Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Verze pro tisk |

Marně vzpomínám, že by v posledních letech zasedání proběhlo tak věcně a klidně za půldruhé hodiny a bez napadání koalice z řad „opozičních občanů“.

Přítomno 19 zastupitelů, jedna omluvenka, zastupitel Coufal se bez vysvětlení nedostavil (není to poprvé; co tomu říkají jeho voliči?). Většina dohod a smluv, rozpočtových opatření, přijetí dotací, prodejů a odkoupení parcel je připravena v podkladech tak, že zastupitelé o navrženém usnesení rovnou hlasují. Výsledky si můžete ověřit v zápisech, proto upozorním jen na zajímavější body programu o 35 položkách.

Informace vedení města o proběhlých jednáních (bod 4)
O Bukovanech bude zmínka níž. – Polevští uvítají informaci, že KV Liberec se ujal zpracování studie i projektu obchvatu obce. – Okrouhlá i Svor trvají na tom, že zvažované dálkové elektrické vedení patří pod zem, jak také doporučují odborníci (ačkoli je to dražší varianta). Starosta poznamenal, že zástupce ČEZu na těchto jednáních bohužel chyběl. – O příspěvcích pro naše hasiče si přečtete podrobnosti v zápisu.

200 000 pro fotbalisty (bod 14)
Protože výnosy z hazardu jsou vyšší než očekávané, zastupitelé schválili významnou dotaci pro FC Nový Bor. Je jednorázová a skutečně výjimečná, protože hrací automaty postupně ubývají a příspěvek nelze brát jako precedens do budoucna.

Pihelská petice a smírné řešení (bod 23)
Nejdéle se projednával prodej parcely v Pihelu u domu čp. 222. Na pozemku stojí staré kůlny a garáž, s kterými majitel domu může nakládat podle svého uvážení. 150 občanů podpořilo osadní výbor peticí, ve které zdůrazňují, že výbor nemá vhodné prostory, kde by se scházel, a není kde uskladnit společný materiál, například sportovní potřeby. Město proto vybuduje u hřiště nový objekt, nebo (dočasně?) pronajme pro potřeby výboru místnost u soukromníka. Prodej parcely byl nakonec schválen 12 hlasy.

Domov pro ženy z ústavu v Mařenicích (bod 25)
Dlouhodobý projekt pokračuje tím, že město prodává dva potřebné pozemky u stadionu a u divadla Libereckému kraji. Uzavření kupní smlouvy schválila naprostá většina zastupitelů. Vzpomenete si ještě na podivnou protestní petici z pekařství? Tentokrát se žádné nepochopitelné námitky neozvaly. A stejně hladce prošlo i rozšíření o drobné pozemky do smlouvy o smlouvě budoucí na prodej nepoužívané budovy v Kalinově ulici Rodině v centru.

Odmítnutá nabídka (bod 27)
Majitel nabídl městu parcelu na vjezdu k čerpací stanici OMV (Egermannova ul.) za 1 200.-/m2. Na návrh rady zastupitelé odkoupení bez diskuze zamítli.

Tři dodatky programu (body 31-33)
Není petice jako petice. Ta od občanů Bukovan posílí pozici města při jednání s Lesy ČR a Povodím Ohře za účelem pročištění koryta potoka, případně vybudování retenčního prostoru mezi Pihelem a Bukovany. – Novoborský systém prevence kriminality podpoří ministerstvo vnitra ze strukturálních fondů. – Výsledek odvolacího soudu ve věci neoprávněného postihu bývalého tajemníka úřadu za minulého vedení: město mu musí vyplatit 500 tisíc ušlé mzdy včetně úroků a soudních nákladů. Příslušná komise se bude zabývat tím, kdo by měl způsobenou díru v rozpočtu městu nahradit.

Měl by se do Boru vrátit sv. Jan Nepomucký?
Titulek prvního z volných námětů v závěru jednání píšu s otazníkem. Je to vleklá kauza, která se s účastí právníků řešila řadu let. Zastupitel Doškář teď prosazuje originální nápad: kamenosochaři z Hořic by zhotovili kopii sochy pro Nový Bor, a Kravaře by nesly polovinu nákladů, odhadovaných na 400 tisíc. Tak by Nepomuka mohly mít obě obce. Je to skutečně pouze nápad, protože ani jeden z obou starostů o takové dohodě ani o finanční spoluúčasti neví vůbec nic!

