Školy a školky v Novém Boru

Archiv
Verze pro tisk |

Jaké ale bylo naše překvapení, když tehdejší vedení města ( MvDr. Šváb) a ředitelství základní školy, která se nachází na náměstí (tehdejší ředitel I. Lacko), nejevilo o naši aktivitu zájem, byť byli příznivci vládnoucích barev.


Když mi starosta Nastič před dvěma lety vyprávěl, že od září 2005 otevře v Novém Boru gymnázium, musel jsem se pousmát naivitě člověka neznalého věci, ale především tomu, jak dlouhodobě nejúspěšnější politická strana v Novém Boru mění své názory.  Jak je vidět, ani palácová revoluce na radnici vzniku gymnázia nepomohla. Dneska, kdy ubývá dětí, nemá Liberecký kraj, který by se ze zákona musel stát jeho zřizovatelem, dostatek finančních prostředků ani na stávající školská zařízení. Navíc gymnázií je v našem regionu nadbytek (Česká Lípa, Česká Kamenice, Varnsdorf, Rumburk, Mimoň) a i některá z nich zápasí s nedostatkem žáků.


Pokud se týká středních škol, měl by Nový Bor podporovat školu, která má tradici a vytváří genius loci města, tzn. sklářské průmyslovky. I ta, ač se to nezdá, má téměř existenční starosti. Nebude-li radnice podporovat fluidum krásného, ale především sklářského městečka, nebude už důvod ho turisticky navštěvovat.


V něčem podobné kotrmelce zažívá Nový Bor i v mateřských školách. Bývalo jich deset. Na přelomu tisíciletí se začaly mateřinky překotně rušit. Až se zdálo, že důvodem nebyl jen úbytek dětí, ale spíše místa, kde školky stojí, jako by se zalíbila některým firmám. “Najednou“ se ukázalo, že místa ve školkách chybějí, a protože někteří radní neúměrnými a nevhodnými výdaji svázali městský rozpočet natolik, nemá Nový Bor dostatek volných finančních prostředků nejen na dostatečné financování sportu, ale ani na opravu či znovuzrození školek.


Nastává doba hledání. Co takhle prodat podíl ve společnosti Teplo? Město získá čtyřicet milionů. Že je ve skutečnosti zaplatí obyvatelé města (protože chtěl bych vidět toho lidumila, který koupí podíl v teplárenské firmě a bude prodávat teplo za stejnou cenu), to zřejmě otcům města nevadí.Deklarované převzetí Domova mládeže v Kalinově ulici od kraje sice ulehčí sklářské průmyslovce, ale přeměna celého komplexu na MŠ si určitě vyžádá nemalé prostředky. Navíc umístění, které je autem obtížně přístupné a vzdálené od firem, kde je většina obyvatel města zaměstnána, je více než nevhodné.


Školství by prostě nemělo podléhat ekonomickým a politickým tlakům. Nelze než souhlasit s V. Havlem, že ekonomy jsme neměli nechat vládnout, ale měli jsme jim vést ruku.


Autor je předseda MO Strany pro otevřenou společnost Nový Bor.


---------------------


Nabízíme  členům, kandidátům, zastupitelům všech stran, aby využívali možnost prezentovat své názory související s děním v našem regionu na stránkách i-novin. Nechceme prázdná hesla, chceme znát Váš názor!


 

Nahoru