První velká prezentace solárních technologií v České Lípě

Archiv
Verze pro tisk |

V rámci prezentace vystoupili zástupci LEA Karel Merhaut, Hana Koryntová, CITYplan, Pavel Gryndler z MěÚ Litoměřice a Jiří Dvořák, kteří shrnuli současný mezinárodní kontext aplikace obnovitelných zdrojů a stav komunálních dotací pro solární zařízení v jednotlivých regionech. Zájemcům byla poskytnuta literatura a multimediální CD ROM k tematice s cca dvěma hodinami filmů a videoprocházek po zajímavých solárních instalacích u nás i ve světě. Prezentaci doprovázela i prezentace českolipských a litoměřických firem, které se zabývají instalací těchto technologií. LEA informovala i o svém celostátně oceněném projektu Solární ligy, ve které soutěží města v ČR v aplikacích solárních technologií. Česká Lípa se zatím nachází na konci pomyslného peletonu, ale nehodlá se vzdát a bude bojovat o lepší umístění již v příštím roce, kdy by se do přehledu aplikací těchto technologií měla dostat celá řada dosud neevidovaných realizací technologií na katastru města. K tomuto mohou přispět všichni občané, kteří mají aplikovány solární technologie ve svých objektech v katastru města. Vyzýváme tyto občany, aby prostřednictvím e-mailu:  ezr@mucl.cz nebo písemně přes podatelnu nahlásili městskému energetikovi následující údaje – jméno, příjmení, adresu, typ instalovaného systému (solární ohřev vody, fotovoltaický panel), typ panelu (vakuové kolektory, běžné kolektory, Fresnelovy čočky, plastové či textilní kolektory) a aplikovanou plocha v m2 u ohřevu vody a výkon fotovoltaického systému ve Wp a informaci, kolik % z výkonu se dále prodává. Identifikační údaje budou shromažďovány pouze pro potřebu identifikace (aby nedocházelo k duplikacím). Pro potřeby Solární ligy jsou uváděny pouze technické údaje a za ty město obdrží body.
Velice inspirativní byla informace zástupce MěÚ Litoměřice, kde prostředky radnice pomohly na svět už více než stovce instalací solárních technologií, a připravuje se zde první aplikace tzv. občanské solární elektrárny, což je velice zajímavý projekt, který vymysleli v Německu a u nás je teprve v plenkách. Občané se mohou prostřednictvím dohody města a realizační firmy podílet na investování do solárních energií v městských objektech (školy, penziony apod.) a mohou rovněž získávat zpět vložené investice, na základě prodeje této energie nebo realizovaných úspor. Solární technologie mají skutečně velký rozvojový potenciál a používají se jak k ohřevu vzduchu (tato technologie je např. instalovaná v KD Crystal již řadu let), k ohřevu vody, tak i k výrobě elektrické energie, a to jak v malém měřítku v rodinných domech, tak ve velkém měřítku v solárních elektrárnách pomocí fotovoltaických panelů.          
Aplikace solárních energií nejenže šetří fosilní zdroje a přispívá k čistšímu ovzduší, ale vzhledem k rostoucím nákladům na energie z fosilních zdrojů jsou čím dále více konkurenceschopné.


                                  Ing. Petr Máška
    Předseda komise pro životní prostředí



Nahoru