34/2016

Verze pro tisk |

Vlastní Špičák Voldemort? Také máte Audi? A co EET, vadí vám? Zeman a český Trump, ha, ha, ha. Atrakce Severu – hospoda, kterou navštěvují policisté nejčastěji.  

Pondělí

Už chápu, jak vzniká xenofobie. Několik let jsem na pozoru, když mám na silnici co do činění s vozem značky Audi. Přemýšlel jsem o tom na balkóně a říkal si, že je opravdu nebezpečné všechny lidi jedné skupiny strkat do jednoho pytle. A v tu chvíli zaparkoval řidič před domem na trávníku. Samozřejmě v Audi. Čtyři kroužky pro teploušky. Bavil jsem se o tom s Hynkem v Irsku. Říkal, že i tam jsou řidiči Audi nějaký divný. Dnes ráno mě audinář agresivně předjížděl v Mimoni, když jsem se snažil jet spořádanou padesátkou.

Máte někdo podobný pocit u nějaké jiné skupiny? Kupují si podle vás Audiny normální lidé?

Úterý

Pan Chot mě upozornil, že už je na stránkách města zápis z poslední schůze zastupitelstva. V rámci jednání o rozpočtových změnách se místostarosta Raninec opět oháněl anketou a nutností zohlednit, co si občané přejí. Přistupoval jsem k anketě neutrálně, nechtěl jsem ji bojkotovat, ani jsem kvůli ní neskákal nadšením, ale čím dál více jsem na ni alergický.

V první půlce mě asi nejvíce zaujala diskuse týkající se pozemků v okolí rozhledny na Špičáku. Část se jich už prodala kdysi. V dobách, kdy v zastupitelstvu dominovala ODS, se některé body schvalovaly en bloc. Například se řeklo: "Všechny prodeje schválíme naráz, aby se nezdržovalo." A mezi pár metry čtverečnými pod garážemi občanů se zařadilo něco podstatného, třeba pozemky na Špičáku. Byla to doba, kdy se vedení radnice bránilo i tomu poskytovat materiály pro zastupitele novinářům, natož občanům.

Doba se změnila, ODS ne. Návrh prodat zbylé pozemky na Špičáku jako první veřejně podpořil Juraj Raninec z ODS. V následující diskusi přidal tvrzení, že až tomuto vedení města se podařilo vyjednat, že na rozhlednu veřejnost může dvakrát ročně milostivě nahlédnout. Podpořil ho Karel Tejnora, který připomněl, že rozhledna dříve chátrala, dnes je z ní telekomunikační uzel.  Je zvláštní, že nikdo si netroufl vyslovit jméno majitele. Asi to vlastní lord Voldemort. 

Jednání o tomto bodu bylo přerušeno. ODS se musí žadatele zeptat, jak to teda chce.

Zbytek zápisu zase někdy příště.

Středa

Takový výživný den, jeden neví, co vybrat. Probudil jsem se, poslepu zapnul televizi a už se to na mě valilo. Reportéři státní televize málem že nebrečeli. Prezidentem USA se pravděpodobně stane Donald Trump.

Sám jsem nevěděl, komu fandit. Jestli falešně se usmívající bývalé první dámě nebo prostořekému miliardáři. Věřím však, že jedna z nejstarších demokracií má dost pojistek, aby i přes svůj prezidentský systém situaci ustála. Trumpa navíc nejde srovnávat se Zemanem – Zeman po svém zvolení dál kope do svých názorových odpůrců i do novinářů, rozpolcení občanů mu spíše vyhovuje. To Trump nasadil smířlivý tón a vyzval ke sjednocení země.

Hned jsem si vzpomněl, jak se na začátku mnozí vysmívali Ronaldu Reaganovi, herci béčkových filmů, aby se nakonec ukázalo, že byl jedním z nejlepších amerických prezidentů dvacátého století.

