23/2016

Verze pro tisk |

Sice bych si mohl taky kopnout do Pavla Císaře, ale ještě si počkám na zápis z jednání zastupitelů. Třeba do té doby vyplují i nahrávky, které údajně pořídili zaměstnanci příspěvkové organizace Sport.

Slíbil jsem, že omrknu kandidátky před krajskými volbami, abych zjistil, kdože z Českolipska i odjinud chce získat můj i váš hlas. 

Jedničkou ČSSD je náměstek primátora Jablonce Pavel Svoboda. Na šestém místě je Lenka Kadlecová, dřívější jednička, která však už u svého působiště neuvádí Českolipsko, ale Liberec. Nejvýše z Českolipanů je tak starostka České Lípy Romana Žatecká. Hned za ní se chce do funkce vyškrábat Radek Cikl, bývalý náměstek přes školství, který od učitelů zřejmě moc hlasů nezíská. Na dvanáctém místě je bývalý senátor Karel Kapoun z Doks. Čtrnáctý je obecní zastupitel Nového Boru Josef Chittussi. Ze známých politiků je 22. Stanislav Valdman, zastupitel Nového Boru, nebo 26. rodné strany doktorka Sylva Moravcová ze Zákup.

Jedničkou Starostů (SLK) je samozřejmě Martin Půta, současný hejtman, kterému však život komplikuje stíhání. Myslím, že pravověrní voliči v jeho vinu nevěří, ale noví zřejmě nepřibydou. Na čtvrtém místě je starostka Doks Eva Burešová, osmý starosta Chrastavy Michael Canov, který je mediálně oblíbený pro svou přímočarost. Devátý je Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru, třináctý Jiří Löffelmann, starosta Skalice, 17. Jan Sviták, starosta Prysku, 22. František Kučera, starosta Kamenického Šenova, 27. Radek Lípa, starosta Zákup. Samotnou Českou Lípu zastupuje Štěpán Slaný, bývalý florbalový reprezentant, který starostou nikde není. Svým umístěním na kandidátku Starosty také podpořil senátor Jiří Vosecký.

Osobně nevím, co čekat od Babišova ANO. Je na tahu, ale v krajských volbách se ještě nikdy nepředvedlo. Lídryní udělalo poměrně slabou Jitku Volfovou, která je však jedinou volitelnou jedničkou z České Lípy. Mezi kandidáty je i další bývalý krajský šéf přes školství - Robert Gamba, dříve reprezentoval, pokud se nepletu, ODA. Z působení v České Lípě znám i Jiřího Jiráně. Kandidátka se hemží specialisty na vše možné, uvidíme, jestli na to voliči uslyší.

Kandidátku Změny pro Liberecký kraj vede sportovkyně a bývalá náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová. Na Českolipsku je před volbami velmi aktivní Jiří Římánek, který pomocí své marketingové agentury pomáhal do funkcí už kde komu. Ve Změně je čtyřkou. Hned za ním je Ivana Jablonovská, jejíž zrmzlinárnu ve Stráži zná velká část republiky. Jan Korytář je tentokrát až desítkou, Miroslav Hudec dvanáctkou. Pro Českolipany jsou zajímaví i památkáři Michal Panáček a Miroslav Pröller, cvikovská lékarnice Jarmila Skopová, ředitel "Uranu" Milan Kubát, spisovatelka Magda Jogheeová nebo ředitelka vodního hradu Jiřina Kučerová. Kandidátka je narvaná osobnostmi, problémem je, že tento slepenec většinou neumí táhnout za jeden provaz s ostatními.

Jedničkou ODS je starosta Frýdlantu Dan Ramzer, trojkou českolipský místostarosta Juraj Raninec. Devítkou je starosta Cvikova Jaroslav Švehla, který zapomíná do svého životopisu uvádět, co dělal v bezpečnostních složkách před rokem 1989. Nešťastnou třináctku dostal sbormistr Petr Novák, šestnáctku ředitel ZŠ Slovanka Václav Špetlík, na těžko volitelném místě je i ředitelka Euroškoly Petra Kašparová.

TOP 09 nasadila jako jedničku válečného veterána z Perského zálivu Františka Gábora. Z Českolipska je až pětka - místostarosta Ralska Miloslav Tůma. Desítkou je můj bývalý student a dnes i kolega Jan Ševčík. Politicky se probudil zubař Ladislav Záruba, i on obdržel třináctku. 16. je Šárka Krousová z Mimoně, dvacítkou překladatel a milovník kopané Michal Prokop, pro mě příjemný svěží vzduch v TOPce.

Komunisti jako jedničku nasadili poslance Stanislava Mackovíka, podporovatele ruské anexe na východě Ukrajiny. Ke zbytku kandidátky jsem se dozvěděl toto: Stránka "/sites/default/files/soubory/7kllibereckykraj2016uprava-68.doc" nebyla nalezena. Doufám, že jim tento odkaz vydrží co nejdéle :o).

