Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Verze pro tisk |

Protože se záznam jednání poprvé objeví i na stránkách MěÚ, informace může být velmi stručná. Většina témat je totiž připravena v podkladech tak, že zastupitelé schvalují usnesení bez diskuze (rozpočtová opatření, prodeje parcel, některé smlouvy).

Přítomno 18, omluveni zastupitelé Coufal, Hladká a Hodečková. Do programu byla dodatečně zařazena smlouva o spolupráci mezi městem a Skalicí (nový bod 25).

Informace o proběhlých jednáních (bod 4)
Nejpodrobněji projednávaným bodem byla Sociální ubytovna v Severní ulici, pronajatá městem Farní charitě Česká Lípa, viz tento článek nebo prosincový Novoborský měsíčník, str. 6. Starosta Dvořák přečetl úryvky dopisu, ve kterém právník charity varuje občana Danyse před možnými důsledky neustálého napadání a nepodložených tvrzení, která „v rozporu s dobrými mravy“ opakovaně šíří na veřejnosti. Potom vystoupila ředitelka charity Ortová s podrobnou prezentací sociálních aktivit na ubytovně, stručně ji podpořil také zástupce kraje. Navzdory tomu následovaly kritické připomínky „opozičních občanů“.

Rozpočet města na rok 2014 (bod 5)
Nejvýznamnější bod programu byl hladce přijat 17 hlasy, protože předcházela dvě pracovní zasedání, na kterých zastupitelé rozpočet detailně připravili. Hlasování se zdržel jen zastupitel Doškář, o důvodu promluvil až v rámci závěrečných připomínek (bod 26).

Rezignace na členství v Osadním výboru Bukovany (bod 15)
O slovo se překvapivě přihlásil můj jmenovec pan Tichý s pihelskými problémy. Vrátil se k nim pak znova v závěru zasedání.

Dopravní obslužnost (bod 24)
Město se finančně podílí společně s Rynolticemi, Cvikovem a dalšími městy na posílení večerních a ranních spojů na trase Nový Bor – Liberec pro pracovníky v nočních směnách.

Náměty a připomínky (bod 26)
V poněkud neurovnané diskuzi nejdřív zaznělo několik omluv. – Zastupitel Valdman tlumočil stížnosti občanů z okolí Kalinovy ulice. – Projekt náměstí bude co nejdřív zveřejněn v Novoborském měsíčníku. – Na připomínky zastupitele Doškáře ke stavu 80 km silnic reagoval starosta Dvořák. – Zastupitel Šeps se ostře ohradil proti opakovaným útokům zastupitele Doškáře kvůli údajné vině na vydání sochy Johánka z Pomuku před lety do Kravař. Pokud zastupitel Doškář svoje tvrzení jednoznačně prokáže, zastupitel Šeps odstoupí; v opačném případě by měl ale složit funkci zastupitel Doškář. Odpověď zastupitele Doškáře nebyla stejně jednoznačná. – Několik dalších příspěvků se znovu týkalo už přijatého rozpočtu, který podle zastupitele Doškáře preferuje kulturu a sport před investicemi. – Občan Tichý z Pihelu polemizoval s článkem starosty Dvořáka. Pan starosta oponoval, že uváděné námitky byly už podrobně projednány a vysvětleny na společné schůzce v minulém týdnu. – Občan Danys požaduje písemnou zprávu o tzv. vícepracích v Kalinově ulici, ačkoli jsou údaje dostupné na internetu, občan Uksa se vrátil k problému vrácené sochy.

Dobrá zpráva nakonec: Všichni zastupitelé dostali pod stromeček právě vyšlou novinku – třetí díl Dějin Nového Boru od Vladislava Jindry. Jsme jedním z mála českých měst, která mají tak podrobně zpracovanou historii až do roku 1945. Autorovi patří upřímné poděkování.

Připomínám, že kromě usnesení a zápisu bude v nejbližších dnech zveřejněn i záznam on-line přenosu. Pro lepší orientaci v záznamu si nejspíš vytisknete program zasedání, nebo si aspoň poznamenáte pořadí bodů, které vás zajímají.

Nahoru

Komentáře

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)-socha J.N.

Ač nejsem právník,majetkem obce jsem se zabýval.Na obce přecházel majetek dle zákona 172./1991 Sb.
(1) Do vlastnictví obcí dnem účinnosti tohoto zákona přecházejí věci z vlastnictví České republiky, k nimž ke dni 23.listopadu 1990 příslušelo právo hospodaření národním výborům, jejichž práva a závazky přešly na obce.

Tady je důležité právo hospodaření.Předtím bylo vše státní a NV měly pouze právo hospodaření.
Takže v případě třeba Novob.muzea,příspěvkové organizace bývalého NV Nový Bor s právem hospodaření přešlo muzeum i s exponáty na nový subjekt-Město Nový Bor.

