Obrazy slov, slova obrazů

Archiv
Verze pro tisk |

Tento umělec jenž je držitelem doktorátu z českého jazyka a členem obce spisovatelů, se zabývá  tvorbou kaligramů a nonsensové (protismyslné) poezie. Tvůrčí hra se slovy provází celé Koupilovo dílo.



Principy tvůrčí svobody  lze nalézt již v dílech umělců mezinárodního hnutí Fluxus. Toto hnutí vzniklo počátkem šedesátých let minulého století a zahrnovalo v sobě nové estetické nauky, které předpokládaly fůzi a kombinaci všech médií a uměleckých disciplín. Mělo se jednat o uměleckou spolupráci v hudbě, jevištním a vizuálním umění a literatuře. Snahou umělců, kteří stáli u zrodu tohoto hnutí (spisovatel a skladatel Georg Maciunas, hudebník John Cage, violoncellistka Charlotte Moorman, sochař Joseph Beuys, nebo v dřívějším Československu performer a malíř Milan Knížák), bylo zastřít jakékoli rozdíly mezi uměním a kýčem. Umění mělo vstoupit do každodenního života.



 Miroslav Koupil vtahuje do „umělecké hry“ obecenstvo za účelem společně sdílného prožitku. Své výstavy kaligramů zahajuje básník pohybovou, hlasovou a mimickou interpretací své poezie. Kaligramy jsou nositely vtipného a hravého obsahu, ale také přinášejí poselství o životě člověka. Autor  vydal několik sbírek kaligramů, nonsenové a experimentální poezie. Samostatně vystavuje od roku 1988, od roku 1998 se účastní kolektivních výstav.



Nahoru