36/2017

Verze pro tisk |

Z České Lípy chce do parlamentu dvacet dva kandidátů. Přispěli jste Zemanovi? Kdo hlasoval stejně jako vy? Agent Vian.

Pondělí

Odjel jsem na adaptační kurz s prvními ročníky, ale ještě před tím jsem si do mobilu stáhnul odkaz na transparentní účet Miloše Zemana (zde). Byl jsem zvědav, kam až se to celé zvrtne. Prakticky hned po zveřejnění se objevily příspěvky v hodnotě jednoho halíře s výzvami typu: Na cestu na Vysočinu, do Ruska, do Číny. Na granule pro Ovčáčka apod. Záhy se z účtu stala nová sociální síť. Objevily se pozvánky na srazy, přání k narozeninám, později reklamy, inzeráty. Pobavili mě dva týpci, kteří pomocí účtu hrají na dálku námořní bitvu. Jeden tah, jeden halíř.

Úterý

Ono to s tou nenávistí k Zemanovi nebude tak horké. Médea Research zveřejnila aktuální průzkum preferencí možných voličů (zde v Týdnu). Miloš Zeman si drží 42,25 procent. A co je horší, pokud nejsou výsledky zfalšované, prakticky není možné ho porazit.

Středa

Konečně jsem si prošel kompletní seznamy kandidátů do voleb.

Tady je přehled všech, kteří jako bydliště uvedli Českou Lípu (v závorce strana a pořadové číslo):

Karel Tejnora (ODS, 5)

Romana Žatecká (ČSSD, 5)

Tomáš Vlček (STAN, 11)

Miroslav Hudec (Zelení, 3)

Milan Kubát (Zelení, 10)

Jiřina Kučerová (Zelení, 15)

Michal Panáček (Zelení, 14)

Miroslav Pröller (Zelení, 11)

Jan Brázda (Rozumní, 12)

Petr Michl (Svobodní, 16)

Helena Homolková (Blok proti islamizaci, 11)

Tomáš Martínek (Piráti, 3)

Michal Prokop (TOP09, 4)

Jan Ševčík (TOP09, 7)

Martin Brož (ANO, 10)

Jan Dušánek (KDU – ČSL, 13)

Marie Nedvědová (ČSNS, 1)

Jaroslava Vojtěchová (ČSNS, 15)

Zdenka Zahrádková (ČSNS, 12)

Miluše Váňová (Realisté, 15)

Stanislav Vondráček (náckové, 17)

Ladislav Adam (SPD, 9)

Dvacet dva kandidátů na naše okresní město je asi až až. Otázkou je, kdo z nich má reálnou šanci. Do sněmovny se z Libereckého kraje dostane 8 lidí. Pokud by někomu zázračně nepomohly preferenční hlasy, prakticky nikdo není na volitelném místě. Hnutí ANO sice postupně klesají preference, ale nevypadá to, že by voliči přecházeli k ČSSD. Spíše volí nějaké alternativy. Proto Pirátům postupně narůstají křídla.

Čtvrtek

Miluju všelijaké volební kalkulačky. Tady si můžete zahrát na poslance a hlasovat o důležitých zákonech. Výsledkem je pořadí poslanců od toho, se kterým jste měli největší shodu, po toho, se kterým byste asi v jedné straně nevydrželi.

http://volby.idnes.cz/volebni-inventura.aspx

Přestože si přeju, aby ANO co nejrychleji zmizelo v propadlišti dějin, mé hlasování se nejvíce blížilo Miloslavu Janulíkovi z tohoto hnutí. I na dalších medailových pozicích byli poslanci ANO (Maxová, Schwarz). Následující dva byli z TOP09. Dalších pět opět z ANO, pak jednou TOPka a další série ANO. Na posledních deseti místech poslanci KSČM, s většinou z nich jsem měl jen třetinovou shodu.

Pátek

Ve středu jsem pracně hledal českolipské kandidáty, abych v pátek objevil následující aplikaci, v níž si můžete jednoduše podle místa bydliště najít kohokoliv. Pokud obyvatelům Boru, Zákup nebo Mimoně bylo líto, že jsem na ně nemyslel, tak zde mají šanci:

https://danielkerekes1.carto.com/viz/3f76ba9e-9351-11e7-9e31-0e13ef3858cc/public_map

Sobota

Minulou neděli jsme se doma dívali na Příběhy 20. století, na příběh s názvem Agent Vian. Šlo o krycí jméno studenta Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem, na níž jsme s manželkou studovali. Chodil s mou kamarádkou, možná více kamarádkami. Je lídrem undergroundové kapely Houpací koně. Charismatický typ, kterého si na fakultě všiml každý. A teď po letech se rozhodl v televizi přiznat to, co stejně každý věděl. Že práskal spolužáky, včetně toho, který s ním spal na koleji. Navíc za peníze či pár zaplacených piv a kořalek.

Jsem dalek ho soudit. Byl jsem v té době ještě naivnější. Chodil jsem taky do klubu poslouchat Garáž, jezdil na koncerty Psích vojáků a na koleji přehrával Kubišku. Vůbec nevím, jak bych se zachoval, kdyby za mnou přišli.

Jen mi stále přijde, že soudíme oběti, zatímco skuteční viníci mají funkce a opět kandidují ve volbách. A nejen za KSČM.

Odkaz na celý pořad je zde.

Pro mě nejzajímavější názor na dokument naleznete zde.

Nahoru

Komentáře

Re: 36/2017

No, vidíte to, pane Bárto. Mně vyšlo pořadí poslanců: Filip, Kováčik, Dolejš ... a na posledním místě jistý pan Kalousek se 36%. To mě zarazilo :-)
Pravda je, že jsem někdy "hlasoval" nikoliv podle zkratkovitých názvů/popisů zákonů v kalkulačce, ale s určitou znalostí jejich obsahu.
Ale je to zajímavé a ta mapa kandidátů rovněž - s tím si dal pan Kerekeš práci.

Nahoru

Re: 36/2017

Vyšlo mi to podobně jako p. Bártovi.

Na prvním místě M. Janulík z ANO, do první desítky se mi ANO nacpalo ještě pětkrát.
(Jakkoli toužím, aby hnutí i se svou uctívanou ikonou táhlo tam, kam i císařpán chodil pěšky.)

Zbylá čtyři místa mezi prvními deseti obsadila TOP 09 a STAN.
Miroslav Kalousek jedenáctý :-).

Na úplném chvostu KSČM a tři výtečníci z ODS.

Nahoru