34/2014

Verze pro tisk |

Dnes jen stručně.

 

 

 

 

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 34/2014

Za svého života jsem zažil prezidenty Gottwalda, Zápotockého, Novotného, Svobodu, Husáka, Havla, Klause a Zemana. Václav Havel byl jediný prezident, za něhož jsem se nemusel stydět, naopak jsem na něj byl hrdý a v hovoru s cizinci jsem se mohl chlubit, jakou celosvětově významnou osobnost máme v čele státu.

Nahoru

Re: 34/2014

Není zvláštní, jak se styl a argumenty Bolševiků a odpůrců Havla shodují?
Ale to zase určitě "slyším trávu růst" jak říkali soudruzi. A myslím, že mi tady někdo dokáže vysvětlit, že se pletu!

btw: A co ta skutečnost, že nálety schválila a podepsala vláda té K**** z Lán a ne Havel?????

Nahoru

Re: 34/2014

Vzpomněl jste pane Kulovaný konflikt v Jugoslavii.Vzpomněl jste pravdivě cca 300 oisob nevinných obětí bombardování.Je ale také potřeba vzpomenout 1 700 000 také převážně nevinných obětí etnických čistek.To číslo by jistě bylo mnohem vyšší,nebýt zásahu NATO,které pomohlo toto běsnění ukončit.
Stále nevím,co s tím válečným etnickým vybíjením civilistů,jejich masovými popravami má společného V.Havel.
Jistě znáte videa Karadžiče,který v autobusech ujišťuje civilisty,že budou odvezeni do bezpečí.Tím bezpečím byly popravčí čety.Náramně to připomíná nacistické"koupele",kdy se ze sprch linul smtící plyn.

Nahoru

Re: 34/2014

Glorifikovat Havla, který byl věčně pod vlivem? Mnichovana, který zavlekl český národ do neonacistické NATO??? Ne, tato země je nesvéprávná.

Nahoru

Re: 34/2014

Dvě poznámky pro historika MK ml.:

1) Krátce poté, co tehdejší ministr zahraničí Jan Kavan odevzdal ministryni zahraničí USA ratifikační listiny o vstupu ČR do NATO, prošla česká politická reprezentace zatěžkávací zkouškou. Češi museli vyjádřit své jasné stanovisko k leteckým útokům na Srbsko a Kosovo. Vláda Miloše Zemana SCHVÁLILA bombardování Jugoslávie jako poslední s podmínkou, že akce se bude soustředit na čistě vojenské cíle a nebudou bombardovány civilní oblasti. (V pravomoci VH to vůbec nebylo! V projevech a článcích se v roce 1999 vyjadřovala pro i s výhradami řada politiků.)

2) Pojem "humanitární bombardování". který mu dodnes připisují neinformovaní odpůrci a militantní pacifisté, VH ostře odmítl. Ve skutečnosti tuto "zkratku" zlomyslně vymyslel a připsal Havlovi Richard Falbr až v roce 2004 v TV Nova.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Humanit%C3%A1rn%C3%AD_bombardov%C3%A1n%C3%AD

PS: Máte trpělivost číst UŽ ZASE zkopírované texty přes 10 obrazovek jistého holého Berana? Zase mu nestačily linky (např. na ten německý tisk, aby dokázal, že zase nekecá)? Opakuju návrh pro redakci: omezit rozsah příspěvku jednou obrazovkou - kdyby to musel kopírovat postupně 10x, snad by si to hB rozmyslel...

Nahoru

Re: 34/2014

Víte, co je zvláštní, vážení? Že podobné kýble špíny lili ti, kdo všechno vědí nejlépe, třeba i na T.G.Masaryka. Ať už ve sporech o Rukopisy, ať za hilsneriády. Trochu to utichlo, když se TGM stal prezidentem, ale sotva umřel začalo to znovu. Začala česká fašistická spodina za 2.republiky, přidali se nacisti, po válce komunisti. I TGM měl být de facto vrahem : přece "nechal střílet do dělníků"! Ještě zvláštnější je, že ani zlomek té "kritiky" nesměřuje třeba na Háchu, na Moravce (bývalého legionáře, pak předního kolaboranta s nacisty) atd., kteří by si to zasloužili mnohem více. Co je to vlastně za lidi, kteří tu ty kýble špíny lijí? Co si řeší těmi svými flusanci? Flusanci na ty, kteří ať už měli sebevíce chyb, furt běžného Čecháčka převyšují o několik tříd. Že by se jim ti Čecháčci právě za to mstili?

