Pojďte s námi do školy

Archiv
Verze pro tisk |

Slavnostního zahájení byli přítomni  hejtman libereckého kraje Petr Skokan, Mgr. Tomáš Vlček, místostarosta Města Česká Lípa, zástupci Pedagogického muzea J.A. Komenského v Praze a lužickosrbské Domoviny z Budyšína, ředitel ZŠ na Špičáku Mgr. Libor Šmejda,  Mgr. Jindřiška Skalická, ředitelka ZŠ v Dubé, ředitelka ZŠ v Horní Libchavě  Bc. Marie Medřická a další hosté.
Ambit Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě zavede malé i velké  návštěvníky do školních let  třídy obecné školy,  kde mohou návštěvníci nasát  atmosféru v lavicích třídy obecné školy, budou si moci prolistovat  učebnice  a seznámit  se s nezbytnými školními pomůckami pro jednotlivé učební předměty, školními obrazy, psacími potřebami, další učebnicovou a doplňkovou literaturou.
 Výstavu „ Hurá do školy“ doplňují školní obrazy  a slabikáře od 19. století do období 50. let 20. století.
K vidění je jeden ze současných slabikářů od Hany  Mikulenkové a Matěje Formana, který byl vyhlášen nejkrásnější knihou pro děti na 14.  knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě v roce 2004. Známý výtvarník, řežisér a herec Matěj Forman zapůjčil na výstavu své originální kresby ze slabikáře. Všechna dvojčata, která se přijdou během výstavy  do muzea podívat, budou mít vstupné zdarma. Hlavními hrdiny příběhu unikátního Slabikáře, jsou  také dvojčata: Tomáš a Matouš.
Poděkování patří Pedagogickému muzeu JAK v Praze, které zapůjčilo na výstavu přes 50 cenných učebnic, Matěji Formanovi,  ZŠ v Polevsku,  ZŠ v Dubé, ZŠ v Horní Libchavě, ZŠ v Novém Boru-Arnultovicích, Muzeu Komenského v Přerově, nakladatelství Prodos a Paseka, Neumann TOYS, s.r.o. Staré Hradiště, Multimedia ART-Praha za zapůjčení školních pomůcek a Jizerským pekárnám v České Lípě a Papírně v Bělé pod Bezdězem za podporu výstavy.



Nahoru