Vše pro širokou veřejnost

Archiv
Verze pro tisk |

Tato situace se opakuje již několik let, stále dokola. Projdeme-li se městským parkem, zjistíme, že torzo letního kina stále stojí, altánek je ještě více zdevastován. O nepořádku v jeho okolí nemluvě. Zřejmě se čeká, až ho vandalové zničí úplně. Bývalé zahradnictví i nadále hyzdí městský park a poskytuje neutěšený pohled obyvatelům bydlícím v sousedství. Mohl by zde vzniknout krásný kout pro děti. Město ho však prodává.


Městské koupaliště bylo opět provozuschopné pouze týden, přestože byly v rozpočtu 2 miliony na kanalizaci v Dubici, aby septiky neznečišťovaly vodu koupaliště. V květnu 2004 jsem se na MěÚ dozvěděla, že chybějí peníze.


Na dostavbu tenisové haly zřejmě byly, přestože se v rozpočtu s touto stavbou nepočítalo. Starosta města Petr Skokan prohlašuje, že město bude těžit z cestovního ruchu. Ano, souhlasím. Město by mohlo profitovat z cestovního ruchu, obzvlášť až bude zbudována cyklostezka Varhany, kdy se Česká Lípa stane spojnicí cyklostezek Varhany a Hradčany.


Podmínkou pro to, aby Česká Lípa turisty lákala a zdrželi se zde několik dní, je upravená historická část města, fungující koupaliště, dobré podmínky pro bezpečnost cyklistů (pruhy, stojany pro kola v centru města), kvalitní cyklostezky. Prostě to, co je v zemích, které z cestovního ruchu těží, zcela běžné (např. Rakousko). V zimním období mohou cyklostezku Varhany využívat běžkaři. Bohužel z hospodaření v posledních pěti letech je vidět, že zájmy občanů se neshodují s představami zastupitelů.


Uvádím zde několik příkladů:


Stavba divadla


Občané vybrali místo vedle spořitelny. Stavba by měla prostor, vynikla by, staví zde městská doprava. Zastupitelé zvolili Sokolskou ulici, kde je pro takovou stavbu místa málo.Vhodnější by bylo zachování původní zástavby, na to však nejsou peníze. Nezastavěný prostor bude hyzdit střed města nejméně deset let.


Supermarket Kaufland


Obyvatelé se stavbou v této lokalitě nesouhlasili, patří na okraj města. Prostor měl sloužit pro rozšíření sportovního areálu.


Supermarket Lidl 


Místo pro slibovaný parčík, přes protesty občanů byly pokáceny vzrostlé stromy.


Pruhy pro cyklisty


Každý rok pouze sliby. Velký nepoměr mezi vydanými finančními prostředky pro motoristy a cyklisty.


Stavba tenisové haly


Přes nesouhlas obyvatel a členů tenisového klubu byla stavba realizována. Tato investice neúnosně zatížila městský rozpočet a je důkazem hospodaření stylu z cizího krev neteče.


Stavba domova důchodců


Vybrané místo stavby proti hřbitovu je vrcholem cynismu. Na zasedání zastupitelstva dne 22. 12. 2004 bývalý starosta pan Pokorný vystoupil v diskusi, aby opět poukázal na nevhodnost vybraného místa stavby. Tímto bych chtěla podpořit pana Pokorného a se vším, co na zastupitelstvu řekl, vyslovit souhlas.


V průběhu prosince jsme se mohli v tisku seznámit mimo jiné s návrhy na stavbu rozhledny a nového mostu přes řeku. Obě stavby jsou výhodné pouze pro stavební firmy. Stavba rozhledny je pro město nepotřebný přepych, zvláště v případě, když zde již jedna rozhledna stojí a již dávno se měla využívat.


Stavba nového mostu přes řeku z důvodu nutnosti opravy stávajícího je nesmyslná. Zničí se zbytečně tolik potřebná zeleň v centru města. Starý most lze opravit i bez stavby nového. Obyvatelé v době stavby budou více využívat MHD a jezdit na kolech, pokud se vytvoří vhodné podmínky (pruhy pro cyklisty, hustší provoz MHD). Ostatní důvody jsou též pouze účelové.


Ve výčtu zbytečných a nevhodných investic bych mohla ještě dlouho pokračovat. Důkazem toho je pětadvacetiprocentní účast při volbách. Tento úkaz však pana starostu neznepokojuje. Myslím, že by své působení na místě starosty města měl ukončit co nejdříve a věnovat se pouze nové funkci hejtmana, pokud možno zodpovědněji.

Nahoru