Nahoru

Re: 34/2014

Stejně jsem tady chtěl upozornit na podnětné články k výročí, které včera napsali Petr Zídek pro Orientaci LN, Zdeněk Pokorný v ČLD nebo Petr Pithart v MFD (Češi jako protistátní národ).
Ten taky upozorňuje na nelichotivé analogie poválečné "české politiky proti politikům", která vedla od Košického programu přímo k únoru 48, s dneškem. Klíčový odstavec je trefnou charakteristikou těch, kteří si svou frustraci vylejvají na internet:

"Ve státě, jestli ho chceme, se musí dělat politika, aby se vůbec udržel. A v politice je to o dost těžší než v národě, jde tam o občany, kteří mají rozmanité zájmy. ... Začneme se zajímat o politiku jinak než jako o bulvární drby o těch, co jen žvaní a kradou? Co že si musíme říci? Že jsme zkrátka až dosud protistátní národ. Národ i proti vlastnímu státu. Jsme tak pronárodní, že nám na loajalitu ke státu nezbývá ani čas, ani místo, ani energie. Většina našich lidí je politicky naprosto negramotných. Nevědí, jak to všechno ve státě, v politice funguje, jaká jsou pravidla, k čemu je ústava, a co horšího, oni ani nevědí, že to nevědí. Leda tak ještě domalovávají tváře na předvolebních plakátech..."

PS: Jako obvykle Tichý o voze, "Venku se o tom v tisku svobodně psalo, ale doma se nesmělo napsat nic" - Holý Beran o koze. Tím ovšem nemyslím paní Albrightovou :o)))

Alexandr Mitrofanov na Twitteru: Pithart pokračuje v hodnotné sérii mrazivým článkem v MfD: "Jsme protistátní národ s většinou politicky naprosto negramotných lidí."

Nahoru

Re: 34/2014

No já bych řekl, že podle volebních účastí jsme politicky gramotní dost. Na rozdíl od Pitharta....

Nahoru

Re: 34/2014

Jen další příklad pro zasmání - anonymní hlodavec shlíží na negramotného ubožáka PP:

Doc. JUDr. Petr Pithart, dr. h. c. (* 2. ledna 1941 Kladno) je český politik, člen Křesťanské a demokratické unie – Československé strany lidové, bývalý předseda české vlády v rámci federace, bývalý předseda a dlouholetý místopředseda Senátu Parlamentu České republiky. Po sametové revoluci krátce i poslanec Sněmovny národů Federálního shromáždění za Občanské fórum, počátkem 90. let politik Občanského hnutí.
Knihy:
Obrana politiky (Panorama 1990; Academia 2005)
Osmašedesátý (Rozmluvy 1990)
Dějiny a politika: Výbor z esejistiky (Prostor 1991)
Po devětaosmdesátém: Kdo jsme? - Mezi vzpomínkami a reflexí: Texty z let 1992-1996 (Doplněk 1999)
Češi v dějinách nové doby (Rozmluvy 1992; Academia 2003)
Devětaosmdesátý (Academia 2009)
Ptám se, tedy jsem: Rozhovor s Martinem T. Zikmundem (Portál 2010)

Nahoru

Re: 34/2014

Děkuji Vám, nicméně já zcela jasně a srozumitelně psal o politické gramotnosti, nikoli o obecné, což jsou dva zcela rozdílné subjekty, které se navzájem v žádném případě nepodmiňují. Politicky zcela negramotný klidně může být i špičkový vědec, eso svého oboru. A naopak, politicky vysoce gramotný klidně může být i jedinec neovládající umění písma. Už jsi to pochopil, chlapče?

Nahoru

Re: 34/2014

Co je to správný názor? To se zrovna tak můžete zeptat, jestli je správnější chuť na sladké nebo na slané. P.s. přál bych všem, kdo tu s lehkou myslí z teplíčka od počítače vykládají, kdo co kde zkazil a jak to měl správně udělat, aby se octli aspoň na chvíli v roli těch kritizovaných. S potěšením bych sledoval, jak si povedou.

