Proč jsou českolipské muzeum a galerie zavřené?

Archiv
Verze pro tisk |

Muzeum je otevřeno pro veřejnost minimálně deset měsíců v roce. V posledních letech dochází ke každoročnímu nárůstu návštěvníků, což je pro nás velmi důležité a zároveň to ukazuje na správnost naší expoziční činnosti. Na druhé straně jsou však expozice významně zatěžovány. V době, kdy máme expozice otevřené, nám zbývá na úklid a údržbu jeden, maximálně dva dny v týdnu. V této době není možné zvládnout větší opravy a údržbu expozic. Toto vše nás vede k nutnosti uzavřít  na počátku roku na jeden až dva měsíce muzeum a zahájit důkladnou přípravu expozic a zázemí pro návštěvníky na novou sezonu roku 2007.


Hlavním cílem je připravit expozice pro návštěvníky do nové sezony tak, aby u nás našli vždy něco nového. Doplňování a změny expozic před každou sezonou tak přilákají naše návštěvníky do muzea každým rokem. Proto i na počátku letošního roku je naše muzeum uzavřeno. Chceme všechny expozice renovovat a především doplnit. Každým rokem získáme do muzea řadu nových exponátů a informací, které chceme zpřístupnit široké, laické i odborné veřejnosti. Sbírkový fond muzea je doplňován ve všech oborech historie i přírodovědy a sbírky je třeba ukázat našim návštěvníkům. Stane se tak i v roce 2007.


Regionální expozice Českolipska bude doplněna o nové exponáty jak v historické, tak přírodovědné části. Některé exponáty je třeba znovu zrestaurovat nebo nakonzervovat. V přírodovědné části expozice pokračujeme v postupné změně současných expozic v expoziční dioramata. Vystavené exponáty budou vsazovány do přírodního prostředí, které je imitováno skutečnými přírodními materiály. Obdobně jsou dnes vystaveny exponáty v expozici exotických zoologických sbírek. Nejde však jen o doplňování expozic. Je třeba prohlédnout všechny vystavené exponáty, ošetřit je a případně i nakonzervovat. Každý vystavený předmět je pod vlivem řady nevhodných faktorů a jeho každoroční kontrola je nutná k jeho uchování v perfektním stavu. Současně s exponáty je třeba opravit i veškerý fotografický materiál, mapy a popisy, včetně výstavních prvků.


V letošním roce pokračujeme i s plošnou výměnou expozičních fotek. Nové barevné fotografie je třeba speciálně upravit tak, aby odolaly světlu a prachu. Současně s úpravami a doplňováním expozic probíhají i rozsáhlé práce na novém osvětlení expozičních prostor. Úpravy provádíme i v zázemí pro návštěvníky a v informačním systému muzea. Přírodovědné expozice a některé další veřejně přístupné prostory muzea je nutné nově upravit a vymalovat.


Pro letošní rok také připravujeme zcela novou stálou exotickou expozici „SVĚT MOŘÍ A OCEÁNŮ“, která představí část sbírky mořských ulit a lastur, krabů, hub, hvězdic a korálů. Tato expozice pak doplní stálé exotické expozice v přízemí kláštera. Je nutné zdůraznit, že drtivou část všech oprav a úprav provádíme vlastními silami, především to jsou odborní pracovníci, kteří jsou správci jednotlivých expozičních celků. Ušetříme tak nemalé finanční prostředky, které investujeme do ošetření sbírek a technického vybavení expozic. Naším hlavním cílem je připravit expozice na novou návštěvní sezonu tak, aby k nám našlo cestu ještě více návštěvníků než v letech předchozích.


V letošním roce nebude uzavřen od 6. února ambit – hlavní výstavní prostor. Zde bude zpřístupněna unikátní mezinárodní výstava „POD NAŠIMA NOHAMA – Půda jako životní prostředí “. Výstava ukazuje malé i velké půdní organismy v jejich rozmanitosti a úloze v prostředí.


Na závěr mi dovolte pozvat Vás od 7. března 2007 k návštěvě našeho, a především Vašeho, muzea a galerie v České Lípě.


Ing. Zdeněk Vitáček, ředitel a zoolog Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

Nahoru