Zařekl jsem se, že přeceňování jakýchkoliv voleb nechám na mladších. Budu spíše sledovat, jak si stojí akciové trhy, nerad bych nějak výrazně tratil. 

Čtvrtek

Už dlouho slibuji, že budu více psát o naší no go zóně na sídlišti Sever. Až mě předběhl reportér iDnes, který navštívil zdejší vietnamskou restauraci – teda spíše hernu (zde). Ta se pyšní největším počtem policejních výjezdů v rámci České Lípy. Kdysi zde byla prodejna koberců, před tím hračkárna. A tak je to na Severu se vším. Hned vedle herny je zastavárna, kdyby někomu došli money. O kus dál další herna. Zmizela lékárna i prodejna, v níž jsem si pravidelně vybavoval botník. Místo ní je však kavárna, která jediná vypadá jako trochu důstojný podnik. Moc lidí do ní však nechodí. Já, přestože kafe takřka nepiju, se stavil aspoň na jedno, abych tak nějak vyjádřil podporu. Mimochodem doplňkovým sortimentem jsou dva druhy polévek, které si můžete odnést ke snědení domů.

Pátek

Odjel jsem do Prahy, abych kamarádovi pomohl důstojně oslavit narození dcery. Sešlo se nás víc, kteří se dlouho neviděli, často roky. Jeden kamarád podniká v pohostinství, tak jsem se ho zeptal, jak vidí EET. Stále si na tento problém neumím udělat názor. Říkal, že ho to zatíží pětistovkou navíc, což moc nepocítí, problém ale budou mít hospody, které vyplácejí zaměstnancům minimální mzdy a zbytek dorovnávají bokem. A to je prý většina.

Taková informace typu jedna paní povídala. No je fakt, že jsem se před asi dvěma roky ptal studentů, kteří si přivydělávali o prázdninách jako číšníci, kolik podle smlouvy brali. Nikdo žádnou smlouvu neměl, dostávali peníze v obálce a nikomu nic nepodepisovali.

Sobota

Oslava se poněkud protáhla, ani poslední metro jsem nestihl, ale v sobotu večer jsem vyrazil na Malou Skálu na posvícenskou zábavu. Rád totiž tancuji polky a valčíky. Na maturitních plesech si je neužiju. To jsou spíše diskotéky proložené humornými výstupy.  Vesnické zábavy se od dob mého mládí nezměnily.

Neděle

Kéž by bylo příští týden, jako je dnes. Chci zase zdolat pár kopců, abych nasbíral metry do mounteverestové výzvy Českého Středohoří, a také si vyšlápnout z Harrachova na Smrk.

Začátek neděle jsem však prožil ve vlaku. Strašidelné nádraží v Bakově nad Jizerou, u něhož modernizace skončila škrtnutím písmene S z původní zkratky ČSD, zpoždění už na startu, příkazy, zákazy. V některých vlacích ani nejezdí průvodčí, zase jsem frajeřil bez brýlí, takže výzvu, že si mám jízdenku označit, jsem málem přehlédl. Díky výlukám na sebe některé vlaky ani nečekají. Dopravovat se po republice z bodu A do bodu B je zážitek nejen na silnici.

Nahoru

Komentáře

Re: 34/2016

Pane Bárto, nechte si audiozáznam - jméno jsem řekl. Je spíše zajímavé, že stejná strana je proti prodeji pozemku na Špičáku, ale stejná strana o patro výše na kraji prodala pozemky a ubytovnu z areálu nemocnice lordu Voldemortovi. Je to dlouho - ale Voldemorovi se směnily pozemky pod Svojsíkovou stezkou za jiné pozemky, jestli právě na Špičáku, to fakt si opravdu nepamatuji. Kdyby to bylo, jak píšete, pak by dnes se nic neprojednávalo, bylo by dávno prodáno.
Je fakt, že slepici se zlatými vejci může prodat tak akorát město (teplárnu), ale investici na kopci, která vynáší, asi normální člověk neprodá.

Nahoru