25/2015

Verze pro tisk |

Snažím se dostat do obrazu a pročítám si články, které vyšly o České Lípě během prázdnin.

Jak v i-novinách, tak na městských stránkách vévodí zpráva, že město od srpna otevřelo přírodní areál v Dubici. Za normálních okolností chvályhodný čin, současná vedra však nejsou normální. K vodě chtějí i týpci jako já, kteří se jinak raději topí ve vlastním potu. Jen kvůli minigolfu a stolnímu tenisu bych do Dubice nejel.   

Chtěl jsem se podívat, jak vypadala Snídaně s TV Nova, která se z Lípy vysílala 7. 8., ale dostupná je jen pro platící diváky.

Mimo Lípu jsem byl ale i v den, kdy z Lípy své zprávy vysílala TV Prima. Na Českolipany mávající za moderátory zpráv se můžete podívat zde. Pokud vydržíte několik reklam na plíny nebo jablečné nápoje.

Město na svých stránkách pořádá dotazníkovou akci, v níž se mají občané vyjádřit, zdali by Lípa měla majetkově vstoupit do Nemocnice s poliklinikou. Odpověděl jsem, že ano, ale dále to nerozváděl. Myslím si, že nemocnice je tak spojená s městem, že by Lípa měla pustit chlup a zajistit si v ní aspoň parciální rozhodovací pravomoc. A když ne rozhodovací, tak aspoň informační. I když vidíme, jak dopadla nemocnice v Turnově. Dnes je to chudý příbuzný libereckého molochu.

Zaujalo mě rovněž, že policisté kontrolovali cyklisty. Je to paradoxní situace. Třeba na Moravě existují vinné cyklostezky. Asi vybudované z evropských peněz. A teď někoho napadlo, že bude nechávat cyklisty dýchnout. Jsem v tom rozpolcený. Když jsem se na Českolipsko přistěhoval, běžně jsem si pivo na kole dával. Pak jsem úplně přestal. Ne pod vlivem nějaké pokuty, zkrátka jsem začal být opatrnější, chtěl jsem jít vzorem apod. Letos, v těch vedrech jsem to párkrát nevydržel, někde se na pivu zasekl a pak se domů dostával konspiračně nebo kolo raději vedl. Dávat někomu pokutu za 0,3 promile, což je u mě jedna desítka, mi připadá přitažené za vlasy, na druhou stranu česká schopnost vše očůrávat a ignorovat zákony je i ve světě proslulá. Rád bych se dožil situace, kdy zákony budou dávat smysl a kdy je budou občané z principu dodržovat.

Už i v Lípě byli zadrženi čtyři uprchlíci. Článek s dramatickým názvem v Českolipském deníku nešlo nerozkliknout (zde). Dozvěděl jsem se následně, že uprchlíci odnikud neuprchli. A ve skutečnosti se nejednalo o žádné drama. To jen strojvedoucí vlaku, kterým ti chudáci do Lípy přicestovali, byl příliš aktivní.

Teď jsem si vzpomněl, že jsem minule (zde) slíbil popsat konec kauzy se svou cestou do nikam s Českými dráhami. Nakonec jsme se dohodli na kompromisu. Skutečně jsem měl nárok jen na vrácení jízdného za neuskutečněnou část cesty. Ale zatímco v původním jízdném jsem využil slevu, vrácen mi byl podíl neuskutečněné jízdy v plné výši. Jako bych žádnou slevu nevyužil. České dráhy mi tak vrátily půlku původního jízdného. Snad z toho nebude mít paní pokladní průšvih. Měla pochopení a určitě jí to nebylo příjemné.

Jinak jsme si v týdnu s dětmi dopřáli zkrácenou dovolenou. Oba synové jinak během prázdnin získávají pracovní návyky. Měli jsme dva cíle. Stezku v korunách stromů a lom s příznačným názvem Lomeček. Lipno mě nadchlo svým projektem aktivního života. Bruslařské dráhy, koloběžky, suchý tobogán, koupaliště, lanovka, rozhledna, rybaření … jen mít na vše peníze. Lomeček je zatopený lom kousek od Kdyně, v němž je umístěna podvodní stanice, z níž můžete pozorovat ryby (mimo jiné jesetery) v jejich prostředí. Jinak je to také suprové koupaliště, galérie v přírodě a free hospoda.

Já ještě naposledy o tomto létě někam zmizím. Co nabízí pobyt v České Lípě?

V pondělí bude na hradě legendární představení Princ a chuďas. Viděl jsem ho několikrát se žáky a LaNďák určitě ví, proč se mi líbilo. A když nebudete mít divadla dost, můžete hned v úterý zamířit do Sloupu na Pannu a netvora. V pátek křtí Optimik na koupališti v Novém Boru novou desku a ve Sloupu hrají Tři muže ve člunu a psa.

Nahoru

Komentáře

Re: 25/2015

Dobrý den, zasedání zastupitelstva letos v létě neproběhlo. Zasadala pouze rada města, a to v pondělí 27. července 2015. Tento termín byl řádně zveřejněn předem.Usnesení z této rady je taktéž řádně zveřejněno na webu města. S pozdravem, K.Brožová, tisková mluvčí MěÚ Česká Lípa

Nahoru

Re: 25/2015

Opraveno. Nepozornost. Šlo skutečně o radu. Omlouvám se.

Nahoru

Re: 25/2015

Jen k podílu v nemocnici - nechci blamovat, ale hodnota dnešní NsP je 350 mil., je to akciová společnost, 5 % akcií zajistí městu nahlížet do rozhodování, tedy asi za cenu 17,5 mil., možná místo v DR (předsedkyní je bývalá starostka, za město). Cena 17,5 mil za to, že by byl smluvní nárok vyměnit bývalou starostku za současnou, se mi s odpuštěním, zdá vysoká. Nákup akcií by byl asi na úvěr, nebo za omezení investic města.
A také nejsem přesvědčen, že příliš politického vlivu zdravotnictví prospívá. Spíše bych řekl, že ne. Stačí spočítat ředitele NsP za posledního 25 let.
Liberecký moloch - pokud jsem se setkal s pacienty tam léčených - téměř 100% spokojenost - ale mám malý vzorek, samozřejmě není na světě ten, kdo se zavděčí všem.
Jinak článek pěkný. kt

Nahoru