Režisér Pašijí: Chci ukázat člověka, který zvládl své ego

Verze pro tisk |

Vypadal jako on, dokázal se do něj v mžiku vcítit, dával představení to pravé. I přesto po pěti letech skončil Josef Fárek s rolí Ježíše a přesedlal na režisérskou židličku v největším ochotnickém projektu 21. století na Českolipsku, v němž se za 11 let vystřídalo na 200 nadšených amatérských herců (+- 100).

U úplného zrodu Pašijí stál Petr Brambor Nárovec a mnozí další, kteří společně dali Pašijovým hrám na vodním hradě základní rysy, které jsou platné dodnes. Na hrách se vystřídalo vícero režisérů, ale krom Petra Nárovce každý po roce s režírováním přestal. Ono ukočírovat herecký kolektiv 50 lidí není žádná legrace. Každý režisér se však snažil přinést do hry svůj vlastní přínos. Co plánuje na letošní Pašije bývalý Ježíš, nyní režisér Pepa Fárek?

Z jakého důvodu jsi přenechal po pěti letech roli Ježíše někomu jinému? Z časových důvodů to asi nebylo.

Důvodů bylo hned několik. Měl jsem pocit, že už nemám tak velikou motivaci pro hraní Ježíše. Během celého představení je na tu postavu upřena pozornost, čímž je na ni kladen úkol svědomité přípravy. To už jsem tomu nedokázal dát. Navíc pro roli Ježíše jsem musel podstoupit každoroční zarůstání vousem, nasadit diety, otužovat se. (smích) Říkal jsem si, že bych si případně zahrál nějakou menší nenáročnou roli a přenechal pro další život Pašijí roli Ježíše někomu jinému. Potom přišla příležitost s režií. Nemohl jsem odolat a dokonce se objevil i nový člověk ochotný vzít na sebe Ježíšovo břímě. Tím člověkem je Jakub Neumayer, za což mu moc děkuji.

Proč jsi přijal roli režiséra?

No, já jsem si o tu režii spíš řekl. (smích) Byla to pro mne výzva, možnost vyzkoušet si novou tvůrčí činnost a rovnou při tak velkém projektu, jakým bezpochyby Pašije jsou. Je to dost podobné mému začátku, kdy jsem se náhodou přes kamarádku dozvěděl, že v Pašijích nemají Krista. Objevil jsem se na zkoušce a řekl jsem si o roli Ježíše. V každém případě je pro mne příběh Ježíše rozhodně zajímavý.

Co by měl být tvůj hlavní režijní přínos letošním Pašijím?

Vzhledem k tomu, že si myslím, že obecně minulé ročníky byly při takovém množství postav a účinkujících lidí v představení málo nazkoušené, zkouším nový systém zkoušek a zatím to vypadá slibně. Chtěl bych postavám vdechnout větší život a trochu víc vypracovat jejich charakter. U některých ho změnit úplně. Na příklad letos oproti jiným rokům nebude v Pašijích role vypravěčky, ale vypravěče. Mělo by to nést své významy. Uvidíme. (smích)

Jak se za těch pět let Pašije proměnily?

Co si vybavuji, za mého působení se obměnilo hodně věcí. Rozhodně složení hereckých ochotníků. Změnil se scénář a byla přidána dříve vyškrtnutá scéna s Herodem. A také se zkoušela, tuším, že dvakrát, nová reprodukovaná hudba, až se začalo spolupracovat se ZUŠ, s autorem hudby Markem Kučerou a Pavlem Hricem jako dirigentem orchestru. Ve spoluprací budeme pokračovat i letošní rok. A také jsme začali Ježíše sundavat z kříže za pomoci dlouhého plátna! (smích) Jinak se moc nezměnily. Spíš se mi od mých prvních Pašijí změnil můj soukromý život. Hned při prvních Pašijích jsem si našel báječnou přítelkyni, se kterou mám krásnou holčičku a letos se budeme brát. Dokonce si pamatuji, že jsme při mých prvních Pašijích začínali hrát i s mou kapelou The Viv. S bubeníkem, který tehdy také hrál, jsme po představení rozdávali letáčky s pozvánkami na první koncerty. Dnes již máme za sebou desku a nový singl. (smích) Na začátku pro mě byly Pašije svým způsobem vzkříšením.

Prosím tě, z jakého důvodu chceš vlastně režírovat představení o smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista?

Je to dobrá příležitost zkusit oslovit lidi a nabídnout jim myšlenku o důležitosti mezilidských vztahů, které v dnešní době dostávají dost na frak. Myslím, že jsem opravdu schopen se ztotožnit s mnoha myšlenkami Krista jako osoby – láska, vstřícnost, upřímnost, skromnost či ochota pomáhat ostatním. To jsou pro mne nejdůležitější faktory hry. Chci ukázat příběh o člověku, který zvládl své ego.

Jak by mělo představení na lidi působit?

Asi jako naturalistické drama? Uvidíme, necháme se překvapit. Neb, jak se vtipně říká: Chceš-li pobavit boha, seznam ho se svými plány. (smích)

Pašijové hry, 4. 4., 15:00, vodní hrad Lipý

 

Zde najdete fotky z roku 2013 od Petra Honsnejmana.

 

alt
Nahoru