Zpráva pro čtenáře i-novin – replika na článek M.Bárty 46/2006

Archiv
Verze pro tisk |

Vážení čtenáři,


se zájmem jsem si pročetl hodnocení zastupitelů pana redaktora M. Bárty z 2. jednání ZM Města Č. Lípa. V podstatě hodnotí děje a osoby v nich, jak skutečně události proběhly, jsou to krátké, stručné poznámky. Novinářský styl však akcentuje některé záležitosti více, jiné méně. Novinář vycítí, co je mediálně atraktivní, a to zdůrazní, vždycky tomu tak u zpravodajů bylo.


Při poznámkách pana Bárty jsem si vzpomněl na určitou epizodu ze života zakladatele moderní fyziky Isaaca Newtona. Ten byl jmenován za své zásluhy (kromě vědecké činnosti byl také po určitou dobu šéfem státní mincovny) členem dolní komory britského parlamentu. Za léta, která tam strávil, neřekl ani slovo. Jednou však přece…. požádal sněmovního sluhu o otevření okna…..


V životopise se nepíše, zda mu někdo někdy jeho mlčenlivost vytkl. Britové jsou na něj spíše velmi hrdí. Tolik tedy s určitou humornou nadsázkou. Já se mu bohužel v jeho zastupitelské práci již nevyrovnám, protože jsem již pronesl dvě připomínky.


Jak tedy pracoval a uvažoval zastupitel s hodnocením 4? Prvá připomínka se týkala rozpočtu…. Šlo o navýšení určité částky v řádu desítek tisíc pro Městskou knihovnu na studii architekta pro renovaci knihovny. Přiznávám se, vždy budu lobovat za Městskou knihovnu.


Druhá připomínka byla obecná… týkala se zachování určitých fondů v sociální oblasti. Jde o to, že ve městě i v oblasti působí organizace nabízející sociální služby. Na svou činnost žádají peníze cestou grantů od Města. Musíme tedy mít nějaké peníze, abychom pro své občany (s handicapem zdravotním, sociálním) mohli tyto služby realizovat (= nakoupit). Připomínka byla vzata vedením města na vědomí. Ale asi byla zbytečná, protože Hana Moudrá má zkušenosti v sociální oblasti, úzce spolupracuje s ředitelkou Sociálních služeb Města Č. Lípy paní bakalářkou Evou Stehlíkovou, paní bakalářka je nyní radní, a tudíž má přímý vliv na vedení města, takže věc je jasná.


Po volbách, prakticky ihned, jsme byli postaveni před závažný úkol – rozpočet města. Naše město je firma (trochu alegorie) s obratem 600 milionů příjmů a výdajů. Rozpočet je vyrovnaný. Hlava inteligentní, která chce udělat své „promyšlené“ změny, musí tedy jasně sdělit, kde chce přidat a kde ubrat. Když jsem se materiálem probíral, bylo po nějaké době jasné, že při nedostatku zkušeností a náležitých ekonomických znalostí je těžké  tuhle záležitost nějak odpovědně řešit. Proto jsem tyto záležitosti nechal zkušenějším zastupitelům a spíše se spolehl na jednání v koalici a vysvětlování různé problematiky právě tam.


Na posledním jednání ZM (20.12.) nám věnovala ČLT, a.s., igelitovou tašku se suvenýry. Hlavně tam však byla výroční zpráva za rok 2005. Tohle mne trochu překvapilo, zpráva za rok 2005 až v prosinci 2006. No ale jsem přírodovědec, tamti zase ekonomové, asi vědí, co dělají, třeba to tak je v pořádku. Ve svém životě jsem pročetl už různou literaturu, takže jsem se pustil i do této zprávy. Formát A4, krásný křídový papír, hlavní zprávu jsem prostudoval, prohlédl si grafy s megajouly, rovněž jsem pročetl kladnou zprávu perfektní auditorské firmy Deloitte and Touche, prošel jsem zprávu předsedy dozorčí rady MUDr. Tejnory… všechno sedí. Teplo občané v bytech mají, nějaké velké poruchy se nestaly, ceny tepla zůstávají stejné. Přesto všechno jsem se nemohl zbavit pocitu, že nejsem schopen řádně pochopit tento velmi hezký a řádně upravený materiál.