Nahoru

Re: 34/2014

Hlodavci: Podíval ses, milý hochu, aspoň na tituly jeho knih, když už jsi žádnou určitě nečetl? Pět různých nakladatelství vydává knihy politicky negramotného historika? Academia mezi nimi?

MKml.: Myslím, že moc ne. Občas dokonce závěr komentáře odporuje tomu, co píšete na začátku nebo co jste napsal půl hodiny předtím. (Ale vám přece nemůže záležet na názoru bezvýznamného psychopata - i tenhle dotaz je toho brilantní příklad. :o)

Mirkovi: Takové psychodrama si bohužel můžeme jen představovat...

Nahoru

Re: 34/2014

Pane Kulovaný,zamyslel jste se někdy jaké by bylo pokračování Jugoslávského konfliktu bez demonstrace síly NATA?Kolik by bylo mrtvých 1 700 tis.,2 miliony,3 miliony víc?
Historie nás učí,že konflikty v Evropě obvykle přerůstají v celoevropskou záležitost.Nemyslíte,že ostatní Evropa zvolila toto,byť tvrdé řešení, právě z tohoto důvodu?
Napsal jste.... Hraju ciste a mam nejvyssi srdcovou postupku. To tvrdil i autor 7 kulí v Sarajevu.Nakonec to přerostlo v celosvětový konflikt s 10.milionovými obětmi.A Američané?Země na druhé straně Zeměkoule?Nakonec proti své vůli do toho byli zatařeni taky.A za dvacet let znovu.Divíte se jim,že o něco takového nemají zájem?
Chce to brát věci pragmaticky,poučit se z historie a nespoléhat jen na srtdce.

Nahoru

Re: 34/2014

Nepřeháníte to s 1 700 000 mrtvých?

Nahoru

Re: 34/2014 odpověď panu Chotovi

Psal jsem poučit se z historie.Číslo 1.700 tis.je počet obětí v Jugoslávii za WW2.Většina obětí byla výsledkem bojů mezi Ustašovci na straně Osy a Titovými partizány a Srby na straně spojenců,četníci lavírovali.Stihli to během necelých 4 let.Nejkrutější konc.tábor měli Chorvati,kteří tam pozabíjeli 100 tis.Srbů a Srbských Židů.
Je krásné tvrdit jak jsem byl proti bombardování-tolik škod,400 lidských životů.
Ale současně by se pak mělo říci-mě nevadí že tam válčil každý s každým,že každý den těchto bojů přinášel více jak těch 400 mrtvých.,Nikdo nic jiného nevymyslel.
Jen pro dokreslení dle www.válka.cz.V BaH je dohledáno a podloženo155 tis.obětí,celkový odhad 300 tis.Bosňáci tvrdí až půl milionu.Z celkového počtu 4 mil.obyvatel polovina ztratila domov,z toho 1 mil.vyhnán za hranice.

Nahoru

Re: 34/2014

A ještě mne napadlo.Zeptejte se někoho na to nejdůležitější,kdy jak,čím a kjde byly boje ukončeny.Věřím,že nikdo to vědět nebude.Ale lež o Havlovi,že schvaloval humanitární bombardování zná každý a většina si myslí,že je to pravda.

Nahoru

Re: 34/2014

Kdo je Jiří Wolf, aneb Co holý Beran zapomněl zkopírovat z Wikipedie:

