12/2010

Verze pro tisk |

Velké změny v i-novinách. Co nevíte o pivu? Čankišou odjeli, ale míří k nám Radůza či Doowhenblade. Pořadatelé Jednoho světa v Novém Boru měli hodně šťastnou ruku.

i-noviny čekají největší změny za období jejich existence.  Co by se mělo postupně měnit?


1. Předělá se redakční systém – po devíti letech již potřebuje modernizaci.
2. Zmizí nefunkční či již dlouhá léta nepoužívané rubriky, objeví se nové, zpřehlední se ty, které se „drží“.
3. Rozšíří se sekce, v níž budete moci aktuálně sledovat, co se v České Lípě, Novém Boru a dalších obcích Českolipska děje zajímavého v kultuře či sportu. Neměla by vám tak uniknout žádná významná akce v regionu.
4. Do redakčního systému dostanou přístup i další lidé. Rozšíří se tak počet autorů, zvýší se počet článků, celé i-noviny tak nebudou závislé na jednom člověku.

A další informace příště. Budeme rádi, když do diskuse napíšete nějaké své náměty. Přechod bude určitě vyžadovat i velkou dávku trpělivosti.

Během týdne agentura ČTK vydala několik zpráv o diplomové práci Kateřiny Čechové z Technické univerzity v Liberci. Já ji původně nenaeditoval, ale schoval jsem si ji až do deníku. "Její práce se vymyká z běžných diplomek a přináší úplně nové poznatky, řekl pedagog Technické univerzity a autor oponentního posudku na diplomovou práci Alex Röhrich. "Studentka vysoce překročila požadavky kladené na magisterskou diplomovou práci, a to jak po stránce formální, tak obsahové," dodal. Studentka dostala mimo jiné cenu děkana.
Kateřina Čechová mimo jiné zjistila, že z 322 piv má 97 takzvané "přímé pojmenování" - například ležák nebo světlé pivo. Po městech nebo po městských částech se jmenuje 59 piv. Třetí nejčastější inspirací se staly historické rody nebo osobnosti. Jejich jména nese 40 piv. Více než polovina názvů piv se skládá pouze z jediného slova - například Radegast, Konrád, Kelt, Primátor nebo Zubr. Čechová však objevila i dvě piva se čtyřčlennými jmény - Jazzový ležák Kouřící králík a Kvasnicový ležák rytíře Lochoty. V jejím hledáčku se ocitlo 45 velkých, středních a malých pivovarů a 69 minipivovarů.
Názvům piv věnovala Čechová asi třetinu své práce a dvě třetiny vyčlenila pro reklamní slogany. Rozdělila je do pěti kategorií. První sloganová komunikační strategie se obrací na muže jako na skupinu se společným zájmem - tedy pivem. "Příkladem je slogan pivovaru Gambrinus 'Chuť fandit s přáteli'. Na kontrastu mezi mužským a ženským světem staví slogan pivovaru Litovel 'Muži touží, ženy žárlí'," podotkla Čechová.

Další slogany se obracejí k národní tradici a k symbolice - třeba Hostan, dobrý jako tenkrát. Hostan se stáčel ve Znojmě již ve středověku. Pivovar v Broumově láká na slogan Můj Domov. Naše pivo. Pořekadla a citáty reprezentuje slogan Všude dobře, s Klášterem nejlíp. "Básnický postup se uplatňuje ve sloganu Orosená odměna. Obě slova začínají na 'o', což se objevuje právě v poezii," dodala Čechová.

Do páté kategorie studentka zařadila podporu kladného sebehodnocení zákazníků nebo, jak jednodušeji říká, "pochlebování spotřebiteli". Viz Velké Březno, pivo znalců či Zubr, dej přednost kvalitě.

Práci jsem nečetl, tak ji těžko mohu hodnotit. Jen si vzpomínám, jak se naše diplomové práce na pedagogické fakultě týkaly například využití octomilek či plynového chromatografu ve školní biologické či chemické praxi. Určitě by bylo zajímavé sledovat další pedagogickou dráhu studentky Čechové. Aáá teď jsem si vzpomněl, co jsem to vlastně napsal já :o)).

V pátek jsem zamířil do Nového Boru na zahájení festivalu Jeden svět. Těšil jsem se především na koncert Čankišou, kteří před několika lety roztančili účastníky žízníkovského regéčka. Na první film (Auto*mat), kterému vystoupení předcházelo, dorazila asi stovka diváků. Čankišou odvedli standard, přestože jejich hudba se hodí snad do všech prostředí kromě sterilního kina. Zahráli většinu skladeb z posledního a hodně vydařeného alba Lé-la. Jako přídavek dali svůj zřejmě největší hit Jeba Ma Miluna.
V úvodních projevech zazněla především skutečnost, že novoborští pořadatelé měli šťastnou ruku a přivezli do svého kina nejúspěšnější snímky soutěžní části festivalu.

Víkend byl ve znamení projekcí veřejných, příští týden do kina zamíří školy z Nového Boru i okolí.

Nabízím několik videí:

Zahajovací projev místostarosty Nového Boru Stanislava Valdmana a představitelky nadace Člověk v tísni.

Krátký záznam z novoborského vystoupení Čankišou.

Trailer filmu, který novoborský festival zahajoval.

Přiznávám se, že já na Auto*mat neměl chuť. Z ekologicky laděných snímků mám depku. Zajel jsem si do Boru až v sobotu na sérii filmů o totalitních režimech v Asii. Zvládl jsem ale jen Nepřátele národa, dokument o novináři z Kambodži, který pátrá po vrazích dvou milionů lidí z dob Polpotovského režimu.

Co příští týden?
Já jsem se studenty v Německu na dalším díle projektu Lanterna Futuri, ale vás bych rád pozval do Nového Boru na DK Jirásek a jeho pojetí Čechova (v pondělí v divadle). V úterý se můžete v českolipské knihovně od Michala Krchňáka dozvědět více o biblických jménech. Ve stejný den vstupuje do kin na Českolipsku film Katka. Stále se rozebírá, co bude letos největším filmovým hitem, tohle je můj tajný tip. Však už jsem objednal jeho promítání pro většinu žáků a studentů naší školy. V rámci filmového klubu se bude promítat nejprve v Novém Boru. Ve středu vystoupí v České Lípě Radůza. V jaké je formě po mateřské pauze? Nejvíce mě mrzí, že v sobotu nestihnu Doowhenblade v klubu progres. Liberečtí vyznavači ska a jejich Kaktus mi uniknou kvůli plesu ZŠ Špičák, kam nemůžu nejít :o).

 

Nahoru