Karel IV. v dokském hospitálku

Verze pro tisk |

Památník K. H. Máchy, pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, se pravidelně připojuje k městským slavnostem v Doksech. Ty letošní, konané 13.-14. 8., nás vrátily do doby vrcholného středověku.

Vzpomněly na Otce vlasti Karla IV., který před 650. lety založil Velký rybník a rozvíjející se obci Doksy udělil městská privilegia. Není tedy divu, že se zde císař římský a král český zastavil.
Zavítal také do hospitálku, kde už na něho čekali jeho obyvatelé. Pekařka mu nabídla chléb, správkyně číši vína a písařka mu darovala pamětní listinu. Císař si se zájmem prohlédl hospitálek  a byl potěšen prací i zábavou poddaných. 

Potěšení byli i návštěvníci, hlavně děti. Všichni si mohli vychutnat atmosféru středověku a poznat některá řemesla, dovednosti, zvyky i zábavu tohoto období. Při vstupu dostali pamětní listinu, kterou si podepsali tajným nebo barevným inkoustem. Ti odvážnější to zkusili středověkým písmem. Pamětní listinu stvrdili středověkou pečetí, a potom už je čekala zábava a hry.

Zkusili si obléknout rytíře a princeznu, vyrobit koníka, zahráli si vrhcáby nebo mlýnek a kuší nebo míčky se strefovali do terčů. Po splnění všech úkolů je čekala sladká odměna. Mohli také ochutnat perník, který si s pekařkou zkusili vytlačit v dřevěné formě. Druhá pekařka jim nabídla středověký chléb z celozrnné mouky a také sladký, provoněný sušeným ovocem a muškátovým květem. 

Potulný herec zahrál pohádku O Smolíčkovi, která se líbila dětem i dospělým. Spolu s ním si vyrobili loutku - ty nejhezčí byly odměněny věcnými cenami. 

Atmosféru středověkého života dokreslily dobové kostýmy účinkujících, ukázka středověkých kachlí a také panely, kde si zvídaví návštěvníci prohlédli a přečetli o středověkém skriptoriu, pečetích, rytířích, hrách a zábavách, pečení, vaření, stolování a módě. Vrcholný středověk za panování Karla IV. byl dobou rozkvětu a lidé se dokázali bavit. Z pramenů víme, že si volili i dnes tolik populární Miss. Pohled na ženskou krásu byl poplatný té době a měl pro nás dnes úsměvné popisy: „čelo předčí květ lilie, vlasy jeden zlaty vodopád, tváře hoří jako orosené růže, překrásnou hruď zdobí dvě rajská jablíčka“…

Sobotní odpoledne v městském hospitálku v Doksech bylo příjemné a poučné. Konalo se za podpory města Doksy, poděkování patří panu Tomáši Machkovi z divadla ToTeM z Blatné
a výrobci keramiky Jaroslavu Ladovi ze Zdislavy. 

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru