10/2017

Verze pro tisk |

Kvízy letí po celém kraji. Město chce vlastnit a ovládat zcela vše. Nechcete dělat komparz Babišovi? Kolik je v Lípě spokojených? Vznikají domy přírody.

Pondělí

Zúčastnil jsem se dalšího kola PubQuizu v Tankovce na Slovance. V pondělí, kdy mám ve škole nejvíce odučených hodin za celý týden, je to příjemné rozptýlení. Obzvlášť, když se náš tým s názvem jElita pere o přední příčky. V prvním kole jsme sice zaváhali v bonusové otázce (co nejpřesnější datum narození Stelly Zázvorkové) a přišli o několik láhví alkoholu, ale toto pondělí jsme skončili na děleném prvním místě. S týmem Šest ran do voblouku se tak příště nějak popasujeme s kilem tataráku. Ještě jsou volné stoly, přijďte v pondělí na další kolo! Můžu vás uklidnit, otázky z chemie ještě nebyly. Zato jsme krutě narazili v tématu Telenovely, kde jsme za celé kolo neurvali ani bod.

Úterý

Na mou besedu a předváděčku pokusů dorazilo do knihovny asi 17 lidí (pokud jsem dobře počítal). Byl jsem tradičně nervózní, ale tak nějak jsem tušil, že si to nakonec užiju. S paní ředitelkou jsme se střídali ve čtení, ukázal jsem jeden starý a tři nové pokusy, také svůj úplně první deník a knížku, kterou jsem psal jako jedenáctiletý.

Paní Kroulíková mi poslala fotky z akce před dvanácti lety a z té současné. Nemládnu, sakra.

Středa

Po upozornění všímavého čtenáře jsem se podíval na stránky ANO. A skutečně, místostarostka Alena Šafránková je na nich vedená jako oblastní předsedkyně pro Českou Lípu. Na jiné části oficiálního webu je ale jako předseda českolipské organizace uveden Martin Brož. Když kliknu na odkaz místní organizace, otevře se mi nabídka, abych se k nim přidal (více zde).  Většina textu se týká Babiše. Jako by v ANO byli ostatní jen jako nepodstatný komparz.

Čtvrtek

Zpříjemňuji si podvečer posloucháním zasedání zastupitelů. Dostal jsem se k němu až před půl sedmou. Zrovna hovoří kolega Ježák k tématu městského dopravního podniku. Iniciátorem jsou překvapivě odboráři současného dopravce, řidiči společnosti BusLine. Smlouva na MHD vyprší příští rok. Českolipský deník v pondělním článku (zde) srovnává dopravu v Lípě s dopravou v Mladé Boleslavi, v níž vlastní dopravní podnik město má.  

Počkám si na zápis, na přesné znění. Určitě jde o zajímavé téma. Jen mi není jasné, jestli město chce být vlastníkem několika desítek autobusů. Socialismus se zkrátka přece jen vrací. Město chce mít komunální podnik, vlastnit popelářské vozy, zaměstnávat desítky lidí. Právní subjektivita škol je jen chiméra, město schvaluje i nákup toaletního papíru. Teď se třeba přikoupí nemocnice a vytvoří dopravní podnik.

Pátek

Na starý českolipský rockový klub jsem zajel zavzpomínat do Jablonce. Právě tam se v klubu Na Rampě odehrával koncert skupiny Minus 123 minut, kterou jsem naposledy slyšel v rokáči ve Staré Lípě.

Cestou do klubu mě překvapilo, jak s Lípou srovnatelné město kolem osmé hodiny žije. Potkával jsem lidi ve společenských šatech, postávalo se před hospodami, koncert samozřejmě narvaný. Atmosféra v klubu se blížila atmosféře U Bílýho černocha. Jen prostor byl výrazně větší, všemu prospívala sousední hospoda. Vzhledem ke kapele byl věk návštěvníků spíše střední. V prostoru klubu se nekouřilo, naproti v hospodě zatím ano (nejvíce však na schodišti). Nadchl mě zvuk. Do konce měsíce jsem našel v programu ještě 26 akcí – tradiční pořad Horečka sobotní noci, koncert Vladimíra Mišíka a Mydy Rabycat, Mňágy a Žďorp či Jana Buriana, soutěžní kvíz či cestopisnou přednášku o Albánii.

Jak mě někdo upozornil, není se co divit, že Jablonec patří podle ukazatele Spokojenosti občanů s místním společenstvím mezi nejlepší v republice. Celkově je s životem v Jablonci spokojeno 86,7 % obyvatel. Pouze 2,3 % je velmi nespokojeno (tady jsem si to našel). Jak by dopadla Lípa?

Samotné „minuty“ byly stejné jako před lety. Jestli se někdo změnil, tak spíše já. Přece jen to byla v začátcích jedna z mála českých kapel, která hrála anglicky, takže mi přišli nafoukaní. V pátek naopak - milí, profesionální, hraví, dvakrát přidávající. Opět se změnil hráč na bicí – původní kytaristy doplňuje Daniel Šoltys, který mimo jiné vyučuje nové bubeníky na Ježkárně (konzervatoř Jaroslava Ježka). Zazněly staré hity i (pro mě) novinky.

(Fotografie z oficiální galerie klubu Na Rampě).

