28/2014

Verze pro tisk |

Absentér, úderná pěst komunistů, neumětel, Burešův nespokojený občan, ti všichni by nás chtěli zastupovat v Senátu. Začala Lípa Musica. Pražský Just!Impro válcoval Progresky z Vidlákova. Důchodová reforma na Novoborsku v ohrožení. Kdo za to může?

Ve stínu voleb do obecních zastupitelstev zůstávají volby senátní. Tentokrát úděl padne i na volební obvod č. 36, tedy Českou Lípu. Kdo se nám představí v prvním kole, které bude zřejmě poměrně úspěšné, neboť je spojené s volbami obecními?

Na výběr máme z devíti mužů. Tři už v minulosti tuto funkci zastávali. O Miroslavu Coufalovi (kandidujícím tentokrát za SPO - dříve třeba ČSSD) a Karlu Tejnorovi (ODS, za kterou kandiduje i na pozici starosty České Lípy) jsme v jejich funkci vůbec neslyšeli. Karel Kapoun (ČSSD) nás přece jen zastupoval aktivněji - anebo má lepší PR.

Zatím nejvíce za to v kampani vzal Jiří Vosecký (STAN), který udělal z Okrouhlé jednu z nejhezčích obcí Českolipska. Díky své funkci náměstka hejtmana je znám i Josef Jadrný, kterého nominovala Strana zelených. Ano nabídlo Novoborana Milana Adamce, který na stranických stránkách tvrdí, že je nespokojený občan, který se již nedokázal jen dívat a pokoutně kritizovat. Tyhle hlášky snad má ANO 2011 v nějaké nacyklostylované podobě. Pracoval jako vypalovač skla, strojník, inspektor u policie a od roku 2006 na MÚ Česká Lípa.

Jana Dvořáka kandidujícího za KSČM nazvala Miloslava Hudáková úderným hrotem této strany. V současnosti pracuje jako městský strážník v Zákupech. Pro Sport a zdraví nominovalo ředitele fotbalového klubu Liberec Libora Kleibla. Posledním kandidátem je advokát Oldřich Voženílek, který bude reprezentovat Svobodné. Poslední jmenovaný nemá jako jediný na stránkách Svobodných vyplněnou kolonku Více o ..., takže to asi moc vážně nebere.

Asi nejvíce by se mi líbil ve druhém kole souboj Vosecký vs. Kapoun. Přišel by mi férový. Vzhledem k disciplíně komunistů by mohl ale také uspět Jan Dvořák. Za černou noční můru považuji variantu, že by se ve druhém kole měli utkat Dvořák s Coufalem. To bych získal dojem, že žiji v okrese, který je z části tvořen pitomci, z části stalinisty, přičemž zbytek tvoří lidé, kterým je vše úplně ukradené.

Minulý týden jsem deník nestihl. Měl jsem náročný víkend a v neděli večer už neměl sílu. Ale náhražkou vám snad byl report z jelení říje (zde). Čtrnáct dnů jsem vydával volební dotazníky, nakonec se vůbec nepodařilo rozhýbat komunikaci jen se zástupci Lva, jinak jsem s většími či menšími problémy komunikoval s reprezentanty zbylých subjektů. Další týdny do voleb bychom vám s Tomášem Hudcem měli představovat některé další kandidáty. On lídry, rozhovory s nimi by měly vycházet dopoledne, já další lidi z kandidátek – ty programuji většinou na čas kolem 17. hodiny.   

Včera jsem se zúčastnil improzápasu v Navrátilově sále v Novém Boru (a spolu se mnou asi šedesát dalších lidí). Českolipské Progresky si pozvaly pražský tým Just!Impro, který patří ke špičce improvizace u nás. A nutno smeknout, domácí přes podporu diváků dostávali v řadě disciplín na frak, i když nakonec k nim bylo skóre milostivé. Trochu z formy byl obvyklý tahoun Štěpán Kňákal, naštěstí ho v roli lídra pro tentokrát zastoupil Jirka Kratochvíl. (Třetím do party v domácím týmu byla Lucie Macnerová.) Minimálně v prvním poločase na sebe strhával většinu pozornosti rozhodčí Lukáš Venclík, který poznámkou o Vidlákově rozehřál diváky jak Pierluigi Collina v předposlední minutě našeho památného zápasu s Holanďany. Milovali jsme ho a nenáviděli zároveň. K vyjádření nelibosti s jeho verdikty jsme měli papírové koule, které byly co chvíli ve vzduchu. Kristýna Brožová, která zápas moderovala a sloužila Lukáši Venclíkovi coby nejoblíbenější terč, se chvíli hledala, ale svou hláškou, že rozhodčí přes její prsa nepostřehl, že má taky mozek, dohnala většinu diváků k dalšímu výbuchu smíchu a ti ji vzali na milost. Ale všechno tohle je úplně jedno. Důležitá byla zábava. Jestli platí, že smích prodlužuje život, tak po včerejšku budou muset kvůli Novoboranům opět provést důchodovou reformu.

Čeká nás nějaký podobný zážitek také příští týden? Včera se ve velkém stylu rozjel festival Lípa Musica (zde), který se sice stal před volbami politickým tématem, ale to by nám nemělo bránit v tom některý z koncertů navštívit. Nebudem si nic namlouvat, pokud by se politikem nestal, zřejmě by nebyl. Hned zítra tak Florea Theatrum představí své mobilní barokní divadlo (zde). Já se chystám na Svatováclavský koncert do kostela Narození sv. Jana Křtitele v Kamenickém Šenově. I kvůli tomu, že koncert je spojen s prohlídkou svatostánku. Kdo chce vidět porno, které jakoby není pornem, měl by si udělat čas v úterý večer na režisérskou verzi Nymfomanky (Nový Bor). Milovníky akční podívané zase potěší nový film s Denzelem Washingtonem s názvem Equalizer. Za další z vrcholů týdne považuji koncert Radůzy s kapelou v novoborském divadle. Její album Ocelové město je pecka. Českolipsko před zimou opět žije -  a to se nám blíží Divadelní podzim.

 

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 28/2014

U Coufala jste vynechal členství v KSČ. Nakonec Kapoun byl před listopadem 89 úderným hrotem KSČ také.

Nahoru

Re: 28/2014

Blééééééééééééééééééé. Oběd přišel nazmar.

Nahoru

Re: 28/2014

Omlouvám se, udělal jsem trapnou chybu - v nepozornosti jsem napsal ke kandidátovi Coufalovi, že kandiduje za Spolehnutí, kandiduje za SPO. V textu je to opraveno.

Nahoru

Jízlivý rozhodčí Lukáš Venclík vládl:

– „Jsem sice z Just! Impro, ale naštěstí je nemám rád, takže můžu být nestranný. Jsou naprosto neschopní a měli by šanci, leda by se jim postavila banda trotlů z Vidlákova. A náhoda tomu chtěla...“

– „Víte, proč nikdo netleská? Protože jste to posrali.“

– „Tak já půjdu trochu blíž, aby i malomocní dohodili.“

Nahoru