Cyklistický Maraton ovládl Jakub Svoboda

Verze pro tisk |

Závodní tečkou za letošní silniční cyklistickou sezónou na Českolipsku byl závod Maraton 2016. Zároveň se také jednalo o poslední díl Českolipského silničního poháru. Pořadatelé z klubu SKP Česká Lípa museli nakonec zvolit náhradní variantu tratě, neboť do původně plánované královské trasy zasáhla rekonstrukce vozovky.

Jak je dobrou tradicí, na úvod celého závodního programu, který se letos konal za krásného slunečného počasí, dostaly šanci závodit dětské a mládežnické kategorie. Na známé trase mezi Žízníkovem a Svárovem se představily v plné síle naděje, šikovní kluci i holky, převážně z domácího Sportovního klubu MS AUTO. Jména jako Mikuláš Kmoch, Jakub Vávra, Tobiáš Vondra nebo Eliška Reicheltová naznačují, že tu existuje základna, ze které snad jednou vzejde další velký talent.

Po závodě nejmladších se peloton cyklistů přesunul do Dolní Libchavy, kde čekal ostrý start hlavní trasy dlouhé 70 km a kratší 63 km pro juniory, ženy a muže nad 60 let. Od počátku udávali tempo v popředí závodníci MS AUTO, pak to sólově zkoušel v úniku Jiří Šlégl (LAWI Granfondo). Tempo pelotonu se však stupňovalo a ve stoupání na Valteřice byl únik zlikvidován. O další selekci se postarala blížící se vrchařská prémie na Modrém vrchu, kde došlo k několika nástupům a závodilo se opravdu naplno. Po rychlém sjezdu do Kravař následovalo prudké táhlé stoupání na Blíževedly. Zde udeřili favorité a vytvořila se vedoucí, osmičlenná skupina. Dva zástupce v ní měl Sportovní klub MS AUTO (Rudolf Reichelt a Jaromír Svoboda) a CK Kolokrám (Jiří Říha a Jakub Svoboda). Skupinu dále doplňoval Pavel Šíp (Libochovice), Miroslav Živný (KCL Kooperativa Liberec), Tomáš Malík (SSC železný Brod) a Jan Valeš (Bohemie Nový Bor). Uprchlíci si pozvolna budovali náskok před dvanáctičlennou hlavní skupinou. Na jezdce v tu chvíli čekala do cíle ještě tři obtížná stoupání – nejdelší z nich, z Úštěku přes Ostré na Skalku, bylo místem úniku dvojice Jakub Svoboda a Rudolf Reichelt. Oba závodníci vzornou spoluprací drželi zbylou šestici za svými zády a s blížícím se cílem bylo zřejmé, že celkový vítěz pravděpodobně vzejde z této dvojice. To ale ještě na závodníky čekalo nepříjemné stoupání z Kravař na Modrý vrch. Po jeho zdolání přijeli oba uprchlíci na úpatí cílového stoupání na Bořetín spolu, více sil pak na posledních dvou kilometrech zbylo zkušenému Jakubu Svobodovi, který se s půlminutovým náskokem stal zaslouženě vítězem této silniční klasiky s dlouhou historií. 

Na kratší trati se bojovalo neméně urputně a důkazem je dramatická bitva mezi juniory, kdy domácí talent Dominik Hašek (MS AUTO) rozhodl o svém vítězství také až v cílovém stoupání na Bořetín a na druhého Michaela Vícha (Superior Cyklofit Liberec) najel v cíli deset vteřin náskoku.

Tento ročník Maratonu byl, i díky příznivému počasí, napínavou a dramatickou sportovní událostí. Je otázkou, jakou trasu, s ohledem na stav silnic, zvolí pořadatelé v příštím roce. Celý seriál letošního ročníku Českolipského silničního poháru bude pak vyhlášen v listopadu.

Výsledky závodu Maraton 2016:

Muži 19-29 let: 1. Jar. Svoboda (MS AUTO), 2. P. Živný (KCL Kooperativa Liberec), 3. M. Munzar (MS AUTO)
Muži 30-39 let: 1. P. Šíp (Libochovice), 2. M. Živný (KCL Kooperativa Liberec), 3. J. Říha (CK Kolokrám), 6. P. Veselý (MS AUTO)
Muži 40-49 let: 1. Jak. Svoboda (CK Kolokrám), 2. R. Reichelt (MS AUTO), 3. J. Valeš (Bohemie N. Bor), 6. J. Semerád, 8. P. Nováček (oba MS AUTO)
Muži 50-59 let: 1. V. Paudera (Ski Paudera), 2. J. Marek (CK 1967 Č. Kamenice), 3. V. Holub (Ski Paudera)
Muži nad 60 let: 1. O. Hacaj (KL sport Most), 2. M. Hanus (MS AUTO)
Junioři: 1. D. Hašek (MS AUTO), 2. M. Vích (Superior Cyklofit Liberec)
Ženy do 35 let: 1. J. Dubnová (KCL Kooperativa Liberec)
Ženy od 36 let: 1. A. Mikšovská (CSK Markus)
Žáci starší: 1. M. Holec (MS AUTO)
Žáci 10-12 let: 1. M. Kmoch, 2. J. Vávra, 3. E. Reicheltová, 4. M. Makovcová, 5. L. Křenčilová (všichni MS AUTO)
Děti 7-9 let: 1. T. Vondra, 2. Š. Holcová, 3. Š. Kmoch, 4. D. Makovec, 5. K. Křenčilová (všichni MS AUTO)
Děti do 6 let: 1. K. Pergler, 2. D. Slabion (oba Česká Lípa) 

alt
Nahoru