Sobota

Jaro vyhnalo do terénu davy. Situaci na silnici už nekomplikují jen díry, ale i cyklisti. Někteří z běžek přesedlali rovnou na inlajny. Já dal svou kešku s číslem 5 500. A na místě, které chci doporučit. V bývalé škole v Dolánkách vznikl Dům přírody Českého ráje. Autoři píší: „Pro návštěvníky je připravena jedinečná expozice, kde chceme, prostřednictvím smyslového vnímaní, představit fenomény nejstarší chráněné krajinné oblasti České republiky a zároveň probudit úctu k přírodě tohoto jedinečného území.“

Domy přírody nyní vznikají po celé republice jako jakási naučná a informační střediska chráněných krajinných oblastí. Nejbližší budují pro Lužické hory v Horní Světlé. Soudě podle toho českorajského jde o příjemné zpestření výletu s dětmi, mě spíše než expozice zaujal krámek s regionálními výrobky. V poznámkách ke keši bylo chválené kafe, tak jsem si ho dal, plus přibalil medovinu a životabudič.  

V neděli ještě chystám jednu zajímavou akci ... ale o té až příští týden.

Nahoru

Komentáře

Re: 10/2017

Zápis z jednání zastupitelstva po 3 týdnech od jednání 15.2.2017 je stále v nedohlednu. To už stačily vykvést bledule v Pekle.
Starostka města Romana Žatecká se chlubí novým systémem elektronizace na MěÚ, jeho rychlostí a efektivností, ale stále se zřejmě potýká s důsledky vládnutí minulého zastupitelsva v čele s bývalou starostkou Moudrou.

Nahoru

Re: 10/2017

Také jsem zvažoval, že by se nic nestalo, pokud by byl pořízen samostatně zápis z první části přerušeného jednání zastupitelstva (tedy z 15.2:2017) a samostatně z jeho druhé části - pokračování dne 2.3.2017. Bylo rozhodnuto jinak. Jen připomenu, že zveřejňovat zápis ze zastupitelstva na internetu není povinnost, ale určitě správný, a v České Lípě dlouhodobě zažitý, postup.

Hezký den

Nahoru

Re: 10/2017

Myslím, že Česká Lípa je jednička. Co se týká chlubení....ale jedno přísloví praví, samochvála smrdí. Ukázkou lajdáckovsky odvedené práce je podchod na hlavním nádraží. Stál nás pouze 1,200 , dostavba vzhledem k nepřipravenosti staveniště a nevyjasněným majetkovým vztahům v nedohlednu.Možná by stačilo jedno společné komuniké, místo sáhodlouhých cvičení obou stran, kdo za to může....

Nahoru

Re: 10/2017

Jak to říká paní starostka? Nekecáme ale makáme? Spíše se nyní nabízí to okřídlené, to ne my to oni, jak se stává zvykem. Za nic nikdo nemůže a vše se tak nějak hodí na bývalé vedení radnice. Však svádí se na předchůdce jen to co se nezvládlo a nepovedlo, úspěchy si samozřejmě zaslouží stávající vedení radnice. Korunku vždy všemu nasadí radní odněkud z Podlesí nebo jak se to tam jmenuje, bohužel to nevím je to až moc daleko od Lípy, Karel Tejnora. Vždy když je nějaký problém tak je to problém bývalého vedení a staré ODS. No Pane doktore ale nezlobte se na mou maličkost. Pokud vím tak ODS je stále jen jedna se stejným osazenstvem čehož jste důkazem. Vy osobně se na bývalé vedení můžete vymlouvat ze všech nejméně. Kolik let sedíte v ZM? Kolik let jste z toho radní? Ale nebojte nechám Vás nadechnout vím že jste jednu dobu vynechával kvůli souběhu mandátů.

Poučení do příštích voleb je však pro všechny jednoznačné. Lidé toho mají již dost a sebechvála smrdí již napříč celým městem. Bazén v centru města kde projede kolem zhruba 20000 aut denně také nikoho moc nebere. Arogance paní starostky, opilecký výraz paní místo starostky a ručně šitý oblek pana místo starosty prostě nikoho asi dostatečně nepřesvědčí o čistých záměrech. Nic neříkající usnesení se záměrem pomoci kraji s nemocnicí je jen prázdné gesto o které evidentně ani nikdo nestojí. Bude se stále zveřejňovat jen chvála a fotky na kterých to vedení "fakt sekne" ale to co by se zveřejnit mohlo ale není to povinné to se zveřejňovat nebude protože by se v tom mohl někdo rýpat.

Toto jen výpisek a výlev od občana města který v tomto městě pravdu žije a nemá zde jen trvalé bydliště u kamarádů a kamarádek. Předpokládám že se okamžitě stane terčem výlevů různých kamarádíčků radnice či ba naopak zůstane raději bez reakce jako většinou když se řízne do živého.

Každopádně všem přeji hezký den a hlavně na radnici ať jim to nekecá ale maká a hlavně transparentně :-)

Nahoru

Re: 10/2017

To je těžký, lidé "to" / venkovní bazén / chtějí. Anketa je všemocná. Stavba původně za 50 mil., nyní již za 80 , bez veřejného projednání, bez proměření imisí v místě . Bez ohledu na to, že bezprostředně vedle bazénu se buduje Wedrichova ulice , pro vnitřní okruh města. Tohle je možné opravdu jenom v České Lípě. Ale radnice opravdu transparentně maká.....výsledky jsou zřejmé. Nestačíme se divit.

Nahoru