Výstava „ Staré mapy v novém kabátě“

Archiv
Verze pro tisk |

Mezi nejohroženější knihy patřil  patřil i velký atlas bitev sedmileté války z roku 1790. Společně se vzácnými atlasy ho zrestauroval díky podpoře Ministerstva kultury ČR (Knihovna 21. století – Ochrana knihovního fondu před nepříznivými vlivy prostředí) a Libereckého kraje v roce 2005 pan Ladislav Faigl z Kostomlat pod Milešovkou.


VMG v České Lípě vystavuje poprvé  vzácné  zrestaurované mapy a atlasy , např.  Atlas Universel par M. Robert Geographe Ordinaite du Roy, par M. Robert de Vaugondy son fils Geographie ord. du Roy… 1757. Tento atlas je tištěn na „grand papier“  a je důstojným reprezentantem špičky francouzské kartografie poloviny 18. století , dále  pak Deutscher Atlas (1795) von Johann Jos. von Reilly  a  unikátní mapu  Allgemeine Charte des Kaiserthums Oesterreich, Wien 1815.
Tuto mapu tvoří 9 samostatných listů, mědirytin v ozdobných rámech o rozměrech cca 40 x 50 cm na kterých jsou podrobně zmapovány země rakouského císařství z doby těsně před Vídeňským kongresem (1816).


Mapy a atlasy se uchovávaly a sbíraly stovky let. Shromažďovaly je zvlášť lidé se zájmem o historii, umění a dobrodružství, protože  toto všechno lze ve starých mapách nalézt. Mapy obdivovali a milovali panovníci, politikové, vědci, obchodníci i vojenští odborníci, zkrátka mapy měl rád každý, kdo v nich uměl číst a měl smysl pro umění.


Přijďte se i Vy  potěšit pohledem na staré  mapy a posoudit, jak je naši předkové kreslili, ryli, tiskli, vybarvovali  a svázali jako svědectví o tehdy známém světě.


Výstava potrvá od 20.9. do 19. 11. 2007<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Nahoru