Parlamentní listy oslovily několik bývalých politických vězňů, aby Wolfovy názory komentovali a interpretovali. John BOK uvedl, že Wolfa zklamalo polistopadové dění a to, že jeho utrpení nebylo dostatečně zhodnoceno, a veškerou nespokojenost s dalším vývojem si personifikoval do osoby Václava Havla. Postupem času se Wolf podle Boka stával čím dál militantnějším.
Dana NĚMCOVÁ podle Boka Wolfovy invektivy, místy nepravdy, nechápe. Podle nich Wolf „najednou dělá, jako by byl s Vaškem Havlem v nějakém kontaktu, ale to tak zcela pravda není“.
Co se týče až obscénních intimit, které Wolf o Havlovi šíří, se BOK domnívá, že se Jiří Wolf k něčemu takovému nemohl vůbec dostat nebo u toho být, pokud by se vůbec něco takového stalo, a nedovede posoudit, jestli tomu Wolf sám věří nebo si to vymýšlí. John Bok uvádí, že v letech 1988 a 1989 se Havlovým staral o byt a proto musí konstatovat, že „všechny ty věci, které Jiří píše, jsou lež“. Bokovi je Jiřího Wolfa líto, ale omlouvá ho tím, že to má „v té hlavě trochu pomotané“, aniž by tím chtěl snižovat jeho lidskou důstojnost.
Vladimír HUČÍN vyjadřuje pro Wolfa pochopení, protože měl ve věznici nesrovnatelně horší podmínky než Havel a na rozdíl od Hučína na ně nebyl připravený a povahově vybavený, a proto ho věznění tolik poznamenalo. Hučín potvrzuje, že Wolf nebyl schopen se přizpůsobit šlechtě kolem Havla, která si užívala od zahraničních sponzorů a Wolfa odstrkovala, a říkal věci natvrdo.

Nahoru

Re: 34/2014

Vážení, už se to tu nedá číst a nereagovat ohledně Jugoslávie. Pro zastánce bombardování a nadšené příznivce NATO, do kterého jsme byli zataženi bez referenda a navzdory slibu VH - už nikdy nevstoupit do vojenského paktu - Růženínovi ze Cvikova, p. Tichému a p. Bártovi / dle kterého je ,,obzvlášť nebezpečné šířit blud o naději v život bez válek" - 1. 5. 2014 zde / : Pro lepší informovanost by bylo záhodno si doplnit vzdělání a PEČLIVĚ si přečíst knihu Prof. MUDr. Raiko Dolečka - ŽALUJI. Nejlépe třikrát! A pak teprve ,,řinčet zbraněmi". Někdo daleko chytřejší než vy, před dvěma tisíci lety řekl : PŘEKOVEJTE MEČE NA RADLICE a v době nedávné : papež Benedikt XVl. i současný papež František prohlásili války za zločin s tím, že válka už nikdy nesmí být. Já osobně jsem četla v nočních zprávách na ČT2 po 23.h. / datum už nevím / stručné vyjádření papeže Benedikta XVl. : import a export zbraní KAMKOLI je těžký hřích a zločin + souhlasil s plnou výší trestu pro PUSSY R. / oceněné cenou VH /. Navíc současný papež František požádal prezidenta Putina o zprostředkování příměří v Sýrii, aby zabránil dalšímu bombardování ze strany NATO - bohužel jen na krátký čas. Mírová poselství obou posledních p
apežů vám jistě lépe objasní váš favorit č.1 z TOP 09 s podporou Starostů z Č. L. Dle vaší logiky /učitele!/ se ale jedná o ,, nebezpečné šíření bludů o naději v život bez válek" V tom případě nezbývá, než najít v sobě odvahu a odsoudit tyto šiřitele myšlenek o světu bez válek.

Nahoru

Re: 34/2014

Vážení, už se to tu nedá číst a nereagovat ohledně Jugoslávie. Pro zastánce bombardování a nadšené příznivce NATO, do kterého jsme byli zataženi bez referenda a navzdory slibu VH - už nikdy nevstoupit do vojenského paktu - Růženínovi ze Cvikova, p. Tichému a p. Bártovi / dle kterého je ,,obzvlášť nebezpečné šířit blud o naději v život bez válek" - 1. 5. 2014 zde / : Pro lepší informovanost by bylo záhodno si doplnit vzdělání a PEČLIVĚ si přečíst knihu Prof. MUDr. Raiko Dolečka - ŽALUJI. Nejlépe třikrát! A pak teprve ,,řinčet zbraněmi". Někdo daleko chytřejší než vy, před dvěma tisíci lety řekl : PŘEKOVEJTE MEČE NA RADLICE a v době nedávné : papež Benedikt XVl. i současný papež František prohlásili války za zločin s tím, že válka už nikdy nesmí být. Já osobně jsem četla v nočních zprávách na ČT2 po 23.h. / datum už nevím / stručné vyjádření papeže Benedikta XVl. : import a export zbraní KAMKOLI je těžký hřích a zločin + souhlasil s plnou výší trestu pro PUSSY R. / oceněné cenou VH /. Navíc současný papež František požádal prezidenta Putina o zprostředkování příměří v Sýrii, aby zabránil dalšímu bombardování ze strany NATO - bohužel jen na krátký čas. Mírová poselství obou posledních p
apežů vám jistě lépe objasní váš favorit č.1 z TOP 09 s podporou Starostů z Č. L. Dle vaší logiky /učitele!/ se ale jedná o ,, nebezpečné šíření bludů o naději v život bez válek" V tom případě nezbývá, než najít v sobě odvahu a odsoudit tyto šiřitele myšlenek o světu bez válek.

