Světová mezzosopranistka na prknech Jiráskova divadla

Archiv
Verze pro tisk |

Měla jsem tu možnost shlédnou jedinečné vystoupení mezzosopranistky Dagmar Peckové a i v malém městě a českolipském divadle zažít neopakovatelný kulturní večer.


V úvodním slovu se přeplněný sál Jiráskova divadla dověděl, že pěvkyně věnuje vystoupení českému hudebnímu skladateli Petru Ebenovi, který nedávno zesnul. V první části koncertu zazněly písně Johanna Brahmse v doprovodu klavíru i violy. Poté byly uvedeny v doprovodu violy písně Petra Ebena, například Rozchod, Stesk, Když mrtví se setkáme a jiné. Nakonec první části sólově vystoupil Jiří Žigmund se svou violou a skladbou české skladatelky Sylvie Bodorové.


Přestávku zpříjemnila nabídka vína zajištěná Klášterní restaurací.



Druhou část koncertu zahájilo šest písní pro zpěv a klavír od francouzského skladatele Josepha Canteloubeho. Poté dostal prostor klavírista Vojtěch Spurný a zahrál skladby Klementa Slavického. Oficiální závěrečná část byla věnována interpretaci písní Klementa Slavického za doprovodu klavíru, například cyklu písní inspirovaných moravským folklorem Ej, srdénko moje.


Dagmar Pecková, Vojtěch Spurný i Jiří Žigmund sklidili od diváků za své vystoupení ohromný aplaus. Krásný hudební zážitek prodloužili dvěma přídavky.


Jako diváka - ženu mě nadchla květinová výzdoba na pódiu. Jediným zklamáním večera pro mě byl fakt, že světová hudební interpretka nenabídla českolipským diváků víc než jedny šaty ze své koncertní garderoby.

Nahoru