Zeleně ubývá, lidé dýchají více prachu

Archiv
Verze pro tisk |

A to ještě nutno dodat, že měření se týká pouze částic velikosti 10 mikrogramů, zatímco množství dvouapůlmikrogramových, které se nejnověji ukazují jako pro naše zdraví ještě mnohem nebezpečnější, zatím neměří nikdo. Můžeme se tedy pouze dohadovat, kolik jich nadýcháme. Stoupají množství alergií, astmatu a dalších nemocí dýchacích cest, zejména u dětí. Rostou i množství úmrtí, na nichž se znečištěné ovzduší přinejmenším podílí. Typické je to třeba pro sousední Ústecko.


Zhruba dva roky má Česká Lípa zpracovány dva oficiální místní programy ke snižování emisí a zlepšování ovzduší. Kromě jiných opatření zpracovatelé doporučili omezovat prašnost a emise cílenou výsadbou zeleně a ochranou té stávající. Bohužel, ve skutečnosti zeleně stále ubývá. Jen na pozemcích města bylo loni vykáceno kolem 140 stromů, dalších minimálně 100 na pozemcích jiných vlastníků, asi 60 jich padlo následkem nedávné vichřice. Řada dalších žádostí o kácení byla podána. Kolik stromů bylo vykáceno ilegálně, bez povolení, kolik jich uschnulo následkem necitlivého ořezu se lze jen dohadovat. Osobně vím o dvou případech, které v poslední době řešil či řeší odbor životního prostředí. Ale stoprocentně jich bude mnohem více . Kde není žalobce…


Nejhorší je úbytek zeleně v centru města, kde je samozřejmě ovzduší nejvíce postiženo, kde je hustá zástavba a velké betonové a asfaltové plochy, kde třeba prach nemá co zachytit. V posledních několika létech padly stromy na Škroupově náměstí, v Moskevské ulici, v Mariánské, v okolí Sokolské, Klášterní, Havlíčkovy, Paní Zdislavy. Pokácen bude mohutný topol černý v dolní části Českokamenické, kvůli jehož zachování se před pár roky měnil projekt plánované křižovatky, tamtéž řada mladých javorů mléčí. Veřejnost mohla loni v tisku zaznamenat boj o záchranu dvou mladých jedliček na Slovance. Bohužel, přestože řada lidí byla proti tomu, byly nakonec před Vánoci pokáceny.


Pravda, nemálo se i sází. Přesto mnohem méně, než je vykáceno. Navíc ani všechny nově zasazené stromky s jedním, dvěma lístky nenahradí jediný mohutný pokácený strom, který zachytí ročně i tuny prachu. Ten pak při nejbližším dešti steče do země a naše plíce již neohrozí. Než tyhle sazeničky za desítky let vyrostou, nezbývá než stávající zeleň chránit jako oko v hlavě a kácet jen případech skutečně nejnezbytnějších. Rozhodně méně než dosud. A sázet, sázet, sázet.


Každý, kdo jen trochu může, a všude, kde je to jen trochu možné, kde to nebude působit problémy, až stromek povyroste. Světová veřejnost si již uvědomila, že sázením stromů můžeme také alespoň trochu zmírnit důsledky nastávajících změn klimatu. A 7.února se i Česká republika společným tiskovým prohlášením ministerstev školství a životního prostředí připojila k akci OSN „Miliarda stromů pro planetu Zemi“. Každý se k ní může nějak připojit Školy, podnikatelé, občanská sdružení, obce, majitelé pozemků, jednotlivci.


A kdo opravdu nemá možnost se sázením a ochranou zeleně pomoci přímo, může na ni alespoň finančně přispět. Jde to snadno a rychle, esemeskou ve tvaru DMS STROM odeslanou na číslo 87777.

Nahoru