500 g spagetů | špetka muškátového oříšku |
300 g tresky | 8 středně velkých rajčat nebo 200 g rajčatového protlaku |
1/2 cibule střední velikosti | 4 lžíce marsaly nebo „suchého“ (bílého) italského vína |
20 – 30 g másla | 100 – 150 g strouhaného parmazánu nebo ementálu nebo čedaru na posypání |
pepř |
Nasekanou cibuli smažíme na oleji do růžova. Přidáme nakrájené tresčí maso, osolíme je a opepříme. Když začne růžovět, přilijeme podušená rajčata nebo protlak zředěný vodou a tresku podusíme do měkka. Pak vše protlačíme cedníkem. Do získané omáčky přidáme syrové máslo, marsalu (nebo bílé víno) a muškátový oříšek. A postavíme znovu na chvilku na oheň. Jakmile omáčka vzkypí, stáhneme ji s ohně a nalijeme na uvařené spagety, posypané strouhaným sýrem.