Rekonstrukce čistírny v Doksech bude stát přes 70 mil.Kč

Verze pro tisk |

Zlepšení kvality čistění odpadních vod v rekreační oblasti kolem Máchova jezera zajistí rekonstrukce čistírny odpadních vod, kterou dnes v Doksech na Českolipsku zahájila Severočeská vodárenská společnost (SVS).

Modernizace zařízení si vyžádá přes 70 milionů korun, téměř 33 milionů by ale měla SVS získat z Operačního programu Životní prostředí a státního fondu. Stavební práce by měly skončit v lednu 2011, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Dagmar Haltmarová.

Rekonstrukce čistírny v Doksech je jednou z dílčích akcí integrovaného projektu Čistá Ploučnice, jehož náklady překročí půl miliardy korun. Jeho součástí je také rekonstrukce dalších čtyř čistíren v České Lípě, Novém Boru, Jablonném v Podještědí a v Zákupech a dostavba kanalizačních sítí v Kamenickém Šenově a Mimoni, kde práce začaly už loni. Celý projekt byl rozdělen na jednotlivé akce, aby měl větší šanci získat dotace z EU. V minulých dnech začala rekonstrukce také v Zákupech a ve čtvrtek by měla SVS zahájit práce také na čistírně v Jablonném v Podještědí.

Čistírna v Doksech byla dokončena v roce 1969 s kapacitou pro 6000 obyvatel, v turistické sezoně ale musí zpracovat objem odpadu až o 40 procent vyšší. Původně mechanická čistírna odpadních vod slouží pro Doksy a jejich turisticky atraktivní část Staré Splavy a také pro nedaleké Jestřebí. V 90. letech minulého století byla čistírna rozšířena o část biologického čištění, ani tak ale současným požadavkům na kvalitu čištění neodpovídá.

Rekonstrukce čistírny v Doksech patří do kategorie strategických investic SVS. Cílem je splnění přísných evropských norem na kvalitu čištění odpadních vod, které se Česko zavázalo od roku 2011 plnit. "Projekt je náročný v tom, že čistírna musí flexibilně reagovat na výraznou změnu zatížení, kterou s sebou nese letní turistická sezona," řekl dnes ČTK generální ředitel SVS Miroslav Harciník. Rekonstruovat se bude za provozu, odstávky by měly být výjimečné.

V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. Nedávno SVS dokončila integrovaný projekt Lužická Nisa, který stál téměř miliardu korun. Rekonstrukce a rozšíření se dočkala čistírna odpadních vod v Liberci, dostavěna byla kanalizace v Liberci a Jablonci nad Nisou a modernizována byla úpravna pitné vody Souš. Podobně rozsáhlý projekt zahájilo na jaře také Vodohospodářské sdružení Turnov. V pěti městech na Semilsku buduje kanalizace a v Lomnici nad Popelkou navíc rekonstruuje čistírnu. Tento projekt přijde zhruba na 950 milionů korun, více než polovinu získalo sdružení z evropských fondů.

Nahoru