Nahoru

Re: 34/2014

Milá paní Policerová, je hezké ohánět se citáty z Bible a vzývat papeže, jenže dokud budou na světě lidi Putinova formátu, kteří pro moc nebudou váhat použít jakéhokoliv násilí na libovolném počtu jiných lidí, pak má společenství jako NATO smysl. V mých očích má momentálně dokonce větší smysl, než vrcholný katolický aparát, který za vlády různých papežů dokázal napáchat zločinů poměrně dost (za všechny brojení antikoncepci v afrických zemích s velkým rozšířením AIDS) - a to nemluvím o ruské pravoslavné církvi, která kolaboruje s momentálním režimem, což je pro křesťana věc naprosto nepřijatelná. Inu, pecunia non olet.

Nahoru

Re: 34/2014 Máte to popletené,paní Policerová

Někdo daleko chytřejší než my,paní Policerová,řekl něco před 2 000 lety?
Ale to zní jinak-opačně!
9.Ohlašujte to mezi národy: Posvěťte válku! Vyburcujte silné muže! Ať se přiblíží! Ať přijdou, všichni ti válečníci!10.Překovejte své radlice v meče a zahradnické nůžky v píky. A slabý ať řekne: Jsem silný muž
I kdyby -následujících 2000 let mluví o opaku.
Pussy Riot paní Policerová by měly být vám jako ženě z národa Jana Husa velmi blízké.Protestovaly totiž proti tomu,,že hlavou církve je Gundaj /Zemanova K...../,člen KGB,pašerák cigaret nosící hodinky za 700 000 Kč.Patriarcha v kostele místo témat církve řečnil spíše na podporu Putina a jeho vlády.
Jak se skutečně nakládá v Rusku s odpůrci režimu V.Putina za to,že chtějí zaspívat píseň Putin tě naučí milovat vlast se podívejte zde
http://www.youtube.com/watch?v=ivT-I-yxtdY
Pak se znovu zamyslete nad tím,co jste napsala

Nahoru

Re: 34/2014

Nevím, proč jste zrovna nás dva, Zahradníku, pasoval na puritány, když se s vámi neznáme. (A má to být chvála, nebo výtka?) O VH se hodí jen mírně upravit souvětí, které včera napsal historik Igor Lukeš v jiné souvislosti o Lechu Walesovi:

VH byl normální a zranitelný člověk, který dokázal ve správnou chvíli a v dobré věci inspirovat miliony lidí. Jeho zásluhy o zem, svobodu ve východní Evropě a vítězství Západu ve studené válce jsou nezpochybnitelné.
Proto si ho opravdově vážím a budu jeho památku před kýmkoli hájit proti všem absurdním obviněním.
Tím přece není řečeno, že byl světec a nikdy se nemýlil. Vy sám jste za celý život nikdy neřekl ani neudělal věci, které byste nejraději vzal zpátky nebo za které se stydíte?

A PS pro MK: Dokud budou na světě existovat "Islámské státy", Kimové nebo Putinové, bude pro nás - ale i pro vás! - nezbytné mít zajištěnou bezpečnost členstvím v NATO (a známým článkem 5). A třeba i proti vůli OSN, kde jsou členy mj. Kimova i Putinova říše a řada dalších zemí, kam byste sotva dobrovolně přesídlil... Všiml jste si vůbec, jak často kvůli vetu vůbec NEfunguje Rada bezpečnosti OSN?
PPS: To už zase rychlejc píšete než myslíte? Opáčko: možnost "upravit"! Jdu spát.

