Žádný mrtvý a i méně těžce zraněných

Verze pro tisk |

Od 1. ledna do 28. února letošního roku evidují policisté na Českolipsku celkem 127 dopravních nehod, což je o 64 nehod méně než v roce 2009.

Snížení počtu dopravních nehod je dáno změnou jejich vykazování, nicméně objektivně lze posoudit následky těchto nehod, které jsou v roce letošním mnohem příznivější. V letošním roce zatím při dopravní nehodě nezemřel žádný člověk, přičemž v roce loňském policisté evidovali za stejné období již tři úmrtí. Těžce se zranily 3 osoby ( v roce 2009 jich bylo 9) a 31 osob utrpělo letos zranění lehčí, což je o 15 méně než v roce 2009. Policisté budou i nadále pracovat na tom, aby tento trend zmírňování následků dopravních nehod pokračoval. Chtějí toho dosáhnout důslednými silničnímu kontrolami.

Dopravní policisté se v letošním roce mimo jiné více zaměřují na problematiku telefonování za volantem. Policisté v letošním roce přistihli s mobilním telefonem v ruce již 74 řidičů. Šedesát čtyři z nich zaplatilo blokově na místě pokutu 1000 korun, což je maximální možná sazba. Dalších 10 řidičů policisté oznámili do správního řízení.

 Policisté také letos postihli 134 řidičů za nepřipoutání se bezpečnostním pásem za jízdy, což je další nebezpečný nešvar, na který se budou při svých kontrolách zaměřovat. Čtyři ze 127 nehod zavinili řidiči pod vlivem alkoholu v 63 případech se nehoda stala vlivem nesprávného způsobu jízdy.

Dopravní policisté v letošním roce uložili 4 kauce řidičům - cizincům, kteří se na území Českolipska dopustili závažného dopravního přestupku, za který ve správním řízení hrozí vysoká pokuta. Kauci od nich vybrali pro případ, že by se správnímu řízení v České republice chtěli vyhnout. V jednom případě se jednalo o řidiče osobního vozidla, který měl v dechu 0,5 promile alkoholu a v dalších třech případech se pak jednalo o řidiče nákladních vozidel, kteří nedodrželi povinné bezpečnostní přestávky. Vybrané kauce se pohybovali v rozmezí od 10  000 do 20 000 korun.

Nahoru