První setkání celiaků na Českolipsku aneb umíte si představit život bez chleba?

Archiv
Verze pro tisk |

Celiakie je onemocnění charakteristické přecitlivělostí organismu na lepek (gluten), který je důležitou součástí obilné mouky. Zatím jedinou účinnou obranou proti této nemoci je bezlepková dieta. V případě jejího nedodržování dochází k mnoha vážným zdravotním komplikacím.


Bezlepková dieta se ještě před několika lety dodržovala velice těžce, neboť bezlepkový chleba se dal koupit jen v zahraničí a navíc lepek se nachází v mnoha potravinách, aniž by to spotřebitel tušil – v jogurtech, čokoládě, kečupu, ale především v pekařských výrobcích (pšenice i žito obsahují lepek). Na našem trhu téměř neexistovaly bezlepkové produkty, a chybělo označení na výrobcích (typický přeškrtnutý klas).


Velikým přínosem, nejen pro českolipskou veřejnost, ale též pro ostatní celiaky v republice se staly bezlepkové chleby a další produkty Jizerských pekáren. Hlavním účelem setkání celiaků bylo poděkovat bývalému vedení Jizerských pekáren zastoupenému bývalým ředitelem panem Kapounem, který se ochotně začal zabývat složitou výrobou bezlepkových výrobků a stal se zakladatelem této výroby, i současnému vedení zastoupenému ředitelem Ing. Romanem Kozákem za další rozvoj sortimentu v oblasti bezlepkového pečiva pro obyvatele Českolipska, ale nejen pro ně, protože na setkání byli přítomni i účastníci z Nového Boru, Svoru, České Kamenice, Kamenického Šenova, Litoměřic, Liberce a z Teplic.


Součástí setkání byla také přednáška MUDr. Skalické o původu a následcích onemocnění a ochutnávka nových výrobků Jizerských pekáren. Jizerské pekárny neustále rozšiřují sortiment bezlepkových výrobků, na čemž chtějí úzce spolupracovat i se spotřebiteli těchto výrobků. Všichni účastníci zejména ocenili přístup Jizerských pekáren, které výrobu bezlepkového pečiva zahájili právě na základě výzvy českolipské občanky paní Kolářové v roce 1995. Bývalý ředitel pan Kapoun v té době neměl s touto výrobou žádné zkušenosti, a proto nejprve získával zkušenosti v zahraničí ve Slovenské republice, Rakousku a ve Spolkové republice Německo. Nejcennější rady získal v SRN, kde byla uzavřena dohoda o spolupráci a odborníci ze SRN několikrát navštívili i Jizerské pekárny, kde konstatovali, že se tuto výrobu podařilo zavést velice rychle, takže výroba prvních výrobků byla zahájena ještě v roce 1995.


Samotné zavedení výroby nebylo vůbec jednoduché, protože se jednalo o zřízení samostatné výrobní linky naprosto oddělené od ostatní výroby, aby byla zajištěna požadovaná čistota bezlepkových výrobků. Jizerské pekárny také na základě vlastních testů získaly  recepturu přípravy těchto výrobků, protože receptury ani v oblasti pekárenství nejsou předmětem volného prodeje. Bezlepkové výrobky, přestože v současné době nepatří mezi nejlukrativnější výrobky pekáren, tak nestojí na okraji zájmu a díky ryzímu fandovství zaměstnanců pekáren získaly značku jakosti Czech made.


V současné době vyrábějí pekárny sedm tun bezlepkových výrobků měsíčně a připravují se na export svých výrobků do zahraničí. V letošním roce také získaly řadu ocenění na výstavě ve Welsu v Rakousku, kde získaly právě za bezlepkové výrobky významná ocenění.


Celiakie je typickou civilizační chorobou, u které nejsou dosud jasné příčiny onemocnění, ale jedno je jisté - je to jedno z řady alergických onemocnění, kterých v posledních letech na celém světě neustále přibývá. K onemocnění dochází jak u dětí, tak u dospělých. U dětí se jedná jednak o dědičnou dispozici, jednak o příliš časné podávání stravy obsahující lepek. U dospělých jsou rizikovou skupinou zejména ženy po porodu, kdy dochází k celkovému oslabení organismu.

Nahoru