Nahoru

Re: 34/2014

Zkusím to shrnout:

Kolega Bárta měl dobrej nápad připomenout jen prezidenta - symbol listopadu 89, aby si každý z nás sám pro sebe zavzpomínal, jak tu převratnou dobu tenkrát prožíval. Případně i zavzpomínal nahlas pro ty mladší, kteří to nezažili.
Samozřejmě se neuskutečnilo všechno, co jsme si v tehdejší euforii představovali, tak už to mezi lidmi funguje. (Zkuste někdy novomanželům v den svatby vyprávět, jak bude jejich společný všední den vypadat za 25 let :) Dospělý člověk se s tím poznáním vyrovná, žije, jak umí a snaží se postupně zlepšit a zdokonalit to, co zlepšit může a dokáže.

Jen dva pánové, kteří tu dnešní sklenici vidí poloprázdnou místo poloplné, nejsou se svým životem spokojení a vnesli sem divnou pachuť, která se k svátku svobody a demokracie moc nehodí.
Nenechme se tím otrávit.

PS: Taky díky, Mirku!

Nahoru

Re: 34/2014

Dojemné....rezignace je vždy pohodlná, když jsou dotace. Mimochodem....to máte ze své hlavy nebo jste ovládán režimním vodítkem?

Nahoru

Re: 34/2014

Jsou to všechno hezké teoretické úvahy. Nicméně, byl to Václav Havel, nikoliv zde diskutující, kdo skutečně něco dělal proti totalitě a kdo za to opakovaně seděl v komunistickém kriminále, byl to Václav Havel a nikoliv zde diskutující, kdo vedl revoluci, kdo se stal prezidentem republiky, kdo se zasloužil, že tuhle zemi opět svět po desetiletích bral vážně a se sympatiemi. A vydržela jí ta pověst dost dlouho na to, že se Klaus a mnozí další snažili, seč mohli, aby tu pověst zase zkazili. A že Václav Havel měl mnohé lidské chyby, že se mu leccos nepovedlo, že i leccos zkazil? Ale jistě, vážení. Byl to jen člověk. Jenomže člověk, který přesto všechno, co se mu (právem nebo neprávem) vyčítá, pro tuhle zemi něco udělal. Kdyby ti, kdo jej tu teď kádrují, udělali pro tuhle zemi aspoň zlomeček toho, co on, smekl bych před nimi. Bez ohledu na jejich chyby. LIDÉ, KTEŘÍ OPRAVDU NĚCO nezištně DĚLAJÍ, VĚTŠINOU NEMAJÍ POTŘEBU KÁDROVAT DRUHÉ. A naopak!!!

Nahoru

Re: 34/2014

Vážený pane, já bych to takto přesně popsat neuměl, tak děkuji, že jste to napsal i za mě.

Nahoru

Re: 34/2014

Je úžasné sledovat, kolik žluči a hnisu vyvěrá ze zakomplexovanosti, kolik energie jsou někteří jedinci schopni investovat do toho, aby popřeli jiné, místo aby rozvíjeli sami sebe....

Nahoru

Re: 34/2014

Mohl bych požádat Dr. Miroslava Hudce o přiblížení situace v listopadové České Lípě před 25 lety? Nebydlel jsem v České Lípě a jak stárnu, tak si jen matně vzpomínám na nějaké setkání OF v Jiráskově divadle a 3 lidi, kteří se "tomu" tehdy více věnovali. Pana Veltrubského, Zdeňka "Valise" (tehdy jsem si myslel Wallyse:o) Jelínka a právě Dr. Hudce.

