25/2014

Verze pro tisk |

Představoval jsem si to velmi jednoduše: přijedu ze všech těch svých tripů, otevřu stránky města, stáhnu si všechny kandidátky a začnu si je pro sebe hodnotit. Samozřejmě nahlas, aby po prázdninách polochcíplé noviny trochu ožily. Ale ono nikde nic. Ani statistický úřad ještě nemá na svých stránkách kolonku pro letošní komunální volby.

A tak už hodinu googlím a zjišťuji, kdo se to vlastně rozhodl nabídnout svou kůži na trh a stát se spasitelem České Lípy. Vždyť už dlouhou se ví, že Hana Moudrá znovu kandidovat nebude, a tak se dočkáme nového starosty či nové starostky. Anebo také staronového starosty – minimálně dva porevoluční totiž kandidují i tentokrát. Jaromír Štrumfa je na kandidátce jen do počtu – na devátém místě. Zato Petr Skokan se vrací na scénu opět s novým subjektem – jmenuje se Spolehnutí (Společné hnutí Českolipanů). Je v nejlepších letech a rozhodně starostou být chce.

Kandidátek je dohromady 14 a to je zatím jediná oficiální informace.

Schválně, co se dá dozvědět o jednotlivých kandidátkách pouhým surfováním po netu.

Česká pirátská strana - kandidátku vede Tomáš Martínek (ročník 1986), za ním je Jiří Wawrečka, který to dříve zkoušel třeba za Suverenitu či Hlavu vzhůru.

Česká strana sociálně demokratická – má jako vždy velké ambice, na různých úrovních se pravidelně vyhlašuje jako vítěz voleb, ale za otěže pak tahají jiní. Bude to tentokrát jinak? Jedničkou kandidátky je stejně jako minule Romana Žatecká. Dvojkou je dlouholetý zastupitel Petr Máška, trojkou je překvapivě bývalá šéfredaktorka Českolipského deníku Eva Vlastníková. I na dalších místech kandidátky jsou zajímavé osobnosti, ale k tomu se vrátím příště.

Komunistická strana Čech a Moravy - jedničkou je Oldřich Panc, záda mu kryje Marie Nedvědová, pravidelný komentátor i-novin, František Chot je na pátém místě kandidátky. 

Lev 21 – Národní socialisté - Jedničkou je Hana Janová, ale jinak na facebookových stránkách českolipských poskoků stínového premiéra Paroubka bije do očí přání k Vánocům. Snad se brzy dozvíme více.

Občanská demokratická strana – udělala jedničkou Karla Tejnoru, který pravidelně sbíral preferenční hlasy. Kompletní kandidátku jsem však zatím nenalezl, takže se nechám překvapit.

Strana svobodných občanů – zatím vím jen to, že jedničkou bude můj bývalý student a futsalista Pepa Šidlo.

TOP 09 – jedničkou stejně jako minulé bude místostarosta Jiří Kočandrle. Překvapiví jsou pro mě ale další kandidáti. Čtyřkou je bývalý lídr Věcí veřejných, který byl celé čtyři roky v opozici vůči vedení města, Antonín Lačný, osmičkou bývalý člen ČSSD Karel Bubeník. Na kandidátce jsou i dva bývalí studenti, kterých si vážím - Jan Ševčík a Ondřej Víteček. Pro mě hodně dort pejska a kočičky, ale v komunálních volbách se dá kroužkovat.

Ano 2011 – velkého hráče, který určitě zamíchá pořadím, vede do voleb Alena Šafránková. Více zatím nevím.

Směr – česká cesta – to jsou především lidé, kteří někdy až nevybíravě kritizovali současné vedení radnice. Jedničkou bude Jan Vondrouš. Velice aktivní je bývalá kandidátka Zelených a bojovnice za lepší sídliště Sever Monika Rejnartová.

Spolehnutí – Společné hnutí Českolipanů – lídr Petr Skokan začal se sbíráním bodů po facebooku s dostatečným předstihem. I kandidátku už má zveřejněnou dlouho. Dvojku mu bude dělat ředitel sklárny Ajeto Jaroslav Turnhöfer, v týmu s ním zůstala i Jiřina Mimrová, hned za ní jsou přeběhlíci - Michal Vencovský a Jiří Šubrt. 

Starostové pro Liberecký kraj – zejména mladé bude lákat volit Tomáše Vlčka a hned za ním na kandidátce zapsaného Štěpána Slaného. Už za několikátý subjekt bude v Lípě kandidovat bývalá majitelka Klíče Iva Honsnejmanová. I další jména jsou zajímavá - ředitel ZŠ Jižní Jan Policer či manažer Petr Svoboda.

Unie pro sport a zdraví – sdružení atletů povede Jan Riedl, který má tak po pauze zase šanci stát se zastupitelem. Záda mu kryje Roman Málek.

Zelení a nezávislí – jedničkou je samozřejmě českolipský politický nestor Miroslav Hudec, to nemusím hledat. Ale více jsem ještě nenašel.

Uděláme pořádek v České Lípě – zatím mají jen facebookové stránky, něco přes týden. Je jasné, že jedničkou bude knihkupec Jan Rubický, na facebooku je zmíněn podnikatel Vladimirov či plavkyně Petra Chocová, takže to na mě zatím působí jako dvojka Skokanova sdružení. Uvidíme, jak se situace vyvrbí.

Minulý týden jsem ještě naposledy někam vyjel – na Šumavu. Žádná honička, relax, pár keší, procházky. Nic objevného.

Těším se na podzim – na Lípu Musicu, na zkušenost se synem na vysoké škole, na krátké vyjížďky na kole, na výše zmíněné volby. Musím se stále na něco těšit. Co mi například může zpříjemnit první týden pracovního procesu? Kina nabízejí několik filmů, které mě zaujaly. Americké melodrama Hvězdy nám nepřály a český film Všiváci, ve kterém nechybí Ondřej Vetchý, v současnosti asi nejvytíženější český herec. K tomu asi k začátku školního roku načasovaný německý snímek Fakjů pane učiteli nebo Sex Tape s mou tajnou láskou Cameron Diaz. V pátek se mohou milovníci letounů sejít před lomem ve Skalici na další Noci pro netopýry.

 

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 25/2014

Nejsou to Velhartice?

Nahoru

Re: 25/2014

To druhé.

Nahoru

Re: 25/2014

Jasně. A první je Kašperk.

Nahoru

Re: 25/2014

Výborně :o).

Nahoru

Re: 25/2014

Úplná kandidátka KSČM (nejen) v České Lípě je na webu ceskalipa.kscm.cz.
F. Chot

Nahoru

Re: 25/2014

Vaši kandidátku znám celou, to jiní ji tají.

Nahoru

Re: 25/2014

http://www.top09.cz/regiony/liberecky-kraj/regionalni-organizace/ceska-lipa/mistni-organizace/mo-ceska-lipa/kandidatka-pro-komunalni-volby-v-ceske-lipe/

Nahoru

Re: 25/2014

Zajímá mě hlavně Uděláme pořádek v Lípě. Z ní kromě lídra a mecenáše nevím nic.

Nahoru

Re: 25/2014

http://www.spolehnuti.cz/volby-2014/kandidati/

Nahoru

Re: 25/2014

To je Skokanovo áčko, ještě potřebuji béčko :o)

Nahoru

Re: 25/2014

tak už jsou komplet: http://volby.cz/pls/kv2014/kv2211?xjazyk=CZ&xid=1&xv=12&xdz=2&xnumnuts=5...

Nahoru