Právě vyšlo: Českolipské obrázky

Archiv
Verze pro tisk |

21 samostatných grafických listů, jejichž námětem je Česká Lípa, je doprovozeno krátkým úvodem, shrnujícím život a dílo Jaroslava Panáčka staršího i okolnosti vzniku tohoto ojedinělého souboru.


Jaroslav Panáček starší od svého příchodu do České Lípy v roce 1945 působil převážně jako učitel. Vedle toho se ale věnoval řadě dalších zálib a koníčků – sportu, kronikářství, studiu historie, fotografování. Dlouhá léta působil také jako městský archivář. Díky tomu všemu byl výjimečným znalcem historie města, specializoval se na dějiny školství a spolků. Jednou z jeho zálib byl také zájem o výtvarné umění.


Vedle sběratelské činnosti se věnoval také kreslení. V roce 1974 vznikl soubor kreseb, zachycující téměř dokumentárním způsobem tehdejší tvář České Lípy. Autor na nich zachycuje nejen známé českolipské pohledy (radnice, Panská ulička, klášter), ale i méně známé lokality a zákoutí, které navíc v průběhu let zcela změnily svou tvář nebo byly úplně zničeny. Takovými jsou například pohledy do horní části Havlíčkovy ulice, Česká beseda, Růžový dvůr aj. Soubor kreseb z autorovy pozůstalosti nyní vydává Vlastivědný spolek Českolipska jako soubor samostatných grafických listů. Přiložen je úvod, obsahující stručnou Panáčkovu biografii a pojednání o samotných kresbách. Vlastní kresby jsou vždy na samostatných kartonech a doprovozeny popiskou, přesněji určující o které místo jde. Českolipské obrázky lze zakoupit v Reynkově knihkupectví a v prodeji budou i na připravovaných vánočních trzích ve Vlastivědném muzeu a galerii.


Českolipské obrázky Česká Lípa v kresbách Jaroslava Panáčka staršího


Vydal Vlastivědný spolek Českolipska


Česká Lípa 2006


Nahoru