Nahoru

Re: 34/2014

Asi máte na mysli Zdeňka Valáška, ten patřil ke dvanáctce jmen těch, kteří podepsali základní prohlášení OF v České Lípě (četlo se znovu včera v podvečer na vzpomínkovém setkání na českolipském Náměstí TGM). Vedle Ing. Veltrubského na něm byl podpis například Dr.Klapky, právě Zdeňka Valáška, Zdeňka Jelínka, Josefa Srkala (také včera na Náměstí TGM byl) a dalších. K těm nejodvážnějším, kteří se sešli na tomto náměstí již v neděli 19.listopadu 1989 a zapálili tu svíčky, patřila také třeba Mirka Kalvodová (Kadlecová). Rovněž studenti českolipských středních škol, inspirovaní vysokoškoláky, kteří se hned po vyhlášení vysokoškolské stávky začali rozjíždět do regionů včetně Českolipska, aby informovali, co se vlatně v Praze událo, protože z televize a z rádia se dozvídali vyložené dezinformace. Jinak byla Česká Lípa ještě 20.listopadu a několik následujících dnů doslova mrtvá. Částečně hrál roli strach v tomto tvrdě stalinistickém městě (byl tu vojenský prostor, po celém okrese se to hemžilo sovětskými vojáky, uran, pečlivě hlídaný proti možné špionáži či sabotáži), částečně typické české vyčkávání, až jak to dopadne v Praze. Běhaly fámy o možném vojenském zásahu proti demonstracím. Ještě toho 20.listopadu například nutili zaměstnance odboru školství tehdejšího ONV, aby podepsali prohlášení odsuzující zmlácené studenty z Národní třídy. Mě zachránila Mladá fronta, která poprvé vypověděla poslušnost totalitnímu režimu a uveřejnila oficiální prohlášení ÚV SSM (!), které zásah odsoudilo. To byl pro místní papaláše docela šok, protože v Rudém právu z téhož dne to bylo jinak! Než se vzpamatovali, zmizel jsem po anglicku. Za téhle situace se "spiklenci", kteří ustavovali OF, cítili prvních pár dní jednou nohou v kriminále, a veškeré přípravy se proto úzkostlivě tajily. Nikoho totiž nenapadlo, že pád totality je už jen otázkou dnů. Řekl bych, že se to zlomilo až generální stávkou o týden později, na českolipském náměstí se mělo sejít na čtyři tisíce lidí. Je fakt, že tam nebylo k hnutí. Jeden z mladších tajemníků OV KSČ ukázal na transparent žádající zrušení vedoucí úlohy strany (vlastně diktát KSČ, usnesením třeba toho OV se musely povinně řídit správní orgány, ač jim formálně nebyly vůbec podřízeny, školská správa například tajemníkovi OV pro školství) a řekl mi: "však už se brzy dočkáte". Členové pracovní skupiny OF pravidelně vystupovali na náměstí (shromáždění se konala denně od 17 hodin) a se zájemci se pak ještě scházeli ve větších sálech na různých místech města. Nejen v Jiráskově divadle, ale také třeba v Centrálu na Špičáku (dnes je tam myslím kasino, či co), nebo v tehdejším kině v Bulharské ulici. Tam také bylo zdejší OF 23.listopadu veřejně vyhlášeno a členové pracovní skupiny vystoupili z "ilegality." Úplně jasné, že staré poměry se už nevrátí, bylo po volbě Václava Havla prezidentem Československa 29.prosince 1989. Nastaly ovšem jiné problémy, do OF se začala najednou hrnout spousta kariéristů, kteří svým chováním, dravostí, bezskrupulózní touhou po moci, funkcích a zisku v průběhu následujících let postupně způsobili všeobecné znechucení ve společnosti, deziluzi, "blbou náladu", jak to nazval Havel. Není bez zajímavosti, že mnoho z nich patřilo a patří (i v České Lípě) k těm, kdo se tak chovali už za minulého režimu, kdo se uměli vždy otáčet tak, aby na tom vydělali, aby se udrželi "nahoře", případně aby se znova dostali k moci, nebo aspoň k zákulisnímu vlivu. Velkým problémem České Lípy bylo bourání historického centra města (Barvířská, Hrnčířská, Havlíčkova, Klášterní, dolní část Sokolské, Erbenova, Smetanovo nábřeží ...), což nenávratně poškodilo její vzhled. Kdyby byla revoluce přišla jen o několik málo let dříve a tyhle části města se místo bourání opravily a modenizovaly, byla by dnes Lípa turistickým magnetem, jakých je málo. Že by na tom rozhodně neprodělala, není ani nutno příliš zdůrazňovat. A přece ještě na jaře 1990 jsme svedli tvrdou bitvu s některými úředníky MěNV, kteří nehodlali vzdát další bourání, a to dokonce přímo na Náměstí TGM. Šlo o rohák v jihovýchodní části náměstí, kde je dnes GE Money bank, a o dva domy sousední. Strašili nás, že všechny ty domy mají kriticky narušenou statiku, že jsou na spadnutí a že poneseme odpovědnost za případnou havárii. No, čas ukázal, jak to je doopravdy. Nebýt toho, že došlo k rychlé výměně vedení MěNV a většiny vedoucích odborů, měli bychom dnes na místě těch třech domů podobnou potvornost, jaká je třeba v dolní části Lužického náměstí v Rumburku. Jako byste vedle Chrámu svatého Víta v Praze postavili panelák. Ale je možné, že dotyčný vedoucí odboru by tak rychleji nashromáždil základní kapitál do svého podnikání, na něž se pak dal. Říkalo se totiž leccos o štědrosti polské firmy, která už měla přiklepnutou zakázku a která užuž startovala bagry a buldozery ...