Dům naproti Sokolovně jako evergreen
Nevím, má-li někdo spočítáno, kolikrát se už projednával havarijní stav majetku pana Stehlíka. Tentokrát jsme se pouze dozvěděli, že vyžádaný posudek statika doporučuje vlastníkovi budovu „opravit nebo zbourat“. O tom se ale bezvýsledně vyjednává celé roky! Takový posudek není městu nic platný, a proto podává stížnost příslušné komoře.

A to nejlepší nakonec
Nedávno neprošel návrh on-line přenosů na internet pro občany, kteří chtějí práci zastupitelstva sledovat aspoň z domova. Část zastupitelů se možná obávala, že nepřetržitá kritika vedení města od „opozičních občanů“ by se mohla ještě vystupňovat. Je ale také možné, že by se před širším obecenstvem trochu víc kontrolovali... Na podnět z publika starosta tehdejší návrh zopakoval – a tentokrát byl přijat. Pokud jsem stačil postřehnout: 12 pro, 0 proti, 6 se zdrželo, 1 nehlasoval. Je to jistě vítaný příspěvek k usnadnění veřejné kontroly práce zastupitelstva. Technické podmínky a termín spuštění přenosů se podle slibu na stránkách města dozvíme v nejbližší době.
Příští divácká zpráva ze zastupitelstva – pokud se toho někdo ujme – bude tedy už vypadat jinak: mohla by obsahovat orientační časové odkazy na příslušná místa v záznamu.

 

Náhledové foto

Nahoru

Komentáře

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Dovoluji si doplnit, že k neoprávněnému odnětí příplatku býv. tajemníkovi Metálovi došlo v minulém volebním období za předchozího vedení města.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Poslední hlasování mi zmizelo z obrazovky předčasně, bylo to 13 - 0 - 6 (oprava podle oficiálního zápisu, bod 34). Rozhodly tedy jen 3 hlasy.

Formulace "za minulého vedení" v textu je.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Vážený pane Zahradníku, těžko mohu uvěřit tomu, že nevíte, že zastupitelé pouze schvalují výši celkových mezd v rozpočtu, a nemohou nijak ovlivnit výši osobního ohodnocení jednotlivých zaměstnanců úřadu; jejich mzdy ostatně ani neznají. Vzhledem k tomu, že mezi zastupiteli je několik zkušených manažerů, nepochybně by zabránili škodě, která nastala neoprávněným odebráním části mzdy bývalému tajemníkovi, kdyby k tomu měli příležitost. Dovedete si představit, že by zastupitelstvo - nyní dokonce v přímém internetovém přenosu - veřejně rozhodovalo o výši mzdy tajemníka a dalších zaměstnanců úřadu? Personální záležitosti nespadají do kompetence ZM, což je logické a správné. Předpokládám, že příplatek odebral p. Metálovi jeho přímý nadřízený, tedy tehdejší starosta Mareš. Nevím, zda jednal samostatně, či po dohodě s místostarostou a schválení radou města, či zda svůj krok podepřel dobrozdáním právníka. O tomto pochybení bývalého vedení jsem se dozvěděl až v souvislosti s projednáváním rozpočtu, v němž vznikla nutnost najít 600 tisíc Kč na úhradu prohraného sporu s p. Metálem. Doufám, že škodní komise identifikuje viníka, na němž bude možné poté vymáhat úhradu vzniklé škody.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Jan Tichý je naprosto mimo, není schopen již ani zaznamenat co se projednávalo a uvádí skandální nesmysl: " Zastupitel Doškář teď prosazuje originální nápad: kamenosochaři z Hořic by zhotovili kopii sochy pro Nový Bor, a Kravaře by nesly polovinu nákladů, odhadovaných na 400 tisíc. Tak by Nepomuka mohly mít obě obce. Je to skutečně pouze nápad, protože ani jeden z obou starostů o takové dohodě ani o finanční spoluúčasti neví vůbec nic!"

