Českou Lípu zaplní běžci, City Cross Run je za dveřmi

Verze pro tisk |

Několik stovek běžců se už zaregistrovalo na první českolipský City Cross Run. Po dvou úspěšných ročnících v Praze se tento zážitkový běh s podtitulem „Přes město, přesto přírodou“ rozšiřuje i do České Lípy, která se tak v sobotu 1. října promění ve velkou běžeckou arénu. Účastníci si mohou zvolit buď 7 nebo 16 kilometrovou trasu. Případně mohou závod pojmout jako dvoučlennou štafetu. Hlavní cenou pro vítěze 16 km tratě bude zapůjčení osobního automobilu Volkswagen na půl roku od generálního partnera závodu Auta Horejsek.

„Od svých známých a kamarádů, kteří po letech navštívili Českou Lípu, často slýchám, jak naše město zkrásnělo, nebo jak hezkou u nás máme přírodu. A tohle všechno nabízíme závodníkům, kteří si k nám přijdou 1. října zaběhat městem a přesto přírodou,“ zve do České Lípy všechny příznivce běžeckých bot starostka města, Mgr. Romana Žatecká. Podle ní bylo na čase, aby i Česká Lípa měla svůj půlmaraton. „Každé srovnatelně velké město podobný běžecký závod má, a proto jsem vyzvala naši příspěvkovou organizaci Sport, aby se postarala o jeho přípravu,“ dodává starostka, která stála u zrodu celé myšlenky. V City Cross Runu vidí začátek nové tradice, která by se měla každoročně opakovat. Po spuštění registrace na internetu, byla proto i mezi prvními zaregistrovanými účastníky závodu, jehož pořadatelem je město ve spolupráci s PO Sport. 

Na prvním ročníku unikátního závodu City Cross Run město přivítá na 500 běžců, kteří vystartují v 11:40 hodin z náměstí T. G. Masaryka. Ti, kteří běhu neholdují, se mohou vydat na City Cross Walk, tedy pochod, v rámci kterého projdou část běžecké trasy, ale jen vycházkovým tempem. Zkrátka nepřijdou ani rodiny s dětmi, pro které je v 10 hodin připraven závod na 1 km v centru města.

City Cross Run láká svojí rozmanitostí hobby běžce, ale i českou běžeckou elitu. Na startu by se měla objevit například také olympionička a úspěšná atletka Anežka Drahotová, která se letos představila na OH v Riu de Janeiru.

Součástí atraktivní trasy, po které se závodníci vydají, je například vodní hrad Lipý, zahrada bývalého augustiniánského kláštera, lávky přes Ploučnici, přírodní památka Peklo či autodrom Sosnová. Pořadatelé navíc běžcům na trasu připravují další malé překvapení.

V cíli závodu pak budou moct všichni doplnit energii na Food Festivalu a užít si bohatý doprovodný program, který je připraven pro běžce i ostatní návštěvníky. Několikrát během dne předvede své kousky sedminásobný mistr světa ve footbagu Honza Weber, vystoupí cvičitelka pole dance Barbora Szabová nebo kapely Pegas či TBT. Celý den bude také k dispozici nafukovací horolezecká stěna, takže je jisté, že protnutím cílové pásky City Cross Run rozhodně neskončí.

Centrum akce bude na náměstí T. G. Masaryka, které se tak zcela uzavře pro osobní dopravu a to v čase od 30. 9. 00:00 hodin do 1. 10. 24:00 hodin. Stejně tak bude od pátku 30. 9. od 17:00 hodin do sobotní půlnoci uzavřeno i Škroupovo náměstí, kde se bude nacházet technické zázemí. Více informací o dopravních omezeních během závodu City Cross Run najdete na webových stránkách akce.

Pokud tedy nemáte na 1. října ještě žádné plány, jste srdečně zváni do České Lípy, ať už si přijdete zazávodit anebo si užít bohatého doprovodného programu, jehož součástí bude i nedělní mezinárodní fotbalové utkání na stadionu u Ploučnice. Právě tam se utkají v přátelských utkáních v rámci projektu „SPORTEM K PŘÁTELSTVÍ BEZ HRANIC“ celky A mužstev kategorie + města Česká Lípa a partnerského města Mittweida (Německo). První zápas začíná v 10:00, druhý ve 12:00. Akci pořádá Město Česká Lípa za podpory Euroregionu Nisa.

Jsme velmi rádi, že City Cross Run je pro letošní rok součástí projektu Českého olympijského výboru Česko sportuje, který si klade za cíl podporu sportu a zdravého životního stylu! Záštitu poskytl i Český atletický svaz, za který se akce zúčastní ředitel ČAS, pětinásobný mistr ČR, Ing. Tomáš Janků.

Děkujeme všem partnerům, a všem příznivcům, kteří se podíleli či podílejí jakkoli finančně nebo aktivně na přípravě, i těm kteří budou zabezpečovat hladký průběh při samotné realizaci v den závodu. Bez vás by to nešlo. 

 

Časový harmonogram doprovodného programu:

8:00 - 9:00
Registrace - City Cross Walk

8:00 - 9:30
Registrace - Rodinný a dětský závod

8:00 - 10:45
Registrace - 16 km, 7 km, štafety

9:30 - 10:30
Autogramiáda Anežky Drahotové

10:00
Start rodinného a dětského závodu

10:30
Vyhlášení vítězů rodinného a dětského závodu

11:00
Vystoupení Freestyle Footbag - Honza Weber

11:40
Start - 16 km, 7 km, štafety

12:00
Vystoupení pole-dance - Barbora Szabová

13:30
Vyhlášení vítězů

14:00
Koncert Pegas

14:30
Vystoupení Freestyle Footbag - Honza Weber

15:00
Koncert Pegas

15:30
Freestyle vystoupení na skákacích botách

16:00
Koncert Pegas

16:30
Vystoupení pole-dance - Barbora Szabová

17:00
Šimůnek – Cyklo trial show

19:00
Koncert TBT

19:30
Vystoupení Freestyle Footbag - Honza Weber – světelná show

Celý den
Nafukovací horolezecká stěna pro děti
 

Nahoru