Z ostatních kandidátek mě zaujal třeba Petr Jeník coby čtyřka Pirátů. Na téže kandidátce je zastupitel Tomáš Martínek sedmý. Z několika desítek subjektů, které se vymezují proti migrantům, jich zase tolik nekandiduje. Úsvit národní koalice, který nám svým billboardem zasvinil na půl měsíce fasádu domu (teď je tam Babiš), nasadil coby jedničku poslankyni Jana Hnykovou. Sedmičkou je Michaela Homolková, redaktorka z Doks, dvanáctkou zdravotní sestra Miluše Váňová. Jinak to z kandidátky vypadá, že nejvíce migrantů asi mají ve Velkých Hamrech, odkud je nejvíce kandidátů. 

Příště mrkneme na volební programy, na předvolební sliby.

Na co se můžeme těšit v České Lípě příští týden?

V kinech dojíždí Božska Florence a nastupuje Jason Bourne. Ještě, že máme ty Poláky, kteří milují českou kulturu více než my - v úterý se v Boru promítá polský dokument o Karlovi Krylovi. Velmi zajímavě vypadá i film podle předlohy Jiřího Hájíčka s názvem Zloději zelených koní. V Lípě i Boru se promítá od pátku. Dvacáté zákupské slavnosti lákají mimo jiné na filozofa Aleše Brychtu, Dogu, Hodiny či Pavla Calltu.

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 23/2016

Njn, chybička se vloudila ... :-(

Děkuji za upozornění! Než dojde k již objednané nápravě, tak si dovolím doplnit v duchu Vašeho článku: z našeho českolipského okresu je na druhém místě kandidátky Ing. Miloš Tita, starosta Ralska a krajský zastupitel, čtyřku má městský strážník, stávající krajský zastupitel a zastupitel Zákup Jan Dvořák. Na osmém místě kandidátky je Mgr. Šárka Kalvová, učitelka ZŠ v Mimoni, radní města Ralska, jedenáctku má moje maličkost, 13. je bývalý policejní pyrotechnik Václav Bilický, také kustod městského muzea v Ralsku. Šestnáctku má Václav Větrovec z Kravař, zastupitel obce a předseda OV KSČM Česká Lípa, devatenáctku má Zbyněk Cincibus, dvacítkou je Jana Branišová, číslo 28. má Ing. Jan Malec ze Stráže, číslo 33. zastupitel Nového Boru Lukáš Fuksa. V páté desítce kandidátů pak jsou Karel Nápravník, zastupitel ze Žandova, Věra Hrušková z Krompachu, Helena Slavíková ze Zákup a zastupitel Oldřich Panc z České Lípy.

Nahoru

Re: 23/2016

Tak nevím, zda jste výše jmenovaným spíše neublížil, pane Chote. Hezký večer.

Nahoru

Re: 23/2016

Hezké ráno a celý den, pane Šídlo.

Určitě nikoliv. Navíc jde o výpisy z veřejně dostupného seznamu - je třeba na webu kraje, nebo na stránce volby.cz.

F. Chot

Nahoru

Re: 23/2016

Hezké ráno a celý den, pane Šídlo.

Určitě nikoliv. Navíc jde o výpisy z veřejně dostupného seznamu - je třeba na webu kraje, nebo na stránce volby.cz.

F. Chot

Nahoru

Re: 23/2016

Jako by vám nestačily ty potíže s Vondruškou, nasazujete (naštěstí na zcela nevolitelné místo) Zbyňka Cincibuse z Klubu českého pohraničí. Samozřejmě nelze od komunistů čekat, že postaví slušnou kandidátku, ale toto je už trochu přes čáru.

Nahoru

Re: 23/2016

Dobrý den, tajemný pallando.
Vy máte problém s JUDr. Vondruškou? Já ne. Nechme to na voličích, což?!

Nahoru

Re: 23/2016

15. Leoš Hamrský, 59 let,
živnostník – finanční služby a pojištění, předseda Krajské rady Klubu českého pohraničí
Liberec
16. Václav Větrovec, 58 let,
předseda okresního výboru Komunistické strany Čech a Moravy v České Lípě, člen Národní rady Klubu českého pohraničí, zastupitel Kravař
Nejsou to ti, co byl díky jejich totalitní propagandě na středních školách okamžitě propuštěn pracovník Odboru školství Lib.kraje, který to povolil.? Pokud ne, omlouvám se. Pan Cincibus už asi článek smazal.

Jinak soudruzi mají teď fofr. Museli odstranit sochu Pohraničníka .USTR CR, pan Blažek chtěli podat žalobu a petici za odstranění podepsala skoro tisícovka lidí.

