19/2015

Verze pro tisk |

Ztráta soudnosti bývalého starosty. Kde bude nové venkovní koupaliště? Pět videí ze Všudybudu a mé první dojmy.

Událo se toho zase hodně a já vybírám dvě věci.

Ve čtvrtek jsem se stavil v Akademii Jana Amose Komenského, abych si poslechl přednášku starostky Romany Žatecké o tom, jak vidí Českou Lípu ze svého radničního okna. Což o to, starostka byla v pohodě, nepůsobila nabubřele, nenechala se nijak zaskočit osmi přítomnými posluchači, odpovídala z patra, občas přiznala, že zkrátka neví. Pro běžného občana, který se o dění ve městě každotýdenně nezajímá, by šlo o setkání plné informací o plánech města. Mluvilo se o divadle, sportovní hale, nově vznikajícím cikánském ghettu v centru města, o venkovním koupališti. Největším průšvihem tohoto a předpokládám i předchozích setkání s osobnostmi je však Zdeněk Pokorný, hlavní organizátor.

Úvodní řeč, ve které si jako vždy postěžoval na skutečnost, že ten ignorantský českolipský póvl nenavštěvuje jeho akce, trvala příliš dlouho. Co chvíli starostce skočil do řeči, aby vyzdvihl, že za jeho vládnutí bylo ve městě blaze. Všechno se udělalo tak nějak lépe, v dalších letech zastupitelé kupili chyby, dluhy apod. Nakonec využil starostčiny hlasové indispozice, aby si udělil slovo definitivně a prakticky ji už nepustil do hry.

Jen mě včera mezi těmi šesti sty lidmi na vodním hradě napadlo, kde byl pan Pokorný, když se na pódiích střídaly desítky českolipských muzikantů a prakticky zadarmo oživovaly jeho hradní pomník.

Skutečností je, že do AJAKu jezdí osobnosti celorepublikového významu, ale prostředí této školy je nedůstojné a pan Pokorný nemá soudnost. Nicméně je pravdou i to, že Česká Lípa je plná ignorantů, kteří nechodí ani na akce do knihovny, kde je prostředí o několik řádů lepší, a málokterá osoba v České Lípě se snaží držet v pozadí více než Dana Kroulíková.  

Z besedy s Romanou Žateckou jsem si přece jen odnesl pár zajímavých informací.

Neumí si představit divadlo v Crystalu, asi nejvíce by se jí líbilo v proluce vedle, na rohu Sokolské ulice.

Přes tisíc lidí má hlášené bydliště na radnici.

Ve městě je pět ubytoven a více méně s nimi nejsou problémy. Větším průšvihem se stávají pronajímané byty.

Za Sportareál dluží město ještě 129 milionů korun, za byty na Ladech 124. Nebýt těchto dluhů, byl by rozpočet města přebytkový. Oba dluhy vznikly v roce 2008.

Venkovní koupaliště se stále diskutuje. Uvažovalo se o místě, kde je dnes škvárové hřiště, ale jde o záplavovou zónu. Levněji by to vyšlo za Kauflandem.

Přistoupit na hru kolem bývalého pivovaru by znamenalo tunel na městský rozpočet.

A teď k včerejší části Všudybudu. Větší rozbor udělám za týden. Musím to v sobě zpracovat. Ale nabízím pět videí ze včerejšího programu. Nechal jsem doma outdoorovou kameru a vzal si starého flipa, který sice vypadá jak malý mobil, ale minimálně mikrofon má dobrý. Jen bodově aspoň několik dojmů:

Cháska je o třídu lepší než Los Chuperos.

Tonda Kropáček je bubenický Stachanov.

Pražáky už nezvěte, myslí si, že Sudety jsou někde v pralese.

Pupíček už přijde ohraný i mně.

Cestou domů jsem si pozpěvoval Muchu.

Doma si znovu přehrával Voila.

Českolipská ZUŠka je květinka, kterou je nutné dobře zalévat a ještě více hnojit.

Část Českolipanů není banda ignorantů, ale stejně mi přijde divné, že na tuto akci nedorazil nikdo ze zastupitelů nebo třeba Crystalu.

DG 307 jsou legendou, ale pohled to byl smutný.

 

 

 

 

 

A co se na nás chystá příští týden?

Do kin jde Druhá míza s Al Pacinem coby rockovou hvězdou. Jurský svět ve 3D si také své diváky najde. Mimochodem Jurský park byl první film, který jsem kdysi v Lípě viděl. Kdo toužíte po vážné hudbě, tak můžete ve středu do Baziliky. Varhany, trubka a Bach či Händel. Ve čtvrtek předvede DK Jirásek na hradě remake svého Revizora. V pátek v Crystalu vystoupí Traband. V sobotu proběhne na hradě a v muzeu Muzejní noc.

