Jarní Sosnění - závody historických automobilů

Verze pro tisk |

Na autodromu v Sosnové proběhnou 5. 5. 2012 (od 8:30 do 17:00) závody veteránů a formule F3. Vstup na autodrom a do prostoru depa je ZDARMA.

Během roku není moc příležitostí vidět na uzavřeném okruhu historické automobily, ať sportovní nebo závodní. Proto přišli členové Czech Classic Car Clubu před pěti lety s nápadem uspořádat pro majitele těchto automobilů závody, respektive jízdy pravidelnosti na autodromu v Sosnové pod názvem Sosnění – a to buď Jarní nebo Podzimní.

Letošní v pořadí už 4. ročník Jarního Sosnění se uskuteční v sobotu 5. května a poprvé budou účastníci využívat celý okruh, neboť z části tratě byl odstraněn šotolinový podklad. Tím se také naskýtá příležitost jezdcům startujícím v Mistrovství České republiky do vrchu, jehož jeden závod se uskuteční o týden později právě v Sosnové, vyzkoušet si trať a pěkně si zatrénovat.

Při Jarním Sosnění jsou automobily rozděleny do několika kategorií včetně samostatné pro historické formule 3 a MTX 1-01.

Už dnes čítá seznam přihlášených 55 jmen a denně přibývají další. Ve formuli 3 nebude chybět ani tentokrát pan Zdeněk Křivohlavý, který, stejně jako Zdeněk Buchar, jezdil závody už v šedesátých let. Na monopostu z roku 1964 se bude střídat s Kateřinou Trojanovou, která svoji kariéru ukončila vlastně jen díky mateřským povinnostem. Krásnou „ef-trojku“ – Škoda Lucia předvede Otakar Stuchlík, který se s ní vloni zúčastnil mj. vzpomínkové akce Solitude Revival a diváci nad krásným strojem jen uznale pokyvovali hlavou. Formule budou mít letos také vlastní depo, hned za tribunou.

V kategoriích cestovních automobilů uvidí diváci, kteří mají vstup zdarma, nejen britskou klasiku MG a Triumph, ale také třeba dvanáctiválcový Jaguar XJS V12 nebo E-Type, dále Lotus Turbo, Ford Capri, Porsche 811, Alfu Romeo Giulia Sport a Alfetta, BMW 2002 a další zajímavé značky.

Premiéru na českých tratích bude mít britský automobil Marlet Special z roku 1962, postavený na podvozku vozu Triumph. Jeho majitel pan David Steinberger jej přiveze na tříkolovém tahači Reliant uzpůsobeným k přepravě automobilů.

Divácky vděčnou jsou vždy závodní nebo soutěžní automobily let dávno minulých, jako je například Fiat 124 Abart Jana Šipky, Škoda 130 LR/Evo Petra Daníčka, Mini Cooper Jiljí Chmelaře apod.

Více informací k akci naleznete zde

Jarní Sosnění - závody historických automobilů
Jarní Sosnění - závody historických automobilů
Nahoru