Nahoru

Re: 34/2014

Děkuji mnohokrát za tyto informace.

Nahoru

Re: 34/2014

Děkuji za příspěvek. Měl jsem na mysli Zdeňka Jelínka. Pana Valáška bohužel neznám.

Nahoru

Re: 34/2014

Pane Bárto, nerozumím tomuto zvolání.

Mým prezidentem byl Václav Havel, poté Václav Klaus a v současné době je naším prezidentem (zvolený tou demokratickou přímou volbou, kterou prosazovali levicoví liberálové jako jste Vy a Vámi tak vzývaný Šimon Pánek), tedy Miloš Zeman.

Den boje za svobodu a demokracii, 17.11., se však netýká pouze roku 1989.
Osobně akcentuji v tento den zejména památku a události roku 1939.

Nahoru

Re: 34/2014

Tak pozor, já jsem nikdy s paskvilem jménem přímá volba nesouhlasil! 

Ale jinak jde jen o gesto, zvolání, cokoliv, s tím nemám problém. Vím, že prezidentem republiky je Zeman, před tím to byl třeba Hácha. A ne s každým se musím ztotožnit. 

Rozhodně se nepovažuji za levicového liberála a jméno Šimona Pánka mi podsunuli jiní diskutující, já jen souhlasil, že je jednou z variant. 

Nahoru

Re: 34/2014

Děkuji za reakci.
Přijměte prosím mou omluvu za to „nálepkování“ (levicový liberál).

Nahoru

Re: 34/2014

To je rozpor mezi legitimitou a legalitou. Legálně zvolenými jistě byli všichni ti jmenovaní prezidenti. Být legálně zvolen však ještě automaticky nezákládá nárok na respekt. Ten si musí každý zasloužit tím, jak se v prezidentské funkci chová. A jestli výroku pana Bárty rozumím, chtěl jím říct, že si z těch třech jmenovaných váží právě Václava Havla.

A co se týče 17.listopadu, není nutno stavět události roku 1939 a 1989 proti sobě. Spojuje je přinejmenším to, že v obou případech šlo o vystoupení studentů proti brutální totalitní moci. Ostatně 17.listopadu 1989 nešli původně studenti dělat revoluci, ale připomenout si památku devíti kolegů popravených nacisty v ruzyňských kasárnách právě před 50 roky. Politiku v užším slova smyslu, tuším ji za tím rozlišováním 17.listopadu 1989 a 17.listopadu 1989, bych do toho netahal. Je známo, že popravení studenti byli dost pravicově orientováni, to však v této souvislosti nehraje žádnou roli - byli to prostě oběti nacistické bestiality.

Nahoru

Re: 34/2014

A co se týče 17.listopadu, není nutno stavět události roku 1939 a 1989 proti sobě

Nevšimla jsem si, že by někdo tyto události proti sobě stavěl.
Pokud jde o narážku na můj původní příspěvek, pak jsem jsem pouze konstatovala, že svátek 17. listopad se netýká pouze roku 1989 a že osobně akcentuji v tento den zejména památku a události roku 1939.
Možná proto, že na rok 1939 se letos nějak pozapomnělo.

Nahoru

Re: 34/2014

Je mi z té kapitalistické totality špatně. Co odkážeme lidem po nás? Betonovou totalitu.
http://www.seznam.cz/refererfix?redir=http%3A%2F%2Fwww.novinky.cz%2Fdomaci%2F353989-z-ceska-se-stava-betonova-placka.html

Nahoru