Další rána přišla z Lidových novin, v pondělí 15.01.2007. Společnost Deloitte and Touche má zaplatit italské společnosti X.Y. 139 milionů dolarů jako urovnání sporu. A sakra, takže i oni něco zpackali. Po několika dnech komplexů méněcennosti jsem se přece jenom intelektuálně postavil (na nohy) a uvědomil si….že v našem SOS pro Českou Lípu máme pana ing. Petra Šimoníka (občan našeho města), který zastává funkci ředitele společnosti Termo, a.s,. v Děčíně, což je pro Děčín to samé, co je ČLT, a.s., pro Č. Lípu. Na danou oblast je tedy odborník. Pak už to šlo rychle…. Byla sjednána schůzka s vedením ČLT, a.s., za přítomnosti paní starostky, pana ing. Urbana (ředitel společnosti), hlavní ekonomky, ing. Šimoníka a mé osoby na den 17.01. 07 ve 13.00 hod. Byly diskutovány připomínky ing. Šimoníka ke zprávě, proběhla diskuze o doplnění zprávy v různých ukazatelích atd. Některé záležitosti byly zcela odborné (vedení tepla, zdroje tepla atd.), jiné politické a občanské, ( ČLT, a.s., je rodinné stříbro Města, je pod pozorným dohledem vedení města atd.).


Výsledek: zpráva možná byla poněkud úsporná, je možné ji příště obohatit o více ukazatelů, upravit některé záležitosti. Nemohu být více konkrétní, protože se jedná o vnitřní záležitosti ČLT, a.s. Zdálo se mi, že všichni byli s průběhem schůzky spokojeni, věci se probraly a vyjasnily. Má nálada se trochu  vylepšila, protože povinnost, kterou máme vůči občanům našeho města, jsme splnili. Tímto také děkuji ing. Šimoníkovi za čas, pozornost a snahu, které věnoval dané záležitosti. Byl jsem poněkud nespolečenský, zapomněl jsem totiž poděkovat za igelitku se suvenýry ČLT, a.s. Napravím hned co nejdříve.


Dal jsem si za úkol další věc, spíše maličkost, a radím, milí spoluobčané, dělejte to stejně, protože alespoň máte s určitou jistotou zaručeno, že to splníte. Jde o koberec do herny MŠ Arbesova. Děti tam zatím mají lino. Dobře se udržuje, ale je to studené. Pracujeme na tom s paní ředitelkou MŠ Černou,  i když zrovna nevím, zdali má z mé spoluúčasti radost.


Nyní se vrátím k tématu pana Bárty, hodnocení zastupitelů. Sdělím, jak vidím některé zastupitele v okrajové podmínce (jak říkají přírodovědci) dosavadních zkušeností. Tato podmínka je nutná, protože někdy - jak víme ze - života se věci vyvíjejí v průběhu času mezi lidmi k lepšímu a někdy bohužel k horšímu.


PaedDr. Ledvinková – působila v krajském zastupitelstvu, má zkušenosti, dokáže sdělit věci naplno, zná sociální oblast – pracuje v Sociální a Bytové komisi (SaB) druhé období, nyní je radní a práce jí hodně přibude.


JUDr.Bubeník, radní, těží ze svého přehledu, je hlavou soc.dem. skupiny, na koalici různé věci probírá.


Ing. Štrumfa je naším nestorem, je velice zdvořilý v osobním kontaktu a má velké politické zkušenosti, on je jistě v soc.dem. tím tmelem, v koalici věci různě připomínkuje.


Dynamiku dodává ing. Máška. Měl více připomínek v koalici i při jednání ZM, těží ze své ekonomické erudice. Myslím, že právě on se bude stále více uplatňovat v jednání ZM. Nyní pořádá dokonce seminář pro zastupitele.


A co doktoři?


MUDr. Popelka je platným členem koalice, ale má nevýhodu, protože je ze svého uskupení sám. Jak mu tak nakukuji přes rameno (sedí vedle mne), vidím, že má v materiálech četné poznámky, někdy mi dokonce pomáhal, protože mi úředníci něco nedodali anebo (což je také možné) jsem já si něco nevyzvedl. Zatím spíše neměl možnost se k něčemu vyjádřit, jednalo se odborné či technické věci v ZM.


