změně.

9.  Jana Hnyková (Úsvit s blokem proti islamizaci) - bu bu bu a hlášky typu: "Oslovují mě občané ..."  Kdo jste tohle volil?

Nahoru

Komentáře

Re: 25/2016 - volby

Plejádu hejtmanek a hejtmanů jste popsal výstižně.
Tandem Svoboda-Půta v čele je nadějí, že vedení kraje bude rozumně pokračovat/navazovat.
Zastal bych se Gábora i Ramzera. Oba vědí, o čem se právě debatuje a nekandidují přece na táborové řečníky.
Mackovík bude spolehlivá opozice, když s ním ostatní nechtějí kamarádit. Vždycky je mi ale divné, jak může mít docela normální člověk na nočním stolku Komunistický manifest (1848).
Dámy dostaly kytku, ale spíš v konkurenci zklamaly.

Hodně dlouhá mezera...
Zdravotní sestra Hnyková je zvláštní případ. Ve Velkých Hamrech (kde ji znali!) ve volbách 2002 za ČSSD neuspěla, teprve po boku Okamury se stala poslankyní (říjen 2013). Jako hejtmanku si ji vůbec nedokážu představit. Nezformuluje srozumitelné souvětí, na protiargumenty vůbec nereaguje... Je slabší i v zeměpisu, protože v rozporu s linií hnutí tvrdila, že nás ohrožuje migrace z východu! Snad to všechno dobře viděli i její voliči?

Nahoru

Re: 25/2016

Gábora bych se nezastával; recitoval předem naučené věty, jak papoušek.

Nahoru

Re: 25/2016

Gábora nééé :-))

Nahoru

Re: 25/2016

Zastupitel města Liberce, bývalý radní Libereckého kraje (TOP 09), štábní rotmistr v záloze. Po studiu na střední vojenské škole působil v Armádě ČSR, na počátku 90. let se účastnil operací Pouštní štít a Pouštní bouře spojeneckých vojsk v Saudské Arábii, Kuvajtu a Iráku. ... V letech 2000–2004 byl zastupitelem Libereckého kraje za US-DEU, poslední rok pak také krajským radním pro oblast rozvoje. Následně působil rok jako poradce ministra obrany ČR. Od roku 2007, resp. 2008 je ředitelem společnosti Navazon, a.s. V roce 2008 získal bakalářský titul na Hornicko-geologické fakultě VŠB-TUO. V letech 2007–2013 byl sekretářem ČsOL. Je členem TOP 09 ... pro krajské volby 2016 je lídrem kandidátky strany v Libereckém kraji. František Gábor je ženatý a má jedno dítě. - http://www.nasipolitici.cz/cs/politik/3686-frantisek-gabor

Proč myslíte, že by se slušný člověk s popsanými zkušenostmi neuplatnil v krajském zastupitelstvu? Excelování v TV-show přece nemusí být pro voliče hlavní podmínka? Paní Kocumová tam sice excelovala, ale bylo to spíš kontraproduktivní.

Nahoru

Re: 25/2016

Mě osobně prostě pan Gábor neoslovil. Přišel mi pomalu jako v transu, opravdu jako by z hlavy jen doloval pečlivě našprtané fráze. Pořád dokola. Ale je to čistě můj názor.

Mimo soudek:
Vzpomněl jsem si na jednu televizní debatu JFK vs. Nixon před prezidentskými volbami v roce 1960.
"Ten parchant si právě prohrál volby," pravil člen Nixonova týmu, když viděl, jak Milhous v šedém obleku nevýrazně na čb obrazovce ve srovnání s JFK působí.

Nahoru

Re: 25/2016

Na včera obdržených lístcích volebních jsem se s překvapením dozvěděla,že pan Chitussi,který kandiduje za ČSSD, je členem zastupitelstva města Nový Bor. A já jsem si myslela,že při posledních volbách do obecních zastupitelstev již zvolen nebyl,neb na seznamu zastupitelů není. A ono ne. Asi jde o nějakého stínového zastupitele.
V sobotu jsem měla možnost slyšet od jednoho kandidáta ANO ,který je na volitelném místě ,že všichni kradou,zejména ČSSD a ODS,ale Andrej nekrade a nikdy nekradl ,k majetkům přišel jen poctivou prací. Hezký den.

Nahoru