Tomáš Ladra: Chci hrát pravidelně první ligu

Verze pro tisk |

Na německém serveru Transfermarkt zabývajícím se cenami fotbalistů nalezneme v současnosti pravděpodobně jen jediného hráče pocházejícího z České Lípy. Cenu Tomáše Ladry (19) z FK Mladá Boleslav server odhaduje na 150 000 euro. V různých věkových kategoriích odehrál fanoušek Cristiana Ronalda za českou reprezentaci tři desítky zápasů. Brankou v poslední minutě například rozhodl zápas devatenáctiletých lvíčat v Turecku. Mimochodem šlo o jeho druhý gól v zápase, který tak nakonec skončil výhrou 3:2.

Motto: Žij svůj život naplno, nikdy nevíš, jaký den je tvůj poslední.

Jak dlouho se fotbalu věnuješ?

Fotbal hraju od pěti let, přivedl mě k němu táta, který hrával fotbal za Českou Lípu, se kterou postoupil z divize až do druhé ligy. Hrával na pozici krajního obránce nebo stopera. Já však hraju už od malička buď podhrotového útočníka nebo klasického hrota.

Fotbal v České Lípě není v posledních letech na nijak vysoké úrovni. Kde tedy hraješ?

Od čtrnácti let jsem hráčem Mladé Boleslavi, ale nyní sbírám zkušenosti v Pardubicích v 2. nejvyšší mužské lize, kde jsem na hostovaní. V co nejbližší době bych se chtěl ale stát stálým členem A mužstva v Mladé Boleslavi a pravidelně hrát první ligu.

Jak přestup do Boleslavi probíhal? 

Ve dvanácti letech si mě vybrala Slavia Praha, kde jsem hostoval dva roky, ale nestíhal jsem tam jezdit, tak po mě „sáhla“ Boleslav, kde jsem byl nejprve na půlročním hostování, které se změnilo v přestup.

Mohl bys srovnat tréninkové podmínky mezi prvoligovým klubem a Českou Lípou?

V Mladé Boleslavi jsou podmínky na vysoké úrovni, ale podmínky a zázemí pro fotbal v České Lípě jsou také na dobré úrovni.

Jaké jsou tvé největší dosavadní úspěchy?

Jsem mistr Juniorské ligy. Za úspěch považuji také to, že jsem byl stálý člen reprezentace U17 a nyní jsem v U20.

Tradiční otázka, na konkurenci. Některé ročníky bývají konkurenčně slabší. Jaký máš názor na svůj ročník?

Myslím, že fotbalový ročník 97 je v České republice na vysoké úrovni.

Dostat se do fotbalové reprezentace není jen tak, přece jen je to pořád nejpopulárnější sport v Česku. Je těžké se v týmu udržet, nebo už sis vybudoval nějakou pozici?

Je to velmi těžké, já měl to štěstí, že si mě všiml trenér U17 pan Malura, a od té doby jsem byl pravidelně zván na repre srazy U17, U18, U19. Letošní přechod do U20 je o to těžší, že jsou spojené dva ročníky 96 a 97 a máme nového trenéra pana Svědíka. Zatím jsme měli tři srazy a ani na jednom jsem nechyběl, ale musím makat pořád na 100 procent, konkurence je veliká. Na mém postu jsou pro mě konkurenty konkrétně Roman Macek z Juventusu Turín a Matěj Půlkrab ze Sparty.

Studuješ? Jak stíháš spojit studium se sportem na vysoké úrovni?

Studuji poslední ročník na Euroškole v České Lípě a nebýt vstřícného přístupu ze strany školy, studium bych zvládal jen velmi těžko. Mám pět až šest tréninků týdně, k tomu vždy jednou týdně zápas. V Pardubicích škola se stejným zaměřením není, takže od úterý do soboty jsem v Pardubicích, kde se naplno věnuju fotbalu.

Sleduješ fotbal v televizi?

Zahraniční ligy sleduju pravidelně a občas se kouknu i na českou ligu.

Jak vidíš současný stav českého fotbalu? Já si třeba vzpomínám na Nedvěda, Poborského a další, kteří patřili k hvězdám nejlepších fotbalových lig. Napadá tě nějaká příčina, proč nikoho takového momentálně nemáme?

Řekl bych, že to je jenom otázka času. Myslím si, že vyrůstá nová generace výborných fotbalistů, třeba současná U21 v čele s Vencou Černým nebo Patrikem Schickem.
 

alt
alt
Nahoru