 

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 19/2015

Dobrý den, pane Bárto,
sic se snažím držet v pozadí, ale nelze nereagovat. Nemám totiž pocit, že se na akce do knihovny nechodí. Pravidelné úterní přednášky navštěvuje běžně 25-30 návštěvníků, občas tu máme i návštěvnickou "kalamitu", kdy zájem veřejnosti značně převyšuje naše prostorové možnosti. Ve svém soudu pravděpodobně vycházíte z vlastní zkušenosti, kdy na pořadu určeném především mládeži, byla mizivá účast. Tady uznávám nedostatek, ale jak jistě víte, dostat věkovou kategorii 10-15 let na odpolední přednášku (byť atraktivní a trendovou) je docela obtížné a pro organizátora odvážný projekt s adrenalinem v krvi. Další návštěvnický maraton se pravidelně běží na naší pobočce na Špičáku, kde se docela úspěšně rozjíždí náš Senior program s již stabilní uživatelskou přízní, kterou se snažíme rozvíjet a rozšiřovat.
Dana Kroulíková, Městská knihovna Česká Lípa

Nahoru

Re: 19/2015

Dobrý den, paní Kroulíková,

asi jsem měl smůlu, takže na posledních dvou akcích, které jsem navštívil, jsem byl skoro sám. Ale je pravdou, že dříve jsem se dvakrát skoro nevešel. Dal jsem vás jako příklad, skoro sám jsem byl i na jiných místech.

Takže nakonec by to přece jen mohla být chyba pana Pokorného a AJAKu, že k nim nikdo nechodí. Když Vám se podařilo si diváctvo vychovat ? :o).

Milan B.

Nahoru

Re: 19/2015

Dobrý den,
chtěl bych reagovat na venkovní koupaliště. Nechali jsme mezi občany udělat krátký internetový průzkum (v rámci vysokoškolské seminární práce) a vyšlo nám, že necelých 50% občanů je pro lokalitu u stávajícího Sport areálu (kde je kompletní vybavení technologií, ale nedostatek klidové a odpočinkové zóny) a necelých 50% občanů bylo pro umístění za Gymnáziem na Špičáku, vzhledem k přírodní lokalitě a osídlení obyvatel (nevýhoda - nutná instalace bazénové technologie a výstavba zázemí). Nicméně by se do této problematiky mohla vložit "dotační manažerka" z MUCL a začít shánět dotační tituly, ev. iniciovat jejich vypsání. Důležité je "zapomenout" na obnovu přírodního koupaliště v Dubici a vybrat jinou, důstojnou lokalitu pro Městskou plovárnu.
Jen informace k otevření výstavy v Crystalu, pořádané Spolkem Českolipané. Adresně byl pozván každý jeden zastupitel, včetně vedení města a odobně jsme zvali i význačné osobnosti. Zahájení se velmi povedlo a jedinými zástupci města byl p. Štrumfa a p. Skokan. Ostatní zvaní měli, pravděpodobně, jiný program. Omluvila se paní starostka Mgr.Žatecká, pan Máška, pan Wawrečka a paní Vlastníková. Tak to prostě je :-). Osobně doufáme, že si představitelé města udělají čas na další akce Spolku Českolipané.
Hezký den.

Nahoru

Re: 19/2015

Tak nejdřív si výstavku ( rozuměj "takový větší KSČM vokýnko") udělaj v Krystalu socani, pak tyhleti pseudopatrioti... Brečim smíchy. ROFL

Nahoru

Re: 19/2015

2 Krátké dotazy: Kolik občanů se zúčastnilo krátkého internetového průzkumu? A jak zní název té vysokoškolské seminární práce?

Nahoru

Re: 19/2015

Ad1) cca 140 občanů (proto jen krátký internetový průzkum) - zde jsem byl původně zklamán, ale když jsem se dozvěděl, kolik bylo odpovědí na ostatní seminárky, tato byla nadprůměrná...
Ad2) survio dotazník - http://www.survio.com/survey/d/W6F4M3U2F5I8V5N7T - Koupaliště Dubice

Nahoru

Re: 19/2015

Nejde o to zda jste byl zklamám nebo ne, ale jde o to zda jste měl reprezentativní vzorek.
Dotazník je IMHO divně postavený neb se o tazateli nedozvíme ani základní údaje... tudíž ani nelze vyvodit, zda máte reprezentativní vzorek populace....
To je nějakej seminář z AJAKu, ne? :-D

Nahoru