Z petice...V tomto aktu instalace, který je prezentován jako úcta obětem strážců hranic, dochází k naprostému zvrácení v posouzení předešlé doby komunismu, popření role vrahů a umožnění jakési jejich společenské satisfakce a dokonce glorifikace. Tito „strážci hranic“ totiž zavraždili stovky lidí, kteří se hranici pokusili překonat (500). Další stovky přeživších dopravili do věznic a další tisíce osob, příbuzných s oběťmi a zadrženými, uvrhli následně do režimní nemilosti. Cítíme jako svou morální a občanskou povinnost nepřijmout tak zásadní akt zvrácenosti starých komunistů, strážců hranic, který při 65.výročí přijetí zákona o Pohraniční stráži vykonali (tento zákon proti svobodě a lidskoti, byl v roce 1991 zrušen).

A asi prořídnou jejich řady vedle Štrougala, Jakeše, Colotky a Vajnera totiž byla oznámena na půdě Senátu ČR
jména 63 "strážců hranic " obžalovaných z nepromlčitelného trestného činu vražda z nízkých pohnutek.

Nahoru

Re: 23/2016

Socha pohraničníka na Dyleni stále stojí ...

Nahoru

Re: 23/2016

Kvůli velké kritice se sousoší vrátí zpět do dvora františkánského kláštera, kde byla umístěna před tím. „Pan Hofmann zaslal dopis, že si přeje vrátit sochu zpět městu,“ vysvětlila Liptáková, podle které reagoval na kampaň, která se kolem výpůjčky rozběhla.Socha by se podle Liptákové měla vrátit na své původní místo do dvou měsíců.
Tolik z tisku. Bude stát opět na dvoře Františkánského kláštera.

Nahoru

Re: 23/2016

Pan Švehla byl před r. 1989 kriminalistou. Před volbami nám ukázal lustrační osvědčení.

Nahoru

Re: 23/2016

Pokud se narodil 29. 11. 1954, pak byl podezřelý ze spáchání trestných činů v souvislostí se zadržováním disidentů v roce 1988. Jeho případ byl odložen kvůli promlčení v roce 2000. Nevím, jestli disidenty omezovala na svobodě kriminálka.

Nahoru

Re: 23/2016

Já vím, že dělal na kriminálce s jedním mým kamarádem, s kterým jsem hrál v kapele. Říkal o něm, že je férovej.
Taky v 80.letech zabás mého dalšího kolegu, dokonce zastupitele Cvikova ve dvě hodiny ráno. Ten dělal v bance telefony a dva dny po jeho odchodu zjistili vybílenej sejf. Pan Švehla mu odebíral pachové stopy a pak ho pustili, udělal to někdo jiný. Zasmáli se spolu tomu.
Ty bezpečnostní složky jsou problém. Pranýřováni jsou lidé, kteří třeba podepsali spolupráci s Stb. Dobře,mnohdy pod různým donucením. Ale dle USTR CR se od r.1974 komunisté jako agenti ani nezapisovali, udávání se předpokládalo. I řadový příslušník SNB měl v popisu práce spolupráci s Stb a plnit její úkoly.
Za každé totality je to problém.
Ten kamarád z kriminálky často říkal, nadávaj nám esembáku, ale když přinesem,co jim někdo ukrad... Kriminální činy byly i za komunismu.
S těmi disidenty o tom nic nevím.

Nahoru

Re: 23/2016

V ČSSR existoval Sbor národní bezpečnosti - SNB. Měl dvě části Veřejnou bezpečnost - VB a Statní bezpečnost - StB.

Nahoru

Re: 23/2016

A ti běžní kriminalisté,co objasňovali vraždy, krádeže apod patřili kam?
Jednou jsem byl na výslechu na StB. Mohu říci, že to byl zážitek, na který dodnes vzpomínám.

Nahoru

Re: 23/2016

Kriminální služba, jako dnes. Ale je zvykem různých ministrů či policejních ředitelů, provádět všelijaké reorganizace, slučování, přejmenovávání ...

Nahoru

Re: 23/2016

Pane Bárto, napsal jste, že jsem „pomáhal do funkcí už kde komu“. No, a právě proto, že ne vše dělají někteří z těchto funkcionářů podle očekávání mých a snad i občanů, vstupuji do politiky přímo a osobně.

Dále vytýkáte, že ZMĚNA „většinou neumí táhnout za jeden provaz s ostatními“. ZMĚNA táhne za jeden provazy s občany. Netáhne za jeden provaz s těmi, kdo se dopouštějí korupčního jednání nebo jiných nekalostí. Oni ovšem spolu za jeden provaz táhnout umějí. Důležité je, aby nás, kteří chtějí tato kmotrovská uskupení rozložit, bylo co nejvíc.

Nahoru

Re: 23/2016

Kmotrovská uskupení ... brr, takové klišé. Nějaký příklad?

Nahoru

Re: 23/2016

Proč nějaký příklad? Přeci všetci kradnú ! Na to volič slyší. I ten co krade taky.

Nahoru