Ze Svoru přes Klíč do Nového Boru

Archiv
Verze pro tisk |

Na nádraží ve Svoru přejdete koleje, a to nikoliv k nádražní budově, ale na druhou stranu, kde vás cesta po pár metrech zavede na asfaltovou silničku, po které se dostanete dolů k potoku Svor, a proti jeho proudu budete pokračovat po silnici do kopce. Zde ještě v obci je červeně značená turistická cesta, která vás provede obcí a lesem až na vrchol hory Klíč do nadmořské výšky 759,4 m. V tomo ročním období počítejte s ledem na cestě, a proto vhodná obuv je víc než doporučená. I pochodové hole zde získávají na významu.



Z vrcholu máme nejen Svor, ale i Nový Bor jako na dlani. Samozřejmě se nedají přehlédnout sousední vrcholy a známé orientační body v krajině jako na severu Jedlová, Tolštejn nebo na východě Ještěd, na jihu Říp a trohu víc na západ Milešovka. Při jasném počasí můžeme vidět Sněžku, jak se krčí za Černou horou nebo na jiho-jihovýchodě bíle svítící pražská panelová sídliště Prosek, Petřiny a pomocí dalekohledu se dá rozeznat i poslední část televizního vysílače na pražském Žižkově.







Stojí za to se za pěkného, a doporučuji i teplého, večera zdržet až do setmění. Budete se zájmem sledovat, jak ohromný kus zabírají na jižním obzoru světla Prahy a jak je vlastně veliká. Ani světelné znečištění Českou Lípou, Mladou Boleslaví, Libercem, Chomutovem nebo Ústím nad Labem se nedá přehlédnout. Z vrcholu Klíče nesestoupíme po červené až doů pod vrchol, ale jen k rozcestníku, odkud pokračujeme ke Kamzičí studánce. Cestou se nám odkrývá pohled na západní strmý svah Klíče s jasně patrnými konci čedičových sloupů.



U Kamzičí studánky ti, co jsou unaveni a nebo pospíchají, pokračují po červené tři kilometry na autobusové nebo vlakové nádraží v Novém Boru. Pro ostaní doporučuji pětikilomertovou trasu. Ta začíná modře značenou cestou dva kilometry dlouhou  k rozcestníku na Půlnoční stráni, od kterého budete pokračovat po zelené do Nového Boru. Na zeleně značené cestě se vám otevřou nezvyklé pohledy na Klíč, ale i na Strážný vrch 491,6 m vysoký a nebo na Ortel s jeho výškou 553,9 metry nad mořem. Po zelené dojdete do Nového Boru.



Máte-li zájem o historii, můžete zde navštívit Lesní hřbitov, kde se nachází i památník popravených z Rumburské vzpoury. Byli popraveni jen pár měsíců před vyhlášením samostatného Československa a odtržení od Rakouska- Uherska. Zanedbané a zvandalizované popraviště je jen pár desítek metrů za hřbitovním plotem. Jen dva kilometry vás dělí od autobusového nebo vlakového nádraží, která jsou jen dvě stě metrů od sebe.


Novoroční výlet se nám vydařil a byli jsme rádi, že jsme se nedali odradit českolipským deštivým a mlžným počasím. Klíč nás odměnil sluncem a teplem.


 Trasu výletu naleznete v mapě Českých turistů 14 v měřítku 1 : 50 000.

Nahoru