11/2016

Verze pro tisk |

Zařekl jsem se, že dnes žádná politika. Ani místní, ani globální. Trochu jsem o víkendech cestoval, tak přihodím pár tipů. I v kině jsem byl.

Velikonoce jsem strávil ve Wroclawi. Do tohoto města se z České Lípy dá po dálnici spojující Zhořelec s východním Polskem dojet za necelé tři hodiny. Po mistrovství Evropy ve fotbale zde zůstala řada hotelů nabízejících za rozumné ceny velmi slušný standard. Já nakonec zvolil hotel osm kilometrů od centra, který sliboval zdarma parkování a snídani (u hotelů v centru to nebylo pravidlem). Hotelové taxi jezdilo až k rynku za dvacet zlotých (městskou dopravou by to s jedním přestupem stálo dvanáct). Snídaně byly tak bohaté, že jsem prakticky celý den nepotřeboval jíst. Polévka, guláš, jitrnice, vejce na šest způsobů, sýry, zelenina ovoce. Kdo ještě stále nadává na polské potraviny, v Polsku nikdy nebyl. Celý den k dispozici káva a voda zdarma, na úvod jako welcome drink polská vodka.

Wroclawi se přezdívá polské Benátky, ale kdo v Benátkách byl, ví, že je to nadsázka. Přesto milovníky vody v centrech měst potěší několik ramen Odry klikatících se mezi ulicemi. Zajímavá je rovněž historie města – bylo české, bylo německé a je polské. A je to z něj cítit. Třeba ve znaku je český lev, řada domů připomíná Gdaňsk a jiná hanzovní města, mezi rodáky je deset držitelů Nobelovy ceny, všechno Němci, ale také Ján Jessenius později sťatý na Staroměstském náměstí.

Abych to neprotahoval, navrhnu pět věcí, které byste mohli zahrnout do plánu.

1.       Kostel Máří Magdaleny

Nedávno byl mezi jeho věžemi postaven můstek, ze kterého se nabízí skvělý výhled na město.

2.       Rynek

Přestože během jara 1945 byla velká část města Rudou armádou zničena (Hitler město prohlásil za pevnost a obránci odolávali několik týdnů), centrum působí velmi zachovale. Všechny domy jsou opravené, radnice je řazena mezi nejhezčí ve střední Evropě. Na náměstí je i informační centrum s mapkou zdarma.

3.       Okolí univerzity

Ve městě podle taxikáře žije asi 40 000 vysokoškoláků. V centru jsou historické budovy, v nichž působili například Purkyně a Čelakovský, v okolí je mnoho stylových hospůdek, včetně těch, co se hlásí k českému pivu a gastronomii (první na jídelním lístku v jedné z nich byl cheesburger z Václaváku). My zašli na polské strong pivo do bývalé věznice.

4.       Výlet lodí do ZOO a k Hale století

Výletní lodí na východ. Přístaviště je asi padesát metrů od vchodu do ZOO. Když zahradu obejdete, objevíte jedinou místní památku UNESCO – Halu století. Koncertní sál z železobetonu pro více než deset tisíc hostů z roku 1913.

5.       Sky tower

Mrakodrap, který je vidět zdáli. Došli jsme k němu z centra pěšky, ale bohužel, vyhlídková plošina byla o Velikonocích zavřena, takže nemohu podat více informací. Ale je pro mě jedním z několika důvodů, proč Wroclaw ještě někdy navštívit.

Jsem se rozpovídal, takže na příště si nechám ještě pár tipů pro milovníky písečných dun, bunkrů či samoty v lesích. A taky jednu aktivitu z Prahy. Aspoň pár řádků ještě věnuji své návštěvě kina.

Nechal jsem se nalákat na Teorii tygra, zajel si kvůli tomu do Nového Boru. Ne snad, že bych byl zamilovaný do Jirky Bartošky, ale zkrátka jsem si říkal, že je na čase, aby se povedla nějaká česká komedie. Rovněž rád chodím na filmy, které slibují, že se po nich dá hodinku či dvě sedět a rozebírat. Pravda, vadily mi ty dlouhé záběry na krásnou přírodu, které by se hodily spíše do reklamy pro zahraniční turisty. Jinak ale skvělé herecké výkony (včetně Koháka, kterého moc nemusím, už kvůli tomu, že je Sparťan – ale za to nemůže), párkrát jsem se smál tak, že mě zabolelo břicho, a rozbor nám zabral s manželkou tři hodiny. Film je totiž nejen komedií, ale i nastaveným zrcadlem partnerským vztahům.

Dostal jsem se až dnes k tomu, abych si přečetl recenze. Bál jsem se, že jsem mimo a ostatní tomu budou dávat na CSFD odpad! Ale ne. Po pár dnech promítání 78 procent. Stanislav Dvořák z Novinek čtyři hvězdy, Mirka Spáčilová pro ni slušných 60 procent. Takže doporučuji. V Crystalu film promítají ještě na začátku příštího týdne.

A co se nám nabízí dalšího? V pondělí bude U Bílýho černocha přednáška o subkultuře "Hipster". Od úterka v Mimoni vystavují modely v lahvích. Ve čtvrtek startuje v kinech filmový Pat a Mat a také pokračování Mojí tlusté řecké svatby, českolipští mladí divadelníci si nejen pro školy připravili novou hru Treperendy. V pátek vystoupí v Crystalu společně Xindl X, UDG a Voxel. V sobotu můžete do Mimoně na další z rockových večerů - vystoupí mimo jiné The Viv nebo Lety mimo. A do kin jde ještě další český film, opět s Karlem Rodenem (ten má snad dvojníka) - Nikdy nejsme sami.

 

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 11/2016

Ve Wroclawi jsem byl před čtyřmi lety na fotbale Polsko - ČR v rámci ME. Příjemně mne překvapilo přátelské chování Poláků vůči nám a to i po z jejich pohledu prohraném zápase. Naskytne-li se příležitost, rád se do Wroclawi vypravím ještě jednou.

Nahoru

Re: 11/2016

Poláci se k nám opravdu chovají lépe než my k nim. Znají daleko více naše herce i zpěváky. Zajímají se o českou literaturu. Být Čechem v Polsku otvírá dveře. Ale opačně slyším spíše opovržení. I na tento článek mi přišla reakce velmi negativní. Asi jsme něco víc ... teda, asi si to myslíme...

Nahoru