Svátek cyklistiky v České Lípě

Verze pro tisk |

Rekordní účastí 113 cyklistů se v letošním roce může pochlubit další ročník tradiční Jarní časovky, kterou v České Lípě pořádal místní Sportovní klub MS AUTO. Závod přilákal nejlepší amatérské cyklisty z Libereckého, Ústeckého, Středočeského kraje a Prahy. Závod se uskutečnil za podpory města Česká Lípa a Jizerských pekáren.

Celý sportovní program otevřely dvěma závody kategorie dětí. Nejprve si na 300 metrů dlouhé trati zazávodily děti do 7 let. Souboj různých typů kol a odrážedel ovládl suverénně Dominik Makovec, který do cíle přijel s širokým úsměvem, stejně jako ostatní závodníci v pořadí, z nichž někteří občas potřebovali drobnou rodičovskou výpomoc a doprovod.

Po nich se srovnalo na startovní čáru osm dětí ve věku od 8 do 10 let. Čekala na ně zhruba kilometr a půl dlouhá trať s otočkou. Právě prudká zatáčka na otočce zhatila vítězné ambice talentované Míše Makovcové, která se na závody pečlivě připravovala. Bolest odřeného kolena po pádu snad utišila plná taška sladkostí a dárečků, které čekaly na všechny děti při vyhlášení výsledků. S velkým náskokem zvítězila Eliška Reicheltová před Štěpánkou Holcovou. Po nich pak dojížděli další, někteří i s rukama nad hlavou v radostném gestu.

Štáb místních pořadatelů připravil pro hlavní kategorie časovku jednotlivců o délce 18,5 km, na trase Česká Lípa – Zákupy – Božíkov – Srní a cíl na Ramši. Podmínky byly složité, vál velmi silný vítr, který sice účastníkům pomohl do Zákup, ale po zbytek trati to byla na větru těžká dřina a prověrka morálních schopností každého jezdce.
Startovní pole tvořily obvyklé kategorie pro příchozí a nově pak i kategorie seriálu Severočeské amatérské ligy, se kterou byla navázána v letošním roce spolupráce, s cílem zkvalitnit a obohatit program závodů jak v seriálu SAL, tak i v Českolipském silničním poháru. Díky tomu se podařilo na start dostat plno skvělých cyklistů i závodníků, kteří tvoří tu krásnou pestrobarevnou entitu, pro kterou je silniční kolo vášní a láskou na celý život. 

Z individuálních výkonů je zapotřebí vyzdvihnout trojici Jakub Nechanický (SSC Železný Brod), Michal Rydval (CK Vinohradské šlapky) a Petr Čapek (Sweep cycling). Tito závodníci trasu ve složitých podmínkách doslova prolétli a čas absolutního vítěze Jakuba Nechanického 0:23:39 je úžasný. Sympatický borec v modrých barvách je častým hostem na Českolipsku a je vždy vítán nejen pro výkonnost, která jej vynesla i do reprezentačního trikotu ČR, ale i pro skromné a gentlemanské vystupování. Možná až s odstupem času zhodnotíme, zda u nás startovala příští hvězda české cyklistiky. Věkem teprve kadet Jan Kašpar (16 let) s omezenými mládežnickými převody, totiž dosáhl na trati celkově patnáctého času a nechal za sebou naprostou většinu dospělých. Tento borec z tradičního klubu CK Slavoj Terezín roste jednoznačně pro velkou cyklistiku.

Pro příznivce domácího týmu MS AUTO je dobrou zprávou, že se jeho jezdci ukázali v dobrém světle. Růžky vystrčili opět mládežníci a dařilo se i dospělým. Skvělou formu má zejména Rudolf Reichelt a zmínit musíme i obří, takřka šestiminutové zlepšení času oproti loňsku, které předvedl Matěj Baláž (15 let).

Již zanedlouho uspořádá Sportovní klub MS AUTO další ročník oblíbené časovky do vrchu Českolipské Kozly na trase z Dubice přes Kozly na Taneček. Informace budou včas zveřejněny.

Výsledky Jarní časovky dle kategorií:

Kat. 19-29 let: 1. J. Nechanický (SSC Železný Brod), 2. J. Hradecký (KCL Kooperativa Liberec), 3. J. Šlégl (LAWI Granfondo), 6. M. Munzar (MS AUTO)

Kat. 30-39 let: 1. R. Šuvada (Viessmann), 2. J. Slavíček (Forbidden), 3. P. Veselý (MS AUTO)

Kat. 40-49 let: 1. M. Rydval (CK Vinohradské šlapky), 2. M. Šlégl (LAWI Granfondo), 3. R. Reichelt, 7. J. Semerád, 10. P. Nováček (všichni MS AUTO)

Kat. 50-59 let: 1. M. Würz (KCL Kooperativa Lbc), 2. J. Holas (Cyklopoint Jičín), 3. P. Lauda (Všetaty)

Kat. 60 let a více: 1. F. Charvát, 2. J. Strnad (oba KCL Kooperativa Lbc), 3. M. Hanus (MS AUTO)

Kadeti: 1. J. Kašpar (CK Slavoj Terezín), 2. J. Miklovič (Litvínov), 3. M. Baláž, 4. D. Nováček (oba MS AUTO)

Ženy: 1. J. Dubnová, 2. K. Pultarová (obě KCL Kooperativa Lbc)

Dívky: 1. A. Kopecká (PKČL bike team)

Starší žáci: 1. M. Čepek (CK Slavoj Terezín), 2. A. Janda, 3. D. Anderle (oba MS AUTO)

Děti 8-10 let: 1. E. Reicheltová, 2. Š. Holcová (obě MS AUTO), 3. A. Czervoniak (AVZO Raná), 4. J. Vávra, 5. A. Rak, 6. L. Křenčilová, 7. K. Křenčilová, 8. M. Makovcová (všichni MS AUTO)

Děti do 7 let: 1. D. Makovec (MS AUTO), 2. K. Holík (Č. Lípa), 3. J. Nádvorník (Děčín), 4. P. Roženský (MS AUTO)

SAL 19-29 let: 1. M. Schuran, 2. M. Med (oba Velosport Bílina), 3. D. Tesař (CK Floratex Chomutov)

SAL 30-39 let: 1. M. Greguš (Sweep sport), 2. P. Šíp (SKP Most), 3. J. Dvořák (Hnízdil Factory team)

SAL 40-49 let: 1. P. Čapek, 2. J. Hruška (oba Sweep cycling), 3. R. Krupka (SKP Most)

SAL 50-59 let: 1. P. Jerman (Koloshop), 2. M. Polan (SKP Most), 3. K. Krejčí (Sweep sport)

SAL 60-69 let: 1. O. Huja (Sweep sport), 2. V. Kopta (TJ DNT Chomutov), 3. V. Lebeda (Sweep cycling)

SAL nad 70 let: 1. J. Straka (TJ DNT Chomutov), 2. F. Gýra (Moto-kolo Litvínov), 3. F. Fiřt (AVZO Raná)

SAL ženy: 1. V. Tichá (Sweep cycling)

SAL do 18 let: 1. D. Ondráček (SKP Most) 

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru