Odběratelé tepla v Doksech se brání proti přemrštěným zálohám

Verze pro tisk |

Odběratelé centrálního tepla v Doksech na Českolipsku se brání proti přemrštěným zálohám za teplo, které jim vyměřil tamní dodavatel - společnost Lenoxa.

Třeba městský úřad by měl platit 919 korun za gigajoul, jinde v Libereckém kraji se ceny pohybují od 590 do 670 korun. Radnice v Doksech se proto obrátila na Energetický regulační úřad (ERÚ) a také na Státní energetickou inspekci, aby ceny prošetřila, informuje Českolipský deník. Kvůli cenám tepla se s firmou podle středeční liberecké Mladé fronty Dnes (MfD) soudí Ralsko.

Lenoxa vlastní místního dodavatele Teplo Doksy, problémy s firmou nemá jen zdejší městský úřad, ale například i tamní mateřská škola nebo obyvatelé sídliště Pražská, které zastupuje Společenství vlastníků bytových jednotek. To se už v minulosti na regulační úřad obrátilo. Úřad dodavateli tepla nařídil dodržovat jednotné ceny, a to ve výši 719 korun za gigajoul. Firma to však nerespektuje - odběratelům na sídlišti i mateřské škole vyměřila zálohy 836 korun za gigajoul, 850 korun by měli platit odběratelé v bytech spravovaných Okresním stavebním bytovým družstvem Česká Lípa. I oni se s žádostí o nápravu obrátili na ERÚ. Od Městského úřadu v Ralsku firma požaduje zálohy ve výši 1000 korun za gigajoul, to překračuje běžné ceny v této lokalitě, píše MfD. Vysoké platby způsobují Ralsku problémy. Zálohy za teplo zde platí nejdřív obec, a teprve pak vybírá peníze od obyvatel. Většina z nich odmítá vysoké doplatky vyrovnat, a tak někteří již dluží radnici i více než 30.000 korun, uvádí MfD.

Ralsko se s Lenoxou soudí kvůli neoprávněnému navýšení cen tepla v roce 2006 Akciová společnost Lenoxa má v Česku tři desítky provozů. Problémy s ní mají i v Rovné na Sokolovsku nebo Brně. Firma se 35 zaměstnanci uskutečnila podle obchodního rejstříku v roce 2007 zakázky za 72,59 milionu korun a skončila se ziskem 524.000 korun. Předloňské hospodaření zatím nezveřejnila. Ke sporům o ceny se Lenoxa odmítá vyjadřovat. "Informace můžeme poskytnout jen na základě smluvní dohody s dohodnutou výší honoráře," sdělila deníku a podobně se vyjádřila i na dotaz ČTK.

Nahoru