Lužické hory z nadhledu

Verze pro tisk |

Ve čtvrtek 8. 1. byla slavnostní vernisáží zahájena výstava fotografa Svatopluka Dvořáka. Letecké snímky Lužických hor si můžete prohlédnout až do 28. 2. ve foyer Městkého divadla Nový Bor.

Svatopluk Dvořák se fotografování věnuje již desítky let. Jakožto zaměstnanec novoborského Crystalexu se ve své tvorbě zaměřil i na práci sklářů: „Zachytit lidi při práci se žhavou hmotou je zajímavé, obtížné a vděčné téma. Za léta jsem shromáždil dokumentaci o místech, která už nejsou, a lidech, kteří už bohužel nežijí, ale i o vytrvalosti a dovednosti mnoha výborných sklářů.“

Kromě sklářství je Dvořákovým velkým tématem krajina v okolí České Lípy, kde žije již přes 50 let. Novější kapitolou v tomto směru tvorby je pro autora fotografování letecké, kterému je věnována právě probíhající výstava Poezie Lužických hor. S pilotem Tomášem Klimešem, s nímž spolupracuje již 9 let, ho pojí radost z pohledu na krásnou přírodu, a díky tomu dolů na zem přinášejí nové pohledy na známá místa, jež jsou jinak nedosažitelná.

Poezie Lužických hor, Městské divadlo Nový Bor, 8. 1. – 28. 2.

pozn. red.: O minulé výstavě Svatopluka Dvořáka "Skláři v Lužických horách" se můžete dočíst zde.

alt
alt
alt
Nahoru