Právě vyšlo: Bezděz 16/2007

Archiv
Verze pro tisk |

Delší historické práce se zabývají rozličnými tématy. Čtenáři zde najdou studii o českolipském středověkém rodu z Weitmile, několik poznámek k tématu doposud nejasně lokalizovaného hradu Winterstein v Lužických horách, historii tvrze a zámku ve Velkém Valtinově, studii o počátcích panství řádu Maltézských rytířů v Horní Libchavě, článek o počátcích jednoty bratrské v Dubé, zajímavý text o oslavách 600. výročí založení České Lípy v roce 1937, edici závěti Zdislava Berky z Dubé a Lipé a nebo popis původních interiérů zámku Zákupy. Bez povšimnutí by neměl zůstat ani bilanční text o čtyřiceti letech činnosti Klubu přátel muzea.


Z komplexních přírodovědných prací obsahuje toto číslo Bezdězu podrobnou zprávu o nálezu hnízdotvorky pospolné na řece Ploučnici nebo výsledky detailního průzkumu přírodní rezervace Vápenka. Mezi drobnějšími pracemi jsou pak rozličné příspěvky týkající se historie sklářství, celnice v Horní Světlé, pivovarských sklepů v Mimoni, skalních reliéfů u Mařenic, jednoho nápisu na Dutém kameni u Cvikova či krátký medailon zapomenutého hrdiny protifašistického odboje JUDr. Vladimíra Hory. Jako raritu lze jistě chápat krátkou zprávu o zaznamenání hnízdění dudka chocholatého u Mimoně.


Šestnácté číslo sborníku Bezděz by mělo být k dostání u českolipských knihkupců, v pokladně Vlastivědného muzea a galerie nebo v českolipském archivu. Jeho cena činí 140,- Kč.



Nahoru