Okolo Holan

Archiv
Verze pro tisk |

Za krásného nedělního počasí jsme se vydali z nádraží ve Stvolínkách kolem probuzených rybníků s výhledy přes vodu na Ronov a Vlhošť.






Cesta po červené značce vede kolem Dolanského rybníka, obdivovat můžete vodopád, devětsily a nádherný kamenný mostek, který vypadá, že nevydrží.







Kousek za lesem jsme potkali zříceninu hradu Vítkovec a Milčanský rybník plný kačen a dokonce i v minulých letech tolik vzácných racků.



Kolem Holanského rybníka jsme zamířili po silnici k rybníku Kravskému.



Kolem bažantnice jsme došli do Valdštejnovy lipové aleje, která je prý stará  300 let. Vede od bažantnice k zámku. Pár lip už přece za ta staletí padlo a je zde dosázeno pár nových mrňousů, ale naprostá většina starých vykotlaných stromů stojí a obrůstá bez ohledu  věk. Alej vede mezi poli a odolala zdatně i dvěma posledním vichřicím. Jak málo si vážíme takových velikánů u nás v Lípě České, nejraději bychom měli město holé, bez stromů, které všude překážejí ...


 


Naše cesta končí v Zahrádkách u zámku, odkud je to na nádraží jen kousek po silnici.Už není čas na prozkoumání zámeckého parku, který také stojí za to.Tak jindy.Celá trasa je dlouhá kolem dvanácti kilometrů a opravdu stojí za to.


Nahoru