První část dopisu Ladislava Záruby i-novinám a jejich čtenářům

Archiv
Verze pro tisk |

Podotýkám, že mé  poznámky nevyjadřují oficiální názor vedení města, ale jsou mé vlastní provenience jako člena zastupitelstva   města, jak vidím události a věci okolo nich.



Čerpám z materiálů, které jsou standardně připravovány pro členy ZM. Nemám žádné superinformace ze zákulisí.



V tomto roce se naše město ocitlo ve zvláštní, možná přelomové situaci.
Jako kdyby všechno spadlo.



Sportareál prochází nutnou rekonstrukcí, Jiráskovo divadlo pomalu končí a jeho opravy se omezují na minimum a nové divadlo se ještě nestaví. Koupaliště v Dubici nemáme, protože mikroorganizmy  prostě zvítězily. Propukl  a stále ještě je veden soudní spor s dopravní společností Vett Zákupy. Domov důchodců zatím v nedohlednu. ČLT, a.s. -  rozpory v dozorčí radě.



Je toho najednou hodně.



Jak tedy reaguje vedení města ? Jaké kroky podniká ?



Myslím, že vedení města vstoupilo do tzv. přijatelného rizika.



Nemůžeme nechat město bez sportovní vybavenosti, proto se vedení města rozhodlo provést důkladnou rekonstrukci Sportareálu. Liberec i Děčín mají podobná zařízení, kdybychom takové zařízení neměli, byli bychom prostě zaostalí. Lidé si také na Sportareál za léta jeho činnosti zvykli. Bylo nutné si půjčit peníze. Je jasné, že dluhy výhodné nejsou. Ale jak dlouho by trvalo peníze našetřit? Ceny rok od roku rostou. Rozměr ztráty času by měl stále větší význam. Občané by nás nechválili za to, že trpělivě šetříme, spíše by nás měli za nemehla, že nic nepodnikáme.  Jsem zvědavý, zdali se podaří skutečně dokončit rekonstrukci do konce roku a jaké budou ceny za služby Sportareálu. Zdokonalený Sportareál  nám nepochybně úroveň města zvedne.



Divadlo. O něm se toho napsalo již dost.



Mne zarazilo, že po jarním odsouhlasení částky 50 milionů na prvou etapu stavby se nic nekoná (nestaví). Na můj dotaz odpověděla paní starostka sdělením několika důvodů. Chtěla (nebo chce) dořešit kolaudaci prvé etapy a dořešit záležitosti nemovitostí (domů) v Sokolské ulici.



Jedná se o ochranu domů před poškozením stavbou. To je samozřejmě v pořádku, protože zvláště my v SOS pro Českou Lípu jsme bojovali, aby nevznikaly škody majitelům domů v Sokolské. Ale čas letí, a jak víme, čas má svou cenu, uvidíme, zdali se vůbec začne stavět tento rok, vždyť začíná podzim. Tahle stavba má vůbec smůlu na časové prodlevy.



Koupaliště v Dubici.  



Občané našeho města postrádali v horkých letních dnech koupání tady v České Lípě.



Co dělat… a tak lidé jeli do Doks, Sloupu, Splavů atd.



Sinice (Cyanobakterie, blue and green bacteria) prostě nemůžeme porazit. Tyto mikroby vznikly a osídlily naši planetu asi před 2,5  miliardami let. Jsou mimořádně houževnaté, obývají i krajně nehostinná místa a…. jak sděluje mikrobiologická literatura, je sice možné nasadit proti nim chemické prostředky, ale…. výsledky jsou velmi skrovné, což si přeložte jako že   vyhubit je se prostě nedaří. Vyhubili bychom je pouze tehdy, kdybychom udělali z dubických rybníků roztoky hydroxidů nebo kyselin dle libosti bojujícího chemika. Ale zároveň by se rozpustil i příležitostný odvážný plavec. Louis Pasteur říkával…“ pánové, mikroby byly před námi a budou i po nás“. Musíme se s tím tedy smířit.



A nyní trochu dobrých slov pro sinice. Kdysi tyto bakterie změnily náš svět. Vedlejším produktem jejich metabolismu je totiž kyslík (a také toxiny způsobující vyrážky, alergie, atd.). Takže vytrvalou činností sinic nakonec vznikla kyslíková atmosféra Země, to posléze umožnilo vznik složitějších buněk, nakonec živočichů  i lidí.



 Dopadne to zřejmě  tak, že dubické rybníky zůstanou tak, jak jsou. U kempu vzniknou dva bazény s příslušenstvím. Viděli jsme u pana místostarosty Stejskala nákresy bazénů a jejich posazení do areálu koupaliště. Vypadalo to hezky, cena asi 20 milionů – jestli si pamatuji dobře. Mělo by to být v plánu na příští rok.  

Nahoru