Viadukt nad Karbou

Archiv
Verze pro tisk |

A právě sem zamíříme za technickou památkou, která je jen tak mimochodem začleněna bez rušivého efektu do zdejší krajiny. Cílem je železniční viadukt, který byl postaven v roce 1898 na základě tlaku vlastivědného spolku Excursions-Club a majitele pozemků hraběte Kinského. Ti protestovali proti narušení přírodní rezervace Peklo stavbou železniční tratě. Železniční viadukt překlenul údolí právě nad osadou Karba a umožnil tak otevření tratě v prosinci 1898. Monumentálně klenuté kamenné oblouky až do výšky dvacet čtyři metrů nad Robečským potokem jsou doplněny dvěma ocelovými mostovkami se spodní konstrukcí. Most je dohromady dvě stě devět metrů dlouhý a nese na svém vrchu jednokolejový svršek.







Do osady Karba přijdete po žluté od nádraží Zahrádky a nebo po červené z Dubice v České Lípě podél Robečského potoka údolím Peklo, kde v současné době kvetou bledule, sasanky, petrklíče a další jarní květena. Mezi roubenými domy na hlavní cestě v osadě Karba naproti kapličce je turistický rozcestník, který nám říká, že do České Lípy je 7 km, do Dubice 5 km a do Pekla 1 km. O námi hledané technické památce ani zmínka. K té se dostanete po neznačené cestě, uličkou mezi domy, skoro naproti rozcestníku. Cestu lemují dřevěné ploty z jedné strany okolo zahrádky a z druhé podél dvorku pod skalním převisem. Z dřevěného mostku směrem proti proudu Robečského potoka již můžete spatřit cíl vašeho výletu. K tomu se z tohoto místa dostanete po lesní cestě. Ta začíná v pravo po pár desítkách metrů za lávkou. Cesta vás přivede pod střední část viaduktu, který je zde zakotven do pískovcového ostrohu, jenž vám umožní výstup nad úroveň drážního tělesa bez nutnosti vstupu na trať nebo samotný železniční viadukt.







Skalní výstupek vám poskytne přímo kýčovitý pohled na konstrukci mostu a údolí pod ním. Mapu Edice klubu Českých turistů číslo 11 nebo 15 nepotřebujete. Cesta je dobře značená, a pokud nebudete vstupovat na trať, mostovku a nebo okraje pískovcových skal, i bezpečná.

Nahoru