Stanovisko Josefa Doškáře bylo zasláno všem ZM a je zveřejněno i v hydeparku, viz "Před 10ti lety socha sv.Jana Nepomuckého z našeho náměstí zmizela. Byla šikovně odkloněna do Kravař." Tento článek vyjde i v v Novoborském zpravodaji! Panu Tichému rád poskytnu výměnu mailů mezi J. Doškářem a starostou Kravař panem Vomáčkou. Starosta Mgr. Dvořák je informován a výměnu mailů mu ZM J.Doškář zaslal !!!

Nahoru

Re: Zastupitelstvo To nejlepší na konec!

To nejlepší na konec! Výsledky hlasování Janu Tichému zmizely. Nestačil je zaznamenat.
Dodnes není v zápisech z jednání ZM uvedeno, kdo jak hlasoval.
Jan Tichý zde a Michael Polák ve včerejším ČD, neuvedli, že jediný kdo veřejně poděkoval zastupitelům, kteří odsouhlasili on-line přenosy ze ZM, byl pan Danys. Zvlášť poděkoval panu starostovi. Já osobně mám pocit, že opozičním poslancům i nespokojeným občanům budou on-line přenosy vyhovovat. Budou upozorňovat na rozhodnutí , která jdou proti vůli a přání občanů.

.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Snažil jsem se napsat to taktně, ale sám pan zastupitel Doškář-vltavín to tady rozmazává. Tak tedy:
Na uvedený nápad nikdo ze zastupitelů už nereagoval. Josef Doškář totiž vyjednával v Kravařích i v Hořicích jako soukromá osoba, aniž by ho tím pověřil kdokoli z vedení města.

Nepomuk stojí v Kravařích možná 300 let, v Boru přechodně pobyl jen 30. Je možné, že vedení obou měst ještě najdou nějaké smírné řešení. Bojovné články a hrozby soudem k tomu ale rozhodně nepřispívají. Ostatně: čím je socha sv. Jana Nepomuckého právě pro Nový Bor tak významná? Máme ji chápat jako symbol křesťanských postojů (které většina nechápe a nevyznává) - nebo už jde jenom o prestiž?

Článek si pozorně přečtu. Předpokládám, že reakce nebudou jen souhlasné.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Neškodilo by, kdybychom měli v městě alespoň jednoho svatého. Proto úsilí pana Doškáře podporuji. V Kravařích je prý socha po celou dobu umístěna v depozitáři. Před žalobou bych dal přednost jednání s tamním zastupitelstvem. Napadá mne, že by nemusela být bez šancí zápůjčka N. Boru s tím, že by u sochy byla cedule "Zapůjčeno městem Kravaře v Čechách".

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Nevím, jak vy, ale já mám kapesní Ústavu ČR doma a podle potřeby se do ní podívám. Přesto: nestačilo citovat tu jedinou větu, na kterou odkazujete? To chcete už zase zaplevelit diskuzi nesmyslným kopírováním?

Jestli vám jde o můj svobodou slova zaručený názor (17/2) na „opoziční občany“ z první řady vpravo na zastupitelstvu, přečtěte si pozorně předposlední odstavec článku -
http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/neres-a-neprepinej-hlasovani-z-boru-bude-v-primem-prenosu-20131031.html
Redaktor Polák to vidí úplně stejně a rozhodně nejsme sami dva. Nejde totiž ani tolik o právo, ale o přiměřenou, rozumnou a konstruktivní formu jeho uplatňování...

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Nemohu s Vámi souhlasit, pan Michael Polák napsal do ČD zřejmě to, co mu řekl pan starosta Mgr. Dvořák.

Mimochodem, pan Michael Polák ( mám pocit) na poslední ZM nebyl. Vy jste tam byl. Vzpomeňte si, já jsem upozorňoval na to, že RM prodala sv. Jana Nepomuckého ( který byl součástí obce Pihele). Pan starosta na mne podrážděně reagoval ( přibližně) : ..proč na mne útočíte, zeptejte se toho vedle... Nebylo to přiměřené, rozumné ani konstruktivní.
Stačilo říci : Zeptejte se pane zastupiteli, pana Džavíka. Sedí vedle Vás. Socha byla prodána v době, kdy on starostoval za neuvěřitelných 20.000Kč , nějakému soukromníkovi!

