Právě vyšlo: Dubá a okolí na starých pohlednicích

Archiv
Verze pro tisk |

Stará krása jednoho z nejromantičtějších koutů Českolipska tak ožívá na stránkách reprezentativně vypravené knihy, vybavené vedle reprodukcí pohlednic také bohatými popiskami, stručnou historií obcí a lokalit, popisem celého regionu a retrospektivní statistikou osídlení (počty domů a počty obyvatel). Ne zcela obvyklou a častou je kapitola s názvem Z historie pohlednic, kde se autor zabývá vznikem a vývojem tohoto fenoménu a uvádí mj. také seznam vydavatelů a fotografů.


Stará tvář Dubska tak před našima očima ožívá v pohledech na krajinu, do údolí, na vesnice a staré chalupy, kostely, školy, silnice, skalní útvary a jiná místa. Některé z reprodukcí jsou ale také unikátní a mají i reportážní charakter, od obvyklých pohlednic poněkud vzdálenější (např. momentky z příchodu německých jednotek do Dubé).


Samotná kniha je čtvercového formátu, v tvrdých deskách s dobrou vazbou. Tisk je proveden na lesklém křídovém papíře a je velmi kvalitní. Knihu vydal Petr Prášil ve spolupráci s Eduardou Marií Doleželovou v Hostivicích 2006 a jedná se o druhý díl ze zamýšlené „trilogie“, jejíž první díl tvoří již v roce 2004 vydaná kniha Štětí – Liběchov a okolí a třetím dílem bude publikace Doksy a okolí, která by měla vyjít v roce 2007.


Nahoru