MUDr. Tejnora má své senátorské, medicínské a další starosti. Nemohu tedy hodnotit.


Paní bakalářka Stehlíková se bude časem prosazovat více. Dobře znám její energii a pracovitost ze SaB. Je to jen otázka času.


Mgr. Lukášková – je pravou až dravou opoziční političkou, připravuje se, má návrhy. Někdy mi to ale připadá spíše na efekt. Kdyby si některé své návrhy předjednala,  jistě by mohly mít šanci na projití. Já sám prostě nejsem schopen v tu chvíli jasně pochopit, o co jde, takže se zdržím… a takhle to dělá většina zastupitelů, je to škoda. Ale dostala květiny a polibek od pana hejtmana Skokana… s kterým někdy bojuje. Uvidíme tedy, co se ještě stane.


Doktor Hudec je člověk velkého rozhledu, takového masarykovského postoje, má často připomínky k jednání a doplňky. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že by přece jenom při určité jiné formulaci či vyjádření společenského problému byly výsledky lepší. O opozici všeobecně platí, že má přece jenom horší informovanost, to je jasné, není ve vládě města. Ve velké míře záležitosti, o kterých opozice mluví (hlavně SZ a JUDr.Riedl), jsou koalicí řešeny, nic se nepodceňuje.


JUDr. Riedl je solitérní osobnost. Těží ze zkušenosti práce v ZM a z právnického vzdělání. Vím však… co právník, to jiný názor. Nemohu tedy brát veškerá jeho prohlášení 100% vážně.


Hejtman Skokan, platí o něm to samé co o MUDr. Tejnorovi. Má své hejtmanské starosti, to je zřejmé. Ale dovede se do jednání opřít. Na posledním ZM, při vystoupení občana Krále, energicky vyzval vedoucího dopravy pana Ondřeje.. .aby věnoval pozornost panu Královi…ten právě sděloval informaci o rozbitých chodnících atd. Pan Král je starší pán a jeho vystoupení bylo upřímné až dojemné.


Hana Moudrá se snaží věci řešit důsledně (a mít přehled o všem a stačit všechno) a rozhodně město nezadlužuje. V komunikaci o různých záležitostech s ní není problém. Je pravda, že v komunikaci mezi ní a Mgr.Lukáškovou to občas zajiskří. Ale to je místní kolorit.


Jan Stejskal jedná korektně, věci probírá detailně. Není problém.


Oldřich Panc má velké zkušenosti, je schopen studovat materiály ZM do detailu a najít tam i drobné chyby. Jeho návrhy bývají akceptovány.


Tomáš Vlček se snaží a pracuje tvrdě, domů chodil z práce po 21.00 hod. večer. Snad se to nyní zlepšilo. Musel absorbovat obrovské množství nových informací.


Ostatní kolegy se již neodvažuji nějak hodnotit, spíše jsem vycházel z toho, že některé z nich znám nějakou dobu a mám s nimi nějakou zkušenost. Stále jsme na začátku našeho pracovního období. Já sám držím palec vedení města v řešení problému optimalizace městské dopravy. Spolupracuji nyní s oddělením rozvoje a investic MÚ (architekt Lavrík), aby byla vypsána podrobná a jasná zpráva o stavu koupaliště v Dubici a dalších možnostech. Zpráva vyjde v MN, zřejmě v únoru. Pak uvidíme, co dál. Snažil jsem se tedy podle svých schopností, vážení spoluobčané, podat určitou zprávu ze ZM. Trochu v reality show, trochu s nadhledem, trochu s humorem. Jsme jenom běžní lidé, vážení spoluobčané, a někdy když to jednání trvá dlouho, tak je to strašné… a ta hrozná káva.


Takže abychom se vzpamatovali… choďte jako občan pan Král, sdělujte přímo na ZM… a hned to bude živější a můžeme hned řešit věci lépe.


Srdečně zdraví Váš zastupitel za SOS pro Č. Lípu MUDr. L.Záruba

Nahoru