Vy jste tuto informaci přešel. Přitom toto je další neskutečný skandál, který leze na povrch!

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

K posouzení nestandardních aktivit "opozičních občanů" z první řady stačilo panu Polákovi jít se podívat v posledních letech KDYKOLI, bohužel. Klidně tedy mohl minule chybět. A proč jim děláte advokáta, když už tam s nimi nesedáte?
O kterém bodu programu to tady píšete? Johánek z Pihelu (nikoli z Pihele, podle vzoru...)? To budete podávat další žalobu?

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (23.10.13)

Pane Jene Tichý, já jsem se na průmyslové škole sklářské učil speciálně skloňování obce Pihel. Pro kantory i pro nás to bylo oblíbené téma. Takže pro mne Jan z Pihele a i Antonín Paduánský bude pro mne vždy z Pihele.
Jinak o pihelských sochách několikrát mluvil předseda osadního výboru pan Fulijér (Fuliér, nebo Fulier ?) a mluvil jsem o tom i já.
Žalobu na podivný prodej sochy sv. Jana Nepomuckého podávat zatím nebudu. Odmítnutí požadavku občanů Pihele na vrácení sochy sv. Antonína Paduánského z muzea ČL zpět do Pihele ( pro JT do Pihelu) je ostudné a padá na hlavu RM a ZM.

Nahoru

Re: ZM - jazykový koutek a omluva Vltavínovi

Požádal jsem o konzultaci odborníka-češtináře a ten praví toto:
Do Pihelu i do Pihele, protože jméno končí na obojetné "-l", takže lze skloňovat podle vzorů hrad i stroj. Tečka. (Uvažoval bych ale i o tom, jestli je Pihel maskulinum nebo femininum...)

Byla to tedy další zbytečná disputace, pravdu máme tentokrát oba, Vltavíne. I tak ale budu dávat přednost tvaru "do Pihelu", protože NEpřipomíná jistý vulgarizmus :o)))

Nahoru

Re: ZM - jazykový koutek a omluva Vltavínovi

Vy jste nikdy nebyl na dovolené v Piheli? Je to oblíbené místní rčení.

Nahoru

Jazykový koutek

Pamatuji si,jak nás češtinářky pérovali,abychom nepoužívali dokola jedno slovo,ale také využívali synonym.
Trochu mne zarazilo,že někteří zdejší diskuteři dokola omílají slovo zřejmě.Zvláště když někoho uráží,či mluví nepravdy.
. Březen 2013
Vše (zřejmě) nasvědčuje, že Němka Anna Gebertová byla popravena oběšením, na základě rozhodnutí ustrašeného, vyplašeného úředníka. Den po exekuci, požádal o zvýšení počtu katů, pro svůj rajón a nezapomněl na diety pro katy. Žádost pamatovala na vše.
Důslednost je dědičná..
Jistý Beran mi vysvětlil,že prý to mění smysl napsaného
Proto jsem učinil dotaz na Fil.F UK jakým způsobem a zde je odpověď
Slovo zřejmě je odvozeno od adjektivy zřejmý, které znamená zjevný, evidentní, tj. něco, co je viditelné, patrné. Slovo je podobně jako slovo zřetelný příbuzné se slovesem zřít. Příslovce zřejmě má pak význam 1. otevřeně, nepokrytě, ale vyjadřuje také určitý stupeň, míru jistoty (nepochybně, patrně), který se jistotě blíží.
Pokud jde o synonymitu se slovem pravděpodobně, je slovo zřejmě ve druhém z uvedených významů blíže jistotě (říká se: zřejmě ano, ap.), slovo pravděpodobně má význam zhruba: asi, patrně.
Takže pánové,používejte klidně slovo nepochybně,evidentně,je patrné,které se jistotě blíží.Ať tu češtinu neprzníme.

Nahoru