Socha JN tedy musela přejít do majetku NV Nový Bor Smlouvou o převodu práva hospodaření.
Pokud není,zůstala v majetku obce Kravaře.

Měl jsem obdobný případ s jednou obcí,která převedla právo hospodaření na NV Cvikov k časti technologie ČOV.
ta se měla dle smlouvy vrátit nebo zaplatit.

Závěr-buďto se tedy socha přemístila do NB na základě Smlouvy o hospodaření s majetkem a je NB.
Nebo smlouva neexistuje,pak může jít pouze o zápůjčku a RM NB měla dle Zákona o obcích právo tuto sochu vrátit.V podstatě by mohla obec Kravaře požadovat náhradu na restauraci,pokud se její stav zhoršil špatnou péčí.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Věčného a vděčného tématu se týká dnešní Polákův článek v ČLD:
http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/prysk-vs-doksy-dalsi-obec-chce-vratit-sochu-20131213.html
A je to taky Johánek z Pomuku!

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Já vřele souhlasím!

Bohužel, pan zastupec je aktivní na nesprávném místě, jsoutě mnohem potřebnější odvětví, do nichž by měl se zabejčením sobě vlastním vstoupit!

Jde především o spočítání zrnek písku na Sahaře, tam by se mohl výtečně realizovat, a jistě by se dostal i do čítanek. (O to mu jde především.)

Až tento chvályhodný úkol coby správný stachanovec v rekordním čase splní, pak na něj čekají další oříšky:
1) sčot kravských hoven v Indii,
2) zjišťování souhrnných stavů hub v brdských lesích,
3) a konečně všemi oblíbené vyřešení dotazu, co bylo dříve - jestli slepice, nebo vejce.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

No jo, úředníci dodnes neměli zmapováno, kde je jaká rozsekaná silnice, a teď budou štěstím bez sebe, že jim aktivní zastupitel ukáže, kam mají napřít síly. Dámy a pánové stavu úředního, držím vám palce. Srážka s tímhle aktivním zastupitelem bývá tvrdá, ale zase si uvědomíte, že jste v běžném životě obklopeni samými milými inteligentními lidmi.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

....A pak už se můžeme těšit, že silnice budou také postupně opraveny.
Promiňte,ale dost naivní pohled.Vše limitují finance. 1m2 !!! odfrezování a dva potahy se pohybovaly před 15 lety co vím okolo 2 000 Kč.Dnes to bude násobně víc.
Můžete si nohy uběhat,ale pokud nebudete mít za sebou desítky milionů,tak je to houby platný.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Kdyby to Doškář zaplatil s peněz za trpaslíky, tak potlesk, ale tohle? To si snad napsalo nějaké jeho alterego...

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

On je hlavně Doškář, neměl by se tedy spíš věnovat kontrolování střech? Není to přece Cestář...
I tak: co bude další? Začne se starat o zakřivení zatáček?

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Doškář bude hodný posměchu, ať bude dělat, co bude dělat.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Děkuji Vám, vážení anonymové, za skvělé hodnocení. Hezké svátky a hodně zdraví a odvahy v roce 2014, přeje vltavín!
Hlavně se nebojte podepsat!

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

A že se probudil pan Doškář až teď, když je necelý rok před volbami. To mu až teď došlo, že silnice jsou děravé? Gratuluji všem jeho voličům, s takovou tryskovou rychlostí v jeho počínání určitě nepočítali.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Překvapuje mě, že se toho spíš nechyt Nastič. Ten bude potřebovat téma, na který uslyšej všichni. Socha nebo pomník, to je většině ukradený, ale silnice, s tím ho hasiči s Uksou zase daj do čela a lidi ho zvolej.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Ten Zahradník je fakt sám Doškář, tak to pobavil.

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Asi tady chybí informace, jak na připomínku o stavu silnic starosta reagoval: řekl, že ty silnice kontroluje pravidelně, a že tedy příště může zastupitel D. jet taky s sebou. Ovšem pochybuju, že by zrovna tahle debata měla ovlivnit příští volby? Ani pan D. městu další peníze nenatiskne, je to otázka priorit ve schváleném rozpočtu (schváleném 17 : 1).

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

A že takto, pane Zahradníku nechválíte i jiné zastupitele? Ti se podle vás jen flákají?

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

Záznam přímého přenosu sice dosud není k dispozici, je však možné si přečíst zápis ze zasedání ZM http://www.novy-bor.cz/customers/novy-bor/ftp/File/Mesto/ZM/2013/ZM37_zapis_20131211.pdf

Nahoru

Re: Zastupitelstvo Nového Boru (11.12.13)

To byl klid, když tady lhář a xenofob Beran nebyl. Nebo vystupoval pod